ΗΠΑ: Αυξημένο κίνδυνο ύφεσης «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007 10:24
UPD:10:28

ΑΥΞΗΜΕΝΟ κίνδυνο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία «βλέπουν» οι οικονομολόγοι, εν όψει της σημερινής απόφασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι η Fed θα πρέπει να λάβει μέτρα για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα που διενήργησε το WSJ.com, το 38% των οικονομολόγων εκτιμά πως η πιθανότητα ύφεσης είναι αυξημένη. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών και πλέον ετών. Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο, βρισκόταν στο 33,5%.

Όπως υποστηρίζει η Diane Swonk της Mesirow Financial, οι αξιωματούχοι της Fed «θα πρέπει να δείξουν την προθυμία τους τόσο να αποτρέψουν τον κίνδυνο της ύφεσης όσο και να σταθεροποιήσουν την οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με την ίδια, η σημασία που δίνει ο πρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι στην κοινή γνώμη έχει αποδειχτεί «το αδύναμο σημείο» της Fed στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Τώρα χρειάζεται να δείξει αποφασιστικότητα και όχι συναίνεση», επισημαίνει.

Παράλληλα, το 61% των αναλυτών τάσσεται υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25%, ενώ το 27% κρίνει απαραίτητη μια μεγαλύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων αμετάβλητων τάσσεται μόλις των 12% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, αναμένουν άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,9% στο τρέχον τρίμηνο, έναντι 1,6% που προέβλεπαν στην προηγούμενη έρευνα του WSJ.com.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα