Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ολυμπιακής

Νομικό κέλυφος η «Πάνθεον»
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007 09:58

ΣΤΗΝ πρώτη γραμμή της επικαιρότητας συνεχίζει να βρίσκεται η Ολυμπιακή, με την κυβέρνηση να στοχεύει στη λύση αποτελεσματικού μοντέλου για την εταιρεία.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -υπό την απειλή της έναρξης έρευνας των φακέλων την περίοδο 2005-2007- φαίνεται να επιθυμεί την επιτάχυνση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης, ενώ η αντιπολίτευση επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην Ο.Α.

Δεν θα κλείσει η εταιρεία «Πάνθεον», δήλωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Κωστής Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω εταιρεία «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομικό κέλυφος, προκειμένου να δημιουργηθεί η καινούργια εταιρεία, χωρίς να έχουμε προβλήματα με την Ε.Ε.».

Ανέφερε ακόμη ότι «η εταιρεία που θέλουμε να δημιουργήσουμε, θέλουμε -και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε- να λέγεται Ολυμπιακή και να έχει τους έξι κύκλους. Αν δεν λέγεται Ολυμπιακή, θα λέγεται κάπως παρεμφερώς. Ολοι θα ξέρουν ότι θα είναι η Ολυμπιακή».

Δεσμεύθηκε παράλληλα πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση «ώστε όχι μόνο οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν τα χρέη της Ολυμπιακής, αλλά και οι εργαζόμενοι που έχουν και οικογένειες να μην έχουν πρόβλημα».

Το ΠΑΣΟΚ

«Η συνέντευξη στον 'Ελεύθερο Τύπο' του αρμόδιου επιτρόπου, κ. Μπαρό, σχετικά με το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση, οι οποίοι, τόσες μέρες, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το θέμα του μέλλοντος της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι ένα θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το μόνο που απασχολεί τον κ. Χατζηδάκη και την κυβέρνηση είναι πώς δεν θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας οι φάκελοι και τα στοιχεία που αυτοί περιέχουν, για την κακοδιαχείριση της περιόδου 2004 - 2007».

Ο κ. Ραγκούσης κατέληξε τονίζοντας πως «το κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι βούληση της κυβέρνησης Καραμανλή και όχι εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο ΣYΡIZA

«Η κυβέρνηση λειτουργεί για τα ιδιωτικά συμφέροντα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τους εργαζομένους της Ολυμπιακής, ενώ άφησε αιχμές για το ρόλο του κ. Ζακ Μπαρό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συναντήθηκε με το δ.σ. της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), όπως και με εκπροσώπους της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών (ΕΙΣΦ), επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης -χαρακτηρίζοντάς την «υποδιεύθυνση της Κομισιόν»-, ζήτησε την υποβολή μομφής κατά του επιτρόπου Μπαρό και να ερευνηθεί το ενδεχόμενο χρηματισμού του ιδίου ή συνεργατών του από ανταγωνίστριες εταιρείες.

Εξηγώντας γιατί προέβη σε αυτή τη σκληρή δήλωση, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι, «παρά το γεγονός ότι επί χρόνια ετίθετο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αλλού το θέμα των χρεών του κράτους προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, ο κ. Μπαρό ασχολούνταν μονάχα με τα χρέη της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς το κράτος, δημιουργώντας μια κατάσταση και μια δυναμική που έχει οδηγήσει στα σημερινά σημεία».

«Εμείς θα δώσουμε τη μάχη, προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, η οποία δουλεύει για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και προκειμένου να μπουν οι βάσεις για ένα πρόγραμμα επιβίωσης και ανάπτυξης της Ολυμπιακής Αεροπορίας ως εθνικού αερομεταφορέα», είπε ο κ. Αλαβάνος.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση θέλει ένα αποτελεσματικό μοντέλο, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ρουσόπουλος. «Αυτό είναι που αναζητά η κυβέρνηση στη διαβούλευση που κάνει, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο, φυσικά, και λαμβάνοντας υπόψη της τις απόψεις των εργαζομένων», είπε.

Στο υπουργείο Μεταφορών ξεκίνησαν ήδη πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε νομικό και οικονομοτεχνικό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της όποιας λύσης.

Εθνικό διάλογο ζητούν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συμμετέχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, ζητούν εθνικό διάλογο για να συνεχίσει τη λειτουργία της η Ολυμπιακή. Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία των πιλότων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Μάλιστα, οι συμβασιούχοι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε μαχητική ετοιμότητα και σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν κατάληψη στα γραφεία της Ολυμπιακής.

Ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ, Μ. Πατέστος, δήλωσε ότι διαπιστώνεται καθολική αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην επιχείρηση «κλείσιμο Ολυμπιακής Αεροπορίας». «Διαπιστώνουμε κάθε μέρα που περνάει και περισσότερα στοιχεία, ότι στο σενάριο κλείσιμο της Ολυμπιακής υπάρχει μεγάλη μπίζνα. Υπάρχουν ιδιώτες, υπάρχουν επιχειρήσεις που προσδοκούν από το κλείσιμο της Ο.Α. να μεγαλώσουν τις αξίες τους», είπε.

Ο κ. Χρ. Ταξιάρχης, πρόεδρος της ΕΙΣΦ, δήλωσε ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ολυμπιακή είναι πανομοιότυπα με όσα έχουν συμβεί και στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι το καινούργιο σχέδιο «έχει τους βασικούς στόχους που είχαν και τα προηγούμενα, δηλαδή χάρισμα μεριδίου της αγοράς στον ανταγωνισμό, εξωτερικό και εσωτερικό, και περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, θα καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων, όπως και τα προηγούμενα».

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα