Κομισιόν: Λύση άμεση και σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο για την Ο.Α.

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007 17:04
UPD:17:08

Η λύση για την Ολυμπιακή πρέπει να βρεθεί σύντομα και είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο, τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Μεταφορών Ζακ Μπαρό.

Ερωτηθείς κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το κατά πόσο η λύση «τύπου Sabena» είναι η μοναδική που υπάρχει για την Ολυμπιακή, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μπαρό απάντησε ότι καταρχήν δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής να αποφασίσει ποιά λύση θα βρεθεί στην Ολυμπιακή και ότι, όπως έχει δηλώσει ο Επίτροπος, το παράδειγμα της Sabena θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείονται άλλες πιθανές λύσεις.

Η κατάσταση της Sabena ήταν διαφορετική από αυτήν της Ολυμπιακής και είναι σαφές ότι για κάθε ειδική περίπτωση υπάρχει και ειδική λύση, σημείωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι «θα πρέπει να βρεθεί σύντομα μια λύση, που θα είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις νησιωτικές και τις υποβαθμισμένες περιοχές, ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για την εξασφάλιση της παροχής αεροπορικών υπηρεσιών προς ανάλογες περιοχές επιτρέπεται με βάση το κοινοτικό δίκαιο, υπό τον όρο ότι οι διαδικασίες για την ανάθεση αυτών των αεροπορικών υπηρεσιών είναι διαφανείς.

Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων να μην διατίθενται άσκοπα σε παράνομες ενισχύσεις

Ο Μικέλε Τσερκόνε επεσήμανε ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δικαίωμα να πάρουν κρατική ενίσχυση για να εξυγιανθούν και να αναδιαρθρωθούν, μόνο μία φορά, κάτι που στην περίπτωση της Ολυμπιακής έγινε στη δεκαετία του '90. Ο εκπρόσωπος Τύπου υπενθύμισε παλαιότερες προσφυγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στην Ολυμπιακή από το 1994 έως το 2004 και κατέληξε λέγοντας ότι χρόνο με το χρόνο, η κατάσταση της Ολυμπιακής επιδεινώνεται και ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δράσουν άμεσα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων δεν θα διατίθενται άσκοπα σε παράνομες ενισχύσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για το ποιά είναι η άποψη της Επιτροπής ως προς το ενδεχόμενο η Ολυμπιακή να κλείσει και να ξαναρχίσει να λειτουργεί αμέσως μετά, ο Μικέλε Τσερκόνε αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι είναι ένα υποθετικό ερώτημα.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα