Talk of the Market: Απραξία στην Praxia; Ψηλά ο πήχης στη ΔΕΗ

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 11:05
UPD:11:05
  • Aν δεν βρεθούν νέα κεφάλαια θα έχουμε … απραξία στην Praxia. Κάποιες προσδοκίες καλλιεργούνται εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Στο επίκεντρο παραμένει η πρόταση της Viva Wallet, ως επικρατέστερη, καθώς σε αντίθεση με το φερόμενο ενδιαφέρον του τσεχικού group Emma, είναι η μόνη που συνδέεται με μη δεσμευτική προσφορά, με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες. 
  • Με στόχο την απόκτηση τραπεζικής άδειας, η Viva προτίθεται να εισφέρει 20 εκατ. ευρώ για την Praxia, χωρίς όμως να επωμιστεί τα σημερινά λειτουργικά κόστη της ψηφιακής τράπεζας, η οποία πάντως, δεν έχει δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της. Εξάλλου, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την απόκτηση της τραπεζικής άδειας της Credicom Consumer Finance Bank από την Atlas, η οποία (αρχές Ιουνίου πέρυσι) την μετέτρεψε σε Praxia Bank και δεσμεύθηκε να επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις δεν απέδωσαν και ο βασικός μέτοχος δεν προτίθεται σήμερα να στηρίξει με νέα κεφάλαια τη δραστηριότητα. Πάντως τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυκλοφόρησαν και σενάρια περί μεταβατικής λύσης. Ίδωμεν. 
  • Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ. Είναι πιθανό βέβαια να αναβληθεί για τις 20 Δεκεμβρίου αλλά θα ήταν ευκαιρία να δούμε τον εκπρόσωπο της Emma Delta, βασικό μέτοχο της εταιρείας.
  • Mπαράζ εξελίξεων στη ΔΕΗ δρομολογεί το λουκέτο στα λιγνιτικά εργοστάσια μέχρι το 2023, όπως μοιράστηκε με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link, ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης. Δηλαδή σε μια τετραετία θα αποσυρθούν μονάδες ισχύος 3912MW, όπου απασχολούνται πάνω από 4.500 άτομα, μόνιμο προσωπικό. Αν και με αυτή την κίνηση η Ελλάδα από ουραγός θα γίνει ηγέτης στην Ευρώπη στο θέμα της απολιγνιτοποίησης το εγχείρημα έχει δυσκολίες. Αναμένονται νεότερα από το Δ.Σ. της εταιρείας που θα συνεδριάσει για να εγκρίνει το σχετικό business plan.  
  • Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, 16.12.2019, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development ύψους 600 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτών των κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τραπεζικό δανεισμό και έσοδα από προπώληση κατοικιών θα επενδυθούν στο έργο μαμούθ του Ελληνικού την πρώτη πενταετία.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα