Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Το δίκτυο 5G θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2021, σύμφωνα με όσα είπε χθες η διοίκηση της Vodafone παρουσιάζοντας πιλοτικές εφαρμογές βασισμένες στη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας στα Τρίκαλα.
«Το 5G αφορά εφαρμογές, όχι τόσο την καθημερινή χρήση. Δεν είναι, βέβαια, όλες οι εφαρμογές ώριμες», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης και πρόσθεσε: «Θα ξεκινήσει από τη βιομηχανία και τη ρομποτική, από τις έξυπνες πόλεις, την εκπαίδευση, που είναι σε πολύ ώριμο στάδιο. Σταδιακά θα πάμε σε επιτάχυνση. Σε κάποιους τομείς είμαστε έτοιμοι και σε κάποιους άλλους χτίζονται εφαρμογές. Εκατοντάδες μικρές εταιρείες ετοιμάζουν πράγματα. Θα επενδύσουμε εκεί όπου υπάρχουν εφαρμογές».
Η ανάπτυξη του 5G ως προς τη διαχείριση του δικτύου είναι οικονομικότερη σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές κινητής, σημείωσε ο επικεφαλής της Vodafone και πρόσθεσε ότι συνολικά η τηλεπικοινωνιακή αγορά έχει επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, καθώς και ότι η νέα τεχνολογία δεν θα πάει αρχικά παντού, αλλά θα ακολουθήσει τη ζήτηση. Συμπλήρωσε ότι το 2022 θα απενεργοποιηθεί το 3G (ένα δίκτυο με μεγαλύτερο κόστος), ως εκ τούτου θα υπάρξει επιπλέον όφελος.
Στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του δικτύου 5G της Vodafone στα Τρίκαλα έγινε παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου με οδηγό εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. Χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την αξιοπιστία του δικτύου 5G, ο οδηγός χειρίστηκε το όχημα από απόσταση μέσω cockpit και οθόνης, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως εάν βρισκόταν στη θέση του οδηγού.
Επίσης, παρουσιάστηκε η δυνατότητα τηλεχειρουργικής, μέσω δικτύου 5G, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής Giga City, μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήματος. Μέσω ολογραφικής κλήσης ο δρ Γιώργος Βεκίνης, διευθυντής Ερευνών και υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», «συνδέθηκε» με την τάξη και μίλησε στους μαθητές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το ταξίδι και η ζωή στο Διάστημα και τον Άρη, καθώς και για τη σχετική επιστημονική έρευνα που διεξάγει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υποστηρίζοντας διαστημικές αποστολές. Η τεχνολογία 5G υποστηρίζει ολογραφικές κλήσεις χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την εξαιρετική απόκριση.
«Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία σύγχρονων δήμων που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες παραμένει η δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Σε αυτήν την προσπάθεια, η τεχνολογία είναι ένας διαρκής σύμμαχος, λειτουργώντας ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπός.
Οι υπάρχουσες λύσεις, αλλά και όσες αναπτυχθούν από την επέκταση των δικτύων 5ης γενιάς οδηγούν σε δήμους ασφαλείς, λειτουργικούς, φιλικούς στα παιδιά και την εκπαίδευση, διασυνδεδεμένους και εξωστρεφείς», τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.