Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Η τουριστική βιομηχανία της χώρας «οδηγεί» την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2,3% στο 3ο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, τα στοιχεία του 3ου τριμήνου του 2019 για το ελληνικό ΑΕΠ καταδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αναπτύξει μια ισχυρότερη, από την αρχικά εκτιμώμενη, δυναμική, με κινητήριες δυνάμεις τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγαθών.
Η ισχυρή επίδοση του 3ου τριμήνου, σημειώνει η ΕΤΕ, αντανακλά την αυξανόμενη συνεισφορά του τουριστικού κλάδου, που εκτιμάται ότι οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 14,5% σε ετήσια βάση (σταθερές τιμές, με συνεισφορά 2,2 ποσοστιαίων μονάδων στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στο συγκεκριμένο τρίμηνο) και κατά 10,8% ετησίως στο 9μηνο (σταθερές τιμές), υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικά συγκρατημένες προσδοκίες για τη φετινή τουριστική χρονιά.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό, αναφέρει η ΕΤΕ, είναι το γεγονός ότι η επίδοση του 9μηνου του 2019 λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο αδύναμων οικονομικών επιδόσεων σε βασικές αγορές για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, αλλά και αυξημένου τιμολογιακού ανταγωνισμού κυρίως από την Τουρκία.
Η ενισχυτική αυτή τάση από τον τουρισμό θα μπορούσε να είναι ακόμα εντονότερη εάν παράλληλα δεν συνοδευόταν από μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας της ζήτησης για εσωτερικό τουρισμό, που αντισταθμίζει μερικώς τη δυναμική της προστιθέμενης αξίας που απορρέει από τον εισερχόμενο τουρισμό.
Πλατφόρμες
Πέρα από την αρνητική επίδραση στην κλαδική προστιθέμενη αξία που προκαλεί η απόκλιση μεταξύ της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες από κατοίκους και μη κατοίκους, η παρατηρούμενη σημαντική διαφορά μεταξύ της ετήσιας μεταβολής της κλαδικής προστιθέμενης αξίας και της ετήσιας μεταβολής των εξαγωγών υπηρεσιών υποδηλώνει πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη δυναμική των εξαγωγών υπηρεσιών.
Ο πιο σημαντικός από αυτούς σχετίζεται με τη συνεισφορά που έχουν στην καταγραφόμενη τουριστική δραστηριότητα οι πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Η εν λόγω δραστηριότητα, αν και ασκεί -όπως αναφέρει η ΕΤΕ- σχετικά μικρή επίδραση στην παραγόμενη προστιθέμενη αξία, επηρεάζει σε αυξανόμενο βαθμό τα τουριστικά έσοδα και τις τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό.
Ο σχετιζόμενος κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,3 δισ. ευρώ το 2019 (ήτοι 0,7% του ΑΕΠ το 2019), έχοντας δεκαπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.
Οι τουριστικές εισπράξεις
Οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,6% ετησίως το 3ο τρίμηνο και κατά 14,2% ετησίως το 9μηνο του 2019, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό της τάξης των 15,7 δισ. ευρώ ή 8,3% του ΑΕΠ στο 9μηνο, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων αυξήθηκαν κατά 6,3% ετησίως το 3ο τρίμηνο και κατά 3,8% ετησίως το 9μηνο του 2019 (τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών τρεχουσών συναλλαγών).
Οι τάσεις αυτές υποδηλώνουν, αναφέρει η ΕΤΕ, ότι η συνδρομή του εισερχόμενου τουρισμού στις μακροοικονομικές επιδόσεις έχει ενισχυθεί περαιτέρω, με έμμεσες θετικές επιδράσεις να διαχέονται σε ένα αυξανόμενο εύρος τομέων της οικονομικής δραστηριότητας.
Καταγράφηκαν διψήφιοι ρυθμοί αύξησης των τουριστικών εισπράξεων στο 9μηνο του 2019 (και κυρίως κατά το 3ο τρίμηνο) από αγορές με σχετικά υψηλά επίπεδα εισοδήματος και σχετικής μέσης δαπάνης, όπως αυτές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος εκτός της Ε.Ε. (αυξήσεις 13,6%, 16,6% και 15,6% ετησίως, αντίστοιχα, το 9μηνο).
Οι ανωτέρω θετικές τάσεις στα στοιχεία των εσόδων σε τρέχουσες τιμές αποτυπώθηκαν σε σημαντικό βαθμό και στα εθνικολογιστικά στοιχεία των εξαγωγών υπηρεσιών σε σταθερές τιμές, καθώς ο αποπληθωριστής των εξαγωγών υπηρεσιών σημείωσε σχεδόν μηδενική ετήσια μεταβολή στο 9μηνο του 2019, επιβεβαιώνοντας την προσεκτική τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.