Market Beat: Η διεθνής τάση και η στατιστική προϊστορία διαμορφώνουν τη δυναμική

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 09:43
UPD:09:47

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η επανάληψη της ιστορίας να ακολουθεί διόρθωση όποτε ο μέσος όρος περνά για λίγο πάνω από τις 900 μονάδες χονδρικά, με δεδομένο το rebound του από τις 861 ως τις 897 σε τρεις περίπου συνεδριάσεις, αποτελεί μια ακόμα πρόκληση για τους συναλλασσόμενους επαγγελματίες του χρηματιστηρίου.

Αυτή τη φορά υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την άνοδο της διάθεσης για ρίσκο στο εξωτερικό και το εσωτερικό με τη βδομάδα που ξεκινά να έχει στο τέλος της τη λήξη των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα. Φέτος το Santa Claus ράλι που συνηθίζεται στα χρηματιστήρια μπορεί να έρθει με διάφορους… Αι Βασίληδες  από τον Πρόεδρο Τραμπ ως τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας που ακολουθεί μετά τις Fed και ΕΚΤ.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η ανακοίνωση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ σήμερα Δευτέρα 16/12, καθώς θα συνοδεύεται και από τηλεδιάσκεψη με τους Αναλυτές την ίδια ημέρα (15.00). Επίσης σήμερα ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών Μετόχων. Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον Δείκτη FTSE, με κυριότερη προσθήκη την μετοχή της ΕΥΔΑΠ στον δείκτη FTSE25, στην θέση της μετοχής της Cenergy. Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Caps) εισάγονται οι Autohellas, ΟΛΘ και Cenergy Holdings, ενώ διαγράφονται οι MLS, Παπουτσάνης και AS Company.

Στους κύκλους των εγχώριων αναλυτών δεν συναντήσαμε περίσσεια αισιοδοξίας αλλά ψήγματά της

Η διαφορά αυτής της ανοδικής κίνησης από τις προηγούμενες, είναι η μεγαλύτερη συλλογικότητα στην συνεισφορά της τάσης και ικανοποιητικότερος επιμερισμός των συναλλαγών, στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Ενδεχομένως, κατά την επόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης θα έχει μια ακόμη ευκαιρία για ένα νέο υψηλό έτους, καθώς οδεύει για τέταρτη φορά στην βασική ζώνη αντίστασης των 900 μονάδων. Εκτιμούσε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Μια διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων, για πάνω από δύο μέρες, μπορεί να ενεργοποιήσει αγορές από όλους αυτούς που σήμερα διατηρούν ρευστότητα, ή είναι “short”, πιστεύοντας πως έχουν εξαντληθεί τα ανοδικά περιθώρια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για φέτος. Αν αυτό δεν συμβεί, θα επανέλθουμε στην παλινδρόμηση στα ψηλά και θα περιμένουμε το 2020 να δούμε νέες εξελίξεις στα χρηματιστηριακά δρώμενα”. Σημείωσε ο Κώστας Φεγγος της Prelium Investment Services.

Η μελέτη του διαγράμματος του ΓΔ από την αρχή του έτους αποκαλύπτει πως η αγορά μετά τα μέσα του Φεβρουαρίου απόκτησε μια σταθερή δυναμική μεσο-μακροπρόθεσμου ορίζοντα που προσδιορίζεται διαγραμματικά από την ευθεία  που ενώνει το χαμηλό των 602 μονάδων στις 28/11/2018 με το χαμηλό των 653 στις 15/2/2019. Για να ακολουθήσει πάνω στην ίδια ευθεία αντίδραση μετά το χαμηλό των 717 μονάδων στις 20/5/2019 και στην προέκτασή της μέσα στα χρόνο όρισε ανοδική αντίδραση όταν το κατώτερο της συνόδου στις 10/8/2016 έγινε το επίπεδο των 819 μονάδων. Πάνω στην ίδια γραμμή τάσης χτύπησε ο ΓΔ και αναπήδησε μετά το κατώτερο μέρας στις 862 μονάδες την περασμένη Τρίτη. Οι αναπηδήσεις μετά τα χαμηλά που προαναφέραμε για τον μέσο όρο  είχαν ικανοποιητικό μέγεθος.

Για την τρέχουσα, ίσως είναι κοντά στη λογική που ξεδιπλώσαμε η παρατήρηση του κ. Χατζηδάκη: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τα κεκτημένα κρατώντας την περιοχή των 860 μονάδων, επίπεδο το οποίο οριοθετούσε την μεσοπρόθεσμη αλλαγή της τάσης και είναι ακριβώς 23,6% χαμηλότερα από το εύρος της ανόδου μεταξύ 720 και 901 μονάδων, εντός δηλαδή των επιτρεπτών ορίων που ορίζουν μια γρήγορη διόρθωση.

Σήμερα στις ασιατικές αγορές εμφανίστηκε ανοδική τάση στο ξεκίνημα των συναλλαγών αλλά όπως στις ΗΠΑ έτσι και στους περισσότερους μετοχικούς δείκτες της Ασίας τα επιπλέον κέρδη μετά το ράλι της Παρασκευής έγιναν αφορμή για ρευστοποιήσεις με στόχο την ενθυλάκωση κερδών.

Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι εγκαταστάθηκε η επιφύλαξη και στις αγορές που ξεκινάνε τη βδομάδα εκπνοής των σειρών Δεκεμβρίου στα παράγωγα από την απουσία γνώσης για της λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας.  Η ίδια απουσία ορατότητας διαπιστώθηκε πως προκάλεσε μείωση και στα κέρδη των δεικτών της Wall Street στο τέλος της συνόδου της Παρασκευής.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Καλύτερη ορατότητα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα

Οι αγορές με τίναγμα στις τελευταίες συνεδριάσεις της βδομάδας εμφάνισαν μέτριων διαστάσεων άνοδο, λόγω των απωλειών που είχαν στο ξεκίνημά της συντονισμένα. Και η βάση της ήταν για άλλη μια φορά η ανακούφιση των επενδυτών.  Διότι στην εξέλιξή της μια σειρά παραγόντων που ανησυχούσαν επί μήνες ή χρόνια τους διαχειριστές κεφαλαίων εξαφανίστηκαν ή, οι επενδυτές θεώρησαν αρχικά πως μειώθηκε το μέγεθος των κινδύνων που συνεπάγονταν. 

Οι συμφωνίες για τιςεμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ-Κίνας και με σειρά οικονομιών της Αμερικανικής Ηπείρου, καθώς και τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχαν μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Επίσης υπήρξε μια επιβεβαίωση των προσδοκιών των αγοραίων πως οι πολιτικές της Fed και της ΕΚΤ θα παραμείνουν ευνοϊκές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και η επικείμενη «στρατηγική επανεξέταση» που υποσχέθηκε η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ θα μπορούσε να διαταράξει τις προσδοκίες. Υπέρ της ανακούφισης λειτούργησαν τα πρόσφατα στοιχεία της Κίνας για την εξέλιξη των πιστώσεων καθώς σύμφωνα με την Barclays συνεχίζουν να δείχνουν μια οικονομική σταθεροποίηση ακόμα και πριν από την συμφωνία πρώτης φάσης που ανακοινώθηκε στο τέλος της βδομάδας. 

Ο αντίλογος στα θετικά

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πρώτης φάσης σύμφωνα με τη δήλωση του Προέδρου Τραμπ αποτέλεσε, επειδή το ζήτησε η Κινεζική πλευρά, αρχή των συνομιλιών για τη συμφωνία στη δεύτερη φάση, ενώ εκείνος προτιμούσε να αρχίσουν μετά τις εκλογές του επόμενου χρόνου. Με τις λεπτομέρειες που εξακολουθούν να είναι ελάχιστες, οι διεθνείς αγορές είδαν αρχικά την ανακοίνωση ως σημάδι ότι ο εμπορικός πόλεμος τελείωσε, διαλύοντας ένα τεράστιο σύννεφο που κρέμεται πάνω από το παγκόσμιο ΑΕΠ και τις προοπτικές εταιρικής ανάπτυξης.

Αργότερα στην ημέρα, η έξαρση των αγορών διακόπηκε σε μεγάλο βαθμό, από αυτά που… δεν υπάρχουν στη συμφωνία. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την αναβολή των πρόσθετων δασμών για τα καταναλωτικά αγαθά ύψους 160 δις δολαρίων, τα οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς και την αναπροσαρμογή ορισμένων υφιστάμενων δασμολογήσεων που θα μπορούσαν να αποκατασταθούν στο μέλλον.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία θα καλύψει τις αγορές γεωργικών προϊόντων, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τις μεταφορές τεχνολογίας και, σύμφωνα με τον Usha Haley, καθηγητή στο κρατικό πανεπιστήμιο της Wichita, «το οικονομικό άνοιγμα και το νόμισμα». Δεν είναι ακόμα σαφές σε πολλούς τι σημαίνει αυτό. "Νομίζω ότι είμαστε σχεδόν εκεί που ήμασταν τον Μάιο", τόνισε ο Haley.

Στη σκέψη των ισχυρών δυνάμεων του πλανήτη η ιδέα ότι η παγκόσμια οικονομική ένωση (υπό την έννοια του ολοκληρώματος στα μαθηματικά) ισοδυναμεί με την πρόοδο του ανθρώπου, κυριάρχησε για περισσότερο από επτά δεκαετίες. Αλλά μια νέα εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά την οποία τα εθνικά συμφέροντα υπερισχύουν των συλλογικών ανησυχιών, ενώ οι εμπορικές ρυθμίσεις γίνονται  μεταξύ των επιμέρους χωρών.

Οι ψηφοφόροι της Βρετανίας κατέστησαν σαφές την Πέμπτη, δίδοντας εμφατική πλειοψηφία στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και στο Συντηρητικό Κόμμα του, ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και μέλος του διεθνούς εμπορικού συστήματος θα προχωρήσει στην εγκατάλειψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Η Βρετανία αντιμετωπίζει τώρα μια άλλη περίπλοκη φάση στις μπερδεμένες ευρωπαϊκές διαδικασίες διαζυγίου - διαπραγματεύσεις για τους όρους της μελλοντικής οικονομικής της σχέσης με την ήπειρο. Αλλά με τη μία ή την άλλη μορφή, "η εκτέλεση του Brexit", το μάντρα που ο κ. Johnson υποσχέθηκε και μπορεί τώρα να παραδώσει, σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα“. Σημείωσε μεταξύ άλλων ο Peter S. Goodman.

Η Βρετανία στέλνει σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ροή εμπορευμάτων που απειλείται από το Brexit. Η γοητεία της Βρετανίας ως έδρας για τις πολυεθνικές εταιρείες θα υπονομευθεί καθώς βρίσκεται διαχωρισμένη από την ήπειρο με ένα επανερχόμενο σύνορο. Θυμίζουμε ότι οι αγώνες διαμαρτυρίας πολλών κοινωνικών ομάδων κατέληξαν με το  Brexit. Αφού χρησιμοποίησαν το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 ως ψήφο διαμαρτυρίας ενάντια στους τραπεζίτες του Λονδίνου, που είχαν δημιουργήσει μια καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση η οποία που ανάγκασε τους απλούς ανθρώπους να απορροφήσουν το κόστος χάρη στη στρέβλωση που επέφερε η δημοσιονομική λιτότητα.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές ενίσχυσαν την πιθανότητα ο κ. Johnson να επιδιώξει μια πιο ήπια μορφή Brexit, κρατώντας τη Βρετανία πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πλειοψηφία του είναι τόσο άνετη που δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αλλοτρίωση των σκληροπυρηνικών στο κόμμα του που ευνοούν ένα καθαρό ρήγμα με την Ευρώπη. Αλλά κάποια αλλαγή ήδη υπήρξε. Εάν η αβεβαιότητα του Brexit ήταν καταστροφική, αυτό που την αντικαθιστά είναι η βεβαιότητα για εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης του βιοτικού επιπέδου.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, έφερε στο 100% των δεικτών που παρακολουθούμε κέρδη, δηλαδή και στους 18 ενώ το ίδιο ισχύει εννέα συνεδριάσεις πριν το τέλος του για το 2019. Ο S&P 500 είχε μεταβολή +0,73% στη βδομάδα, στο 2019 αποδίδει +26,41%. Ο Dow, με κέρδη +0,43%, στο 2019 κερδίζει +20,61%. Ο S&P400 με μεταβολή +0,14%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +21,75%, ενώ ο Russell 2000 κερδίζοντας +0,25%, έχει ετήσια μεταβολή +21,46%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +0,91%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +31,64%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου εκτινάχθηκε κατά +1,57% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +9,29%. Ο DAX κέρδισε +0,88%, και στο 2019 κέρδιζε +25,80%, ο CAC είχε μεταβολή +0,80%, στο 2019 αποδίδει +25,12%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με άνοδο +1,93%, στο έτος κερδίζει +11,99%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +0,63%, στο έτος κερδίζει +27,32%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ανέβηκε κατά +1,14% αποδίδοντας στο 2019 +22,03%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,30%, με +28,08% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +5,52%, κερδίζει +6,28% φέτος. Ο χρυσός με άνοδο +1,08%, βρέθηκε στα 1480,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +15,53%. Μέτρια άνοδος κατά +1,20%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 59,78 δολάρια το βαρέλι.  Στο έτος γράφει κέρδη +31,65%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,86%, στο έτος κερδίζει +20,03%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +4,25%, με επίδοση στο έτος +6,33%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +1,40%, και αποδίδει στο έτος +13,70%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +4,49%, στο έτος αποδίδει +7,13%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,91% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +19,00%.

Τα συμπεράσματα από το 2019

Η φετινή χρονιά ίσως επειδή αποτελούσε τη δέκατη στη σειρά που συνεχίστηκε ο ανοδικός κύκλος που άρχισε τον Μάρτιο του 2009, ήταν γεμάτη από ξεσπάσματα αμφισβήτησης της αυθεντικότητας της ανοδικής τάσης, με κορυφαία όσα κατέληγαν σε πρόβλεψη περί επερχόμενης ύφεσης. Όλες ωστόσο οι δυσοίωνες προβλέψεις, προσδοκίες επενδυτικά, διαψεύσθηκαν. Αφού οι αγορές της Wall Street κατέκτησαν ρεκόρ βίου τον Δεκέμβριο και παράλληλα τα δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ, τα οποία λαμβάνει υπόψη η Fed, υπογραμμίζουν πως η ανάπτυξη θα έχει συνέχεια.

Λοιπόν, η γιγαντιαία οικονομία του πλανήτη είναι σε πλήρη επέκταση και η δεύτερη αρχίζει και σταθεροποιείται, μετά από την επιβράδυνση που επέφερε η διαμάχη με τις ΗΠΑ στα θέματα εμπορίου και οι δυσκολίες από τον μετασχηματισμό της οικονομίας εσωτερικά. Παράλληλα οι προσδοκίες αρκετών αναλυτών αφορούν στο να αποφύγει το εργοστάσιο παραγωγής της ενέργειας της Ευρωζώνης η Γερμανία την ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο, κάτι που θα φανεί από τους δείκτες ΡΜΙ αυτή τη βδομάδα.

Άρα τα κέρδη των χρηματιστηρίων είναι αποτέλεσμα μιας διαπίστωσης που η στήλη επαναλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και της κατάλληλης εκμετάλλευσής της: Οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι χαμηλές για πολλά χρόνια και ξεσπάσματα στον πληθωρισμό των αναπτυγμένων οικονομιών με τα ισχυρά νομίσματα δεν πρόκειται να εμφανιστούν. Καθώς θα παραμείνουν μέτριοι και οι ρυθμοί της ανάπτυξης, διαμορφώνοντας έτσι μια νέα κανονικότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη. Με ψαλιδισμένες αλλά όχι μηδενικές τις προσδοκίες για χρηματιστηριακά κέρδη αλλά χαμηλότερα από τα φετινά. 

"Νομίζω ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση". Δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Federal Reserve Richard Clarida, προσθέτοντας ότι ο καταναλωτής ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση. "Έχουμε την πιο ισχυρή αγορά εργασίας σε 50 χρόνια, έχουμε χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό, έχουμε σταθερή ανάπτυξη και οι βασικές μας προοπτικές για την οικονομία το 2020 είναι μάλλον ίδιες".

Το πλέον αισιόδοξο συμπέρασμα για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά προέκυψε πρόσφατα μέσα από την πρωτοβουλία Fed Listens.  Στο πλαίσιο αυτής, αξιωματούχοι της Fed συναντήθηκαν με εκπροσώπους από ένα ευρύ φάσμα ομάδων σε όλη τη χώρα. Σε ομιλία τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Fed, δήλωσε ότι το συμπέρασμα από την  Fed Listens, είναι ότι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια κύκλος οικονομικής ανάπτυξης μόλις τώρα αρχίζει να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο σε πολλούς ανθρώπους που έχουν περάσει δύσκολα εδώ και πολύ καιρό: "Πολλοί άνθρωποι στις εκδηλώσεις της Fed Listens μας έχουν πει ότι αυτή η μακρόβια ανάπτυξη ωφελεί τώρα τις κοινότητες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε βαθμό που δεν έχει γίνει αισθητό εδώ και πολλά χρόνια…"  Κατέληξε "…Τα κέρδη από την απασχόληση έχουν ευρεία βάση σε όλες τις φυλετικής και εθνικής προέλευσης ομάδες και όλα τα επίπεδα επαγγελματικής κατάρτισης  καθώς και μεταξύ των ατόμων με αναπηρίες".

ΧΑ

Εβδομάδα κερδών με διαφορετική ποιότητα

Στη δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου την άνοδο που εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες, στήριξαν τα σημαντικά κέρδη μιας μεγάλης ομάδας από τα blue chip, στην οποία πρωταγωνιστές δεν ήταν τα τραπεζικά. Ήταν πρωτίστως η εκρηκτική άνοδος της ΔΕΗ που σφράγισε τις μεταβολές της εβδομάδας. Την ζήτηση για τις μετοχές της προκάλεσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ και το γεγονός της ψήφισης του σχεδίου Ηρακλής για τις Τράπεζες συνέβαλλε επίσης με αποτέλεσμα την επικράτηση θετικού κλίματος στις περισσότερες συνόδους.

Αυτό με τη σειρά του διαμόρφωσε μια διάθεση για ρίσκο που αφορούσε τόσες μετοχές ώστε να το χαρακτηρίσουμε γενικευμένο. Βέβαια στην άνοδο συνέβαλλαν και οι θετικές εξελίξεις σε ζητήματα που απασχόλησαν τα χρηματιστήρια επί μήνες ή χρόνια όπως η επίτευξη συμφωνίας πρώτης φάσης για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και οι εκλογές στη Βρετανία που άνοιξαν το δρόμο για ένα Brexit συναινετικό.

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας είχαμε δυο συνόδους οι οποίες όρισαν τον πυθμένα της διόρθωσης που ακολούθησε την εγγραφή του ανώτερου έτους για τον ΓΔ στις 902,41 από τις 2/12. Η Δευτέρα έφερε μια κλασική καθοδική συνεδρία όπου ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,122 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 8,463 εκατ. και οι πιέσεις είχαν γενικευμένο χαρακτήρα. Επηρέασαν σημαντικά οι πιέσεις στις Τράπεζες (-2,36%) και ο ΓΔ με μεταβολή -1,08% οδηγήθηκε στις 863,77 από 873,21 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2174,61 από 2195,10 με μεταβολή -0,93%.

Έτσι η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 58,699 από 59,145 δις ευρώ. Την Τρίτη εμφανίστηκαν προσπάθειες ανακοπής της καθόδου στον τραπεζικό κλάδο (+0,39%). Ο ΓΔ με μεταβολή -0,24% οδηγήθηκε στις 861,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2169,91 με μεταβολή -0,22% έχοντας ενδοσυνεδριακά ορίσει κατώτερο εβδομάδας για τον ΓΔ τις 861,53. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,041 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,747 εκατ.  και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 58,545 δις ευρώ. Παράλληλα, με πτώση για δεύτερη μέρα στη σειρά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς από το 1,56% κατέληξε στο 1,37%.

Την Τετάρτη, με κατώτερο την τιμή ανοίγματος και κλείσιμο κοντά στο μέγιστο μέρας η διαπραγμάτευση, εκπλήσσοντας πολλούς με τα μεγάλα κέρδη, έφερε σε όλα τα blue chip άνοδο. Ο ΓΔ με μεταβολή +2,59% οδηγήθηκε στις 883,96 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2228,62 με μεταβολή +2,71%. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,53%), ενώ τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός Τραπεζών, ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,90%, ΔΕΗ +5,89%, ΜΠΕΛΑ +4,19%,  ΟΠΑΠ +3,89%, ΜΟΗ +3,60%, ΤΙΤC  +3,22%, και ΒΙΟ +3,16%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,134 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 14,686. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 59,798 δις ευρώ.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός Τραπεζών, με βάση τις μεγάλων διαστάσεων μεταβολές τους ήταν οι ΔΕΗ +9,17%, ΟΠΑΠ +2,18%, ΜΠΕΛΑ +1,96%. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,08%), με αποτέλεσμα ο ΓΔ να κλείσει στις 885,21 με μεταβολή +0,14% και ο 25άρης στις 2231,84 με άνοδο +0,14%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,112 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,321 εκατ.  μια μέρα που οι αγορές μετοχών άρχισαν να αποτυπώνουν ανοδικά ράλι ανακούφισης από τις ανησυχίες σχετικά με το Brexit.

Την Παρασκευή, μετά από άνοιγμα στις 889,86 μονάδες με ανοδικό  χάσμα, σημειώθηκε πριν την συμπλήρωση δυο ωρών διαπραγμάτευσης το μέγιστο μέρας και εβδομάδας στις 897,44 μονάδες, αλλά μετά επικράτησαν ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις.  Τη σύνοδο σφράγισε υψηλότερο του μέσου όρου συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 15,369 εκατ. ευρώ, που είχαν μέσο ημερήσιο τζίρο 9,52 εκατ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,503 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος στη βδομάδα να ανέλθει στα 72,6 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,66% οδηγήθηκε στις 891,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2243,31 με κέρδη +0,51%. Η δε κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε, 60,078 δις ευρώ.

Η εικόνα των μεταβολών των μετοχών του 25άρη υπογραμμίζει τη διαφορετική βάση της εβδομαδιαίας ανόδου της αγοράς, όπου ο ΓΔ κέρδισε +2,05%, ο 25άρης ενισχύθηκε +2,20% με τον FTSEM μόλις +0,28% ψηλότερα. Οι επιδόσεις τους στο Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε -1,16%, -1,38% και -2,76% ενώ στο 2019 ο ΓΔ κερδίζει 45,29%, ο 25άρης +39,47% και ο FTSEM +20,26%.

Τα καθοδικά blue chip ήταν μόλις επτά εκ των οποίων σημαντικές απώλειες είχαν τρία. Η ΑΡΑΙΓ με -2,99% με απόδοση έτους 9,89%, ΟΤΕ -2,11% στο 2019 (+36,55%), ΟΛΠ -1,80% (+48,70%), ΛΑΜΔΑ -0,97% ( +25,96%), ΣΑΡ -0,60% (+18,19%), ΦΡΛΚ -0,36% (+34,39%),  και ΕΕΕ -0,24% (+8,37%).

Ακολουθούν επτά με άνοδο μικρότερη των βασικών δεικτών με μεταβολές από 0,00% ως +1,82% ήτοι ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,00% (+43,75%), ΜΟΗ +0,20% (-2,95%), ΕΛΠΕ +0,48% (+13,14%), ΤΙΤC +0,54% (-4,02%), ΒΙΟ +0,70% (+41,34%), ΠΕΙΡ +1,47% (+260,71%), ΜΥΤΙΛ +1,82% (+36,55%).

Είναι ένδεκα τα blue chip με άνοδο από +2,8% ως 19,6% ήτοι : ΔΕΗ +19,59% (+202,94%), ΟΠΑΠ +8,73% (+50,44%), ΤΕΝΕΡΓ +7,47% (+38,75%), ΜΠΕΛΑ +5,61% (+49,37%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,71% (+32,15%), ΑΛΦΑ +4,58% (+72,36%), ΕΤΕ +4,13% (+172,64%), ΑΔΜΗΕ +3,50% (+43,27%), ΕΥΡΩΒ +2,97% (+66,67%),  ΕΧΑΕ +2,82% (+23,11%), ΣΕΝΕΡ +2,81% (+3,79%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Αναμένεται επικράτηση σκοπιμοτήτων, λόγω μετακύλησης στα ΣΜΕ επί μετοχών

Με βασικό χαρακτηριστικό την ζήτηση ακόμα και για μετοχές που ήταν στην άκρη του θεσμικού ενδιαφέροντος κατέληξε η προηγούμενη εβδομάδα και στην τρέχουσα υπάρχει η εκπνοή κάθε τύπου σειράς στα παράγωγα με λήξη στο 2019. 

Στη δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου την άνοδο που εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες, στήριξαν τα σημαντικά κέρδη μιας μεγάλης ομάδας από τα blue chip, στην οποία πρωταγωνιστές δεν ήταν τα τραπεζικά. Ήταν πρωτίστως η εκρηκτική άνοδος της ΔΕΗ που σφράγισε τις μεταβολές της εβδομάδας. Την ζήτηση για τις μετοχές της προκάλεσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ και το γεγονός της ψήφισης του σχεδίου Ηρακλής για τις Τράπεζες συνέβαλλε επίσης με αποτέλεσμα την επικράτηση θετικού κλίματος στις περισσότερες συνόδους. Αυτό με τη σειρά του διαμόρφωσε μια διάθεση για ρίσκο που αφορούσε τόσες μετοχές ώστε να το χαρακτηρίσουμε γενικευμένο.

Βέβαια στην άνοδο συνέβαλλαν και οι θετικές εξελίξεις σε ζητήματα που απασχόλησαν τα χρηματιστήρια επί μήνες ή χρόνια όπως η επίτευξη συμφωνίας πρώτης φάσης για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και οι εκλογές στη Βρετανία που άνοιξαν το δρόμο για ένα Brexit συναινετικό.

Την Παρασκευή, μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα  οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 από την αρχή σε θετικό πεδίο και μόνο στο τέλος, από τις 16:44 ως τις 16:51 τον πέρασαν σε αρνητικό. Αλλά  τον έκλεισαν 11,47 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο στις 2262,98 μονάδες με ανώτερο έτους τις 2275,96, εμφανίστηκε στις 12:19. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2232,67. Το κλείσιμο στις 2243,31 από 2231,84 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,51% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 46,221 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των μεταβολών των μετοχών του 25άρη υπογραμμίζει τη διαφορετική βάση της εβδομαδιαίας ανόδου της αγοράς, όπου ο ΓΔ κέρδισε +2,05%, ο 25άρης ενισχύθηκε +2,20% με τον FTSEM μόλις +0,28% ψηλότερα. Οι επιδόσεις τους στο Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε -1,16%, -1,38% και -2,76% ενώ στο 2019 ο ΓΔ κερδίζει 45,29%, ο 25άρης +39,47% και ο FTSEM +20,26%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Μια έντονη βδομάδα πέρασε, με κρίσεις στα Ελληνοτουρκικά και το μεγάλο γεγονός της πλήρους επικράτησης των Συντηρητικών στην Αγγλία, που σημαίνει πως το ‘Brexit’ είναι πλέον σίγουρο. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να ωφελήσει βραχυπρόθεσμα τις Ευρωπαϊκές Αγορές και αυτό έγινε καθαρό στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

Επιχειρήσεις που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμια της Ευρωπαϊκής Αγοράς θα μετακινηθούν και αυτό θα εννοήσει τις Χώρες υποδοχής.

Όμως δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί, το γεγονός της απώλειας του Εταίρου με τη μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ στην Ευρώπη. Επίσης δεν έχει αποτιμηθεί η πιθανότητα δημιουργίας μιας τεράστιας off shore στα Βόρεια Σύνορα της Ευρώπης, που θα έχει στρατιωτική ισχύ ίση με την Ευρώπη και τη συνήθη στήριξη των ΗΠΑ.

Η Αγγλία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συμφωνεί με πολλούς από τους περιορισμούς που θέτει η Ευρώπη και πως υποστηρίζει μια πιο ανοικτή Οικονομία. Αν αυτό καταλήξει σε μια Αγγλία με ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο και μια Ευρώπη με κανονιστικό πλαίσιο ασφυκτικά σφικτό, δεν είναι απίθανη η λειτουργία της Αγγλίας σαν μια τεράστια off shore στα Βόρεια Σύνορα της Ευρώπης.

Και να κρατήσουμε υπόψη μας πως πάντα οι πιο ευέλικτες Οικονομίες νικάνε.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ολοκληρώνονται οι Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων, ολοκληρώθηκε η ψήφιση του σχεδίου “Ηρακλής” και προχωρά το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ. Νέα επίσης αναμένονται στον τομέα των Κατασκευών και όσον αφορά τις αναθέσεις των προς ολοκλήρωση έργων και όσον αφορά εξαγορές και νέες συμμετοχές σε Επιχειρήσεις του κλάδου.

Μια διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων, για πάνω από δύο μέρες, μπορεί να ενεργοποιήσει αγορές από όλους αυτούς που σήμερα διατηρούν ρευστότητα, ή είναι “short”, πιστεύοντας πως έχουν εξαντληθεί τα ανοδικά περιθώρια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για φέτος. Αν αυτό δεν συμβεί, θα επανέλθουμε στην παλινδρόμηση στα ψηλά και θα περιμένουμε το 2020 να δούμε νέες εξελίξεις στα χρηματιστηριακά δρώμενα”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

“Η ροή των γεγονότων εντός και εκτός Ελλάδας ήταν τέτοια που επανάφερε την αισιοδοξία στις Αγορές και όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με την ανοδική φόρα όλων των προηγούμενων μηνών.

Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Lamda Development, συνέτεινε στην αποφόρτιση του κλίματος ρευστοποιήσεων και στην αλλαγή του σκηνικού στο ταμπλώ, ενώ η ψήφιση του “Ηρακλή” έβγαλε μια εκκρεμότητα από τις Τράπεζες.

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του έτους έχει ξεκινήσει και στις εννέα συνεδριάσεις που απομένουν θα κριθεί αν η ιστορία θα γράψει ένα ρεκόρ μιας ιστορικής χρηματιστηριακής χρονιάς (καλύτερη απόδοση του Χ.Α. από το 1999 και καλύτερη σε όλο τον Πλανήτη για το 2019), που αναμένεται να κρατήσει το ενδιαφέρον των Επενδυτών ακμαίο, έως και την τελευταία συνεδρίαση του έτους.

Η άνοδος ωστόσο της εβδομάδας που πέρασε πήρε δυναμική, από την προσδοκία που δημιούργησε το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ. Η Αγορά δεν αντιμετωπίζει πλέον την ΔΕΗ ως μια υπόθεση με σοβαρά υπαρξιακά ζητήματα, δίνοντάς της αποτίμηση που θα είχε ένα Αιολικό Πάρκο μεσαίας ισχύος, αλλά ως μια βιώσιμη πρόταση με νέα σημεία αναφοράς, ως προς την λειτουργία της. Η υπόθεση της ΔΕΗ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό Εταιρείας που άργησε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της Ενεργειακής Αγοράς.

Αποτελεί μια συστημική Εταιρεία τόσο για τον κλάδο της, όσο και για την Ελληνική Οικονομία, ενώ το μέγεθος του δανεισμού της αποτελεί παράγοντα ρίσκου, για όλο το Τραπεζικό Σύστημα.

Επομένως, η πρόθεση για αλλαγή πλεύσης προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη, πανηγυρίστηκε με εμφατικό τρόπο, δίνοντας αφορμές για θετικότερες αναθεωρήσεις των προοπτικών της Εταιρείας.

Η δημοσίευση του πλάνου σήμερα, θα βάλει τις βασικές παραμέτρους της αναδιάρθρωσης στο τραπέζι, παράγοντας πιο μετρήσιμες εκτιμήσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τα κεκτημένα κρατώντας την περιοχή των 860 μονάδων, επίπεδο το οποίο οριοθετούσε την μεσοπρόθεσμη αλλαγή της τάσης και είναι ακριβώς 23,6% χαμηλότερα από το εύρος της ανόδου μεταξύ 720 και 901 μονάδων, εντός δηλαδή των επιτρεπτών ορίων που ορίζουν μια γρήγορη διόρθωση.

Η συνέχεια ήταν πολύ πιο ενθουσιώδης και με μεγαλύτερη δράση, αφού ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε σχετικά εύκολα τις 890 μονάδες, με τους αγοραστές να κλείνουν τις συνεδριάσεις κοντά στα υψηλά ημέρας. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν επανέλθει σε αγοραστικές ζώνες και οι ταλαντωτές έχουν ανανεώσει το ανοδικό περιθώριο στις 930 μονάδες.

Η διαφορά αυτής της ανοδικής κίνησης από τις προηγούμενες, είναι η μεγαλύτερη συλλογικότητα στην συνεισφορά της τάσης και ικανοποιητικότερος επιμερισμός των συναλλαγών, στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Ενδεχομένως, κατά την επόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης θα έχει μια ακόμη ευκαιρία για ένα νέο υψηλό έτους, καθώς οδεύει για τέταρτη φορά στην βασική ζώνη αντίστασης των 900 μονάδων.

Σήμερα

Ένα ευρύ πλήθος ασιατικών αγορών χτύπησε στο ξεκίνημα, σήμερα Δευτέρα 16/12, υψηλά σε βάθος οκτώ σχεδόν μηνών, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε μια εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης και εν μέσω ελπίδων για νομισματική πολιτική χαλάρωσης στην Αυστραλία. Αλλά η κερδοσκοπία και η επιφύλαξη σχετικά με λεπτομέρειες της συμφωνίας έβαλαν φρένο στα κέρδη.

Η συμφωνία "πρώτης φάσης" ανέστειλε έναν απειλούμενο γύρο αμερικανικών τιμολογίων σε ένα κατάλογο κινεζικών εισαγωγών αξίας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν επίσης να μειώσουν κατά το ήμισυ τον δασμολογικό συντελεστή, σε 7,5%, σε κινεζικά αγαθά ύψους 120 δισ. Δολαρίων.

Το θετικό συναίσθημα βοήθησε να ωθηθεί ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας στο ανώτατο επίπεδό του από τις 18 Απριλίου που ήταν οριακά πάνω από τις 544 μονάδες. Τελευταία στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στις 543,81 με μεταβολή +0,23%.

Η S & P / ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο κατά 1,74%, στις 9:00 δική μας ώρα ήταν ψηλότερα κατά +1,77% ενώ οι μετοχές της Νότιας Κορέας στις  9:00 δική μας ώρα είχε απώλειες -0,13%.

Οι κινεζικοί επενδυτές είχαν μια πιο χλιαρή αντίδραση στις ειδήσεις, καθώς ο σύνθετος δείκτης μετοχών της Σαγκάης εμφάνισε μικρή ώθηση για περαιτέρω άνοδο, αφού οι ελπίδες για την ανακωχή του πολέμου για θέματα εμπορίου έφεραν άνοδο περίπου 2% την Παρασκευή, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο το Νοέμβριο. Ο δείκτης  Shanghai Composite στις 9:00 δική μας ώρα ανέβαινε  κατά +0,57%.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υπέκυψε από τις ρευστοποιήσεις για ενθυλάκωση κερδών, υποχωρώντας κατά -0,29% μετά από άνοδο 2,55% και κλείσιμο στο ανώτερο επίπεδο σε βάθος 14μηνου την Παρασκευή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα