Market Beat: Ζητούμενη η ανοδική “νευρικότητα” για υπέρβαση των 900 μονάδων

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 09:34
UPD:09:47

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνει μια σειρά γεγονότων που αναλόγως της εξέλιξης που θα έχουν, μπορεί να καθορίσουν την τάση στα χρηματιστήρια επί μήνες. Σημειώσαμε χθες και σήμερα γνωρίζουμε ότι η συμφωνία πρώτης φάσης για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ Κίνας είναι προ των πυλών και οι εκλογές στη Βρετανία έφεραν το ομαλό Brexit πρώτο σε πιθανότητες. Τονίσαμε επίσης ότι την Τετάρτη όσοι αγόραζαν μετοχές μετά τις 14:00, το έκαναν λες και ήταν σίγουροι πως στις επόμενες συνεδριάσεις αρχίζει το Santa Claus Rally.

Με δυο φαινόμενες λύσεις σε ζητήματα που επιβάρυναν επί μήνες ή χρόνια την ατμόσφαιρα των συναλλαγών και της παγκόσμιας οικονομίας, οι αγορές χθες πανηγύριζαν στις ΗΠΑ με εμφάνιση νέων ρεκόρ βίου και σήμερα στην Ασία οι δείκτες χτύπησαν επίπεδα υψηλών σε βάθος οκτώ μηνών. Τα δε futures των ευρωπαϊκών δεικτών και της Wall Street ειδοποιούν για ανοδικό ξεκίνημα.

Η τεχνική ανάλυση μπορεί να μην προστατεύει την αξία των χαρτοφυλακίων, αλλά καλμάρει τα νεύρα των επενδυτών που την σέβονται. Γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν να ανεβούν στα κάγκελα με την ακύρωση της ανόδου την Τρίτη, για να τη διαδεχθεί η εκτίναξη της Τετάρτης και την αμέσως επόμενη, με ράλι παγκόσμια λόγω ανακούφισης, εδώ είχαμε μια άτονη συσσώρευση.

Προφανώς η δυναμική στο δικό μας χρηματιστήριο εφάρμοσε στο τριήμερο σκωτσέζικο ντους στο φρόνημα των επενδυτών. Μπορεί να υπάρχουν τα ένστικτα της αυτοσυντήρησης στις αγοραίες δυνάμεις και τα είδαμε να λειτουργούν αποτελεσματικά στις δυο προηγούμενες συνεδρίες, που περιλάμβαναν φρένο της πτώσης του Τραπεζικού Δείκτη την Τρίτη και εκτίναξή του την Τετάρτη, αλλά επίσης διαθέτουν στατιστική μνήμη. Οι 880 μονάδες επαναλαμβάναμε ακούραστα στο σχόλιο για το ΧΑ μετά το κλείσιμο της αγοράς, από στήριξη από τη μέρα που ξεπεράστηκαν πτωτικά μεταμορφώθηκαν σε επίπεδο αντίστασης, στην κίνηση από τις 862 προς τις 900 μονάδες. Υποστηρίξαμε δε χθες, πως μια συσσώρευση γύρω από αυτό το επίπεδο θα ήταν η πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση της στατιστικής προϊστορίας.

Στις 13:00 με τον ΓΔ κοντά στις 880 και μεταβολή -0,5% περίπου ο τζίρος χθες έπιασε τα 19 εκατ. ευρώ με μια σειρά από blue chip να διορθώνουν, χωρίς υπερβολές, το άλμα της προηγούμενης. Μετά από πέντε ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τζίρο 35,6 εκατ. ευρώ, το εύρος διαπραγμάτευσης όριζε το ανώτερο στις 888 μονάδες και το χαμηλό τις 877,7 και η μεταβολή ήταν -0,66% χωρίς να έχει οριστεί στα σίγουρα πυθμένας. Από τις 15:30 όμως ως το πέρας των δημοπρασιών, η κίνηση του μέσου όρου απόκτησε σταθερή ανοδική κλίση που τον πέρασε στα τελευταία λεπτά πάνω από τις 884 μονάδες (το κλείσιμο της Τετάρτης).

Θα λέγαμε πως αυτή η δυναμική ήταν γέννημα της αισιοδοξίας διεθνώς για τις εξελίξεις στα θέματα εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και έδωσε κατακόρυφη σχεδόν άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών από το αρνητικό πεδίο, με σημαντικά κέρδη. Εδώ, οι πιέσεις δεν εξασθένισαν με τον γενικευμένο τρόπο που υιοθέτησαν οι επενδυτές στα μεγάλα χρηματιστήρια. Διατηρήθηκαν επίμονα με αποτέλεσμα να μείνουν 11 blue chip πτωτικά 11 ανοδικά και τρία αμετάβλητα σε μια ισορροπία που ταίριαζε και στις μεταβολές των βασκικών δεικτών (+0,14%) και στο δείκτη των Τραπεζών (+0,08%).

Ένα κύμα ευφορίας ωστόσο, είχε ωθήσει τη Wall Street να καταγράψει νέα ψηλά. Το Reuters ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να μειώσουν ορισμένους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα και να καθυστερήσουν μια δόση δασμολογήσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας πρώτης φάσης.

Η Κίνα έχει επίσης συμφωνήσει να πραγματοποιήσει αγορές σε αγροτικά προϊόντα που φθάνουν σε αξία τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 ως μέρος της συμφωνίας, δήλωσαν πηγές των ΗΠΑ που ήταν εξοικειωμένες με τις συνομιλίες. Οι ασιατικές αγορές σκαρφάλωσαν σε κορυφές σε βάθος οκτώ μηνών σήμερα Παρασκευή 13/12. Επίσης η πιθανή μεγάλη νίκη των εκλογών από το Βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα φαινόταν να έχει εκκαθαρίσει τον κίνδυνο από άτακτο Brexit.

Η διπλή δόση ανακούφισης λειτούργησε εις βάρος των κρατικών ομολόγων και του γιεν Ιαπωνίας και οδήγησε τις αγορές να μειώσουν την πιθανότητα περικοπών των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Νέα ρεκόρ βίου ορισμένων εκ των βασικών δεικτών στη Wall Street, μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν συμφωνία σε επί της αρχής με την Κίνα για το εμπόριο. Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ έκαναν "άλμα" κατά 49.000, φτάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,79% ή 220,75 μονάδες στις 28.132,05, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,86% στις 3.168,57 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,73% στις 8.717,32 μονάδες. Οι δυο τελευταίοι, έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco Systems (+3,3%) και JP Morgan (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-0,9%) και Home Depot (-0,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,7%, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1127 δολ. από 1,1131 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο έντεκα μονάδων βάσης στο 1,91%.

ΕΥΡΩΠΗ

Kλίμα ευφορίας στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έφερε το tweet του Τραμπ ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα. «Πάρτι» στη Wall Street, με τον S&P 500 να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ. Γρήγορα όμως ξεφούσκωσε ο αρχικός ενθουσιασμός, με τις αμερικανικές μετοχές να μετριάζουν τα κέρδη τους.

Ιστορικό ρεκόρ και για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI all-country world, που αναρριχήθηκε στις 551,84 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγράψει στις 28 Ιανουαρίου 2018. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί 20% από τις αρχές του έτους.

Με κέρδη έκλεισε η Ευρώπη, με τις μετοχές να ανακτούν το έδαφος που έχαναν αρχικά, βρίσκοντας στήριγμα τόσο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και στις θετικές εξελίξεις στο «μέτωπο» του εμπορίου.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σημειώνει ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς το επίπεδο, αλλά κάτω του 2%. «Oι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παραμένουν υποτονικές», δήλωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της επιβραδυνόμενης ως τώρα ανάπτυξης.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, αρνητικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, όπως και αναμενόταν. Επιπλέον, ο δείκτης τιμών της Γερμανίας, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υποχώρησε κατά 0,8% τον Νοέμβριο, από τον Οκτώβριο.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε ενισχυμένος 0,33%. Θετικά πρόσημα στα περισσότερα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, με τον FTSE MIB του Μιλάνου να ξεχωρίζει σημειώνοντας άνοδο 1,02%. Με κέρδη 0,57% έκλεισε ο DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού ενισχύθηκε 0,40%. Άνοδος 0,79% και για τον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που κινήθηκε στη σκιά των βρετανικών εκλογών, με τους επενδυτές να αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1114 από 1,1131 την προηγούμενη.

ΧΑ

Με τις Τράπεζες σε συσσώρευση, οριακή άνοδος στο τέλος, με ΔΕΗ ΟΠΑΠ ΜΠΕΛΑ ΕΧΑΕ μόνο

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 885,81 με ανοδικό χάσμα (1,85 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (883,96), κινήθηκαν ανοδικά. Σύντομα διαπιστώθηκε πως η άνοδος των πρώτων λεπτών εξελισσόταν σε αναζήτηση του μέγιστου μέρας. Σημειώθηκε στις 10:44 και ήταν οι 888,00 από 884,08 μονάδες την Τετάρτη. Μετά, η επικράτηση των πιέσεων οδήγησε από τις 11:50 σε αρνητικό πεδίο τον μέσο όρο και στις 15:27 φάνηκε πως ολοκληρώθηκε η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας, με χαμηλότερο επίπεδο τις 877,68 από 864,81 μονάδες την προηγούμενη. Από τότε και ως το πέρας των δημοπρασιών επικράτησε η ζήτηση και ξεκίνησε μια ανοδική κίνηση, που τον οδήγησε στις 17:01 στις 884,24 μονάδες.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε την δυναμική που ίσχυε μόνιμα από τις 15:28 και μετά, καθώς η είδηση πως ο Πρόεδρος ειδοποίησε για συμφωνία πριν από τις 15/12 εκτίναξε τη διάθεση για ρίσκο παγκόσμια. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η ανοδική ώθηση οδήγησε στην εγγραφή τιμών για τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 885 μονάδες. Έτσι, έκλεισε πιο κοντά στο ανώτερο της διακύμανσής του, αφού στις δημοπρασίες τον ώθησαν προς υψηλότερα επίπεδα.

Οι εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς στη διαπραγμάτευση και των 4 τραπεζικών μετοχών του 25άρη στο πρώτο μέρος, και η επικράτηση επιλεκτικής ζήτησης από τις 12:30 ως τις 17:20, καθόρισαν την πορεία του μέσου όρου. Ενισχυτές των ωθήσεων ψηλότερα στην τιμή του ήταν οι μετοχές των ΔΕΗ ΟΠΑΠ ΜΠΕΛΑ ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ με κέρδη άνω του +1%.

Οι εντολές αγοράς έφεραν διαφορετικό αποτέλεσμα για τις δυο ανοδικές από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 870,43 από 865,97 μονάδες, και υποχρεώθηκε να βρεθεί οριακά γύρω από τις 857, από 837 μονάδες κατώτερο την Τετάρτη. Συνεπώς η δυναμική τους ανάγκασε τον ΓΔ να μείνει χωρίς άλμα, αλλά ψηλότερα από τις 880 μονάδες. Το επίπεδο των 880, μπορεί να θεωρηθεί πλέον σαν υπό αναίρεση αντίσταση μετά το +2,59% στο κλείσιμο.

Ήταν πτωτική η κίνηση του ΓΔ, με το 80% του χρόνου του σε αρνητικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση με τις κινήσεις επιδιόρθωσης των απωλειών στα περισσότερα blue chip στο δεύτερο μέρος, που συνοδεύτηκαν από καλύτερο έναντι του πρώτου μέρους τζίρο.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός Τραπεζών, με βάση τις μεγάλων διαστάσεων μεταβολές τους ήταν οι ΔΕΗ +9,17%, ΟΠΑΠ +2,18%, ΜΠΕΛΑ +1,96%, ΕΧΑΕ +1,12%, και ΑΔΜΗΕ +0,93%. Οι τράπεζες είχαν ουδέτερη τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά ήταν οι ΛΑΜΔΑ -2,70%, ΣΑΡ -1,34%, ΑΡΑΙΓ -1,09%, ΜΟΗ -1,06% και ΟΤΕ -0,97%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου βελτίωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με οριακά ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,806 από 59,798 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 4,321 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 3 μονάδες και με μεταβολή 1 μονάδα βάσης, η απόδοση από 1,37% κατέληξε στο 1,36%.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,08%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,05% από +5,59%, την ΕΤΕ στο +0,78% από +2,91%, ΕΥΡΩΒ -0,11% από +4,56% και την ΠΕΙΡ στο -0,92% από +4,52%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρά χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,11% από +2,35% την προηγούμενη σύνοδο.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 25) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 0) και τρία ΣΕΝΕΡ ΤΕΝΕΡΓ ΤΙΤC στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,14% οδηγήθηκε στις 885,21 από 883,96 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2231,84 από 2228,62 με μεταβολή +0,14%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,112 από 87,134 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,321 από 14,686 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 61,274 από 68,613 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,584 από 1,890 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 87, των καθοδικών 58 από 15 και 26 από 21 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μικρό το εύρος τιμών που προσδοκούν οι traders για τον 25άρη

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας πριν την εβδομάδα εκπνοής των σειρών του 2019 στα παράγωγα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 στην αρχή και στο τέλος σε θετικό πεδίο, και στο μεγαλύτερο διάστημα σε αρνητικό. Αλλά τον έκλεισαν 3,22 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο στις 2238,24 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:44. Ενώ ακολούθησε στις 13:38 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2213,10 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2230,40. Το κλείσιμο στις 2231,84 από 2228,62 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,14%. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 22,483 από 36,323 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 839 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2238,00, κατώτερο τις 2211,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2230,00 από 2226,50. Διακινήθηκαν επίσης 849 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2238,00 επίσης, κατώτερο τις 2214,00 και τελευταίες πράξεις στις 2232,00 μονάδες από 2227,00. Για την κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 8.998 από 9.349 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 1.055 από 587.

Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 21 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 45 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 27 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 και τις 2200 μονάδες.

Οι αγορές μετά το κλείσιμο της Αθηναϊκής αγοράς κινήθηκαν με ανοδική δυναμική καθώς μια σειρά από κινδύνους που απειλούσαν τους ρυθμούς στην παγκόσμια ανάπτυξη φάνηκε να εξολοθρεύονται από πολιτικές αποφάσεις σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον και από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Η επαναπροσέγγιση της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 890 - 900 μονάδων και η παραμονή πάνω από αυτό το επίπεδο, επαναφέρει τις προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλείσιμο έτους.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικές, με σημερινή υποστηρίκτρια την C. Lagarde. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, τα επαινετικά σχόλια βοηθούν στην δημιουργία καλού κλίματος στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά & όχι μόνο.

Όμως το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, που αν και διατηρεί τις Αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εμπεριέχει αρκετούς “σπόρους” ανησυχίας, για πληθώρα θεμάτων, οικονομικού & γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Τα θέματα που θα μπουν από αύριο σε αξιολόγηση είναι κυρίως, η σημερινή ομιλία της C. Lagarde και οι αισιόδοξες δηλώσεις της για την Οικονομία της Ευρωζώνης, οι Βρετανικές εκλογές που αναλόγως του αποτελέσματος θα διαμορφώσουν τις νέες συνθήκες του “Brexit” και τα αμφιλεγόμενα Tweet του D. Trump, που ενόψει της λήξης της αυριανής προθεσμίας, ξαναχτύπησε σήμερα επαναφέροντας την φημολογία για σύντομη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα…

Όσο αναφορά την Αγορά Ελληνικών κρατικών ομολόγων, παραμένει κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη της. Οι διαρροές του νέου προγράμματος διάθεσης Δημοσίου χρέους, που κατά πληροφορίες θα κυμαίνεται από 7-9 δισ. για το 2020, κρατά το επενδυτικό ενδιαφέρον ζωηρό και βοηθά και στην αποκλιμάκωση των εντόκων γραμματίων.

Όμως το σημερινό ενδιαφέρον του Ελληνικού Χρηματιστήριου επικεντρώθηκε σήμερα κυρίως στην ΔΕΗ +9,17% που με το εμβληματικό (+9,17%) και με όγκο 1992653 τεμάχια, συνέχισε την ανοδική κίνηση προς τα 4€, με τους αγοραστές να υποθέτουν ότι τελικά διασώθηκε (όπως – όπως) και μπαίνει σε ένα νέο “ενάρετο κύκλο”. Υπενθυμίζουμε όμως τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, (Συνδικαλιστές - Απαρχαιωμένες Λιγνιτικές Μονάδες- κόστος ρύπων), κυρίως όμως ότι ακόμη δεν έχουμε δει ένα νέο αξιόπιστο επενδυτικό πλάνο και το τελικό μοντέλο Ιδιωτικοποίησής της.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον επίσης προσέλκυσαν οι ΟΤΕ & ΟΠΑΠ συγκεντρώνοντας το 28% του συνολικού τζίρου υποβοηθούμενοι, από την καλή τεχνική τους εικόνα, το έκτακτο μέρισμα ο ΟΠΑΠ και τις αγορές ιδίων μετοχών ο ΟΤΕ.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 877 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870, 855 & 820 μονάδες. Η παραμονή άνω των 880 μονάδων θα πρέπει να διατηρηθεί πειστικά & έγκυρα, για να μη χαλάσει η θετική εικόνα του ΓΔ. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 900 & 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2220 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2210, 2192, 2170 & 2158 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2245, 2266, & 2274 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος, μέχρι τέλους έτους, παραμένουν οι 2300 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2180 μονάδων, που μας ταλαιπώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπερασματικά, η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Όμως η είσοδος στην εορταστική περίοδο, εκτιμούμε ότι μπορεί να επηρεάσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον και να αυξήσει την μεταβλητότητα και την ρηχότητα της Αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να λησμονούμε και την γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή μας με πρωταγωνιστή έναν απρόβλεπτο & επιθετικό Γείτονα”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές σκαρφάλωσαν σε κορυφές σε βάθος οκτώ μηνών σήμερα Παρασκευή 13/12 καθώς μερικά σκοτεινά σύννεφα από τον ορίζοντα παγκοσμίως απομακρύνθηκαν. Όπως το αδιέξοδο σε μια συμφωνία επί των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ Κίνας. Αλλά επίσης η πιθανή μεγάλη νίκη των εκλογών από το Βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα φαινόταν να έχει εκκαθαρίσει τον κίνδυνο από άτακτο Brexit.

Η διπλή δόση ανακούφισης λειτούργησε εις βάρος των κρατικών ομολόγων και του γιεν Ιαπωνίας και οδήγησε τις αγορές να μειώσουν την πιθανότητα περικοπών των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο.

Η λίρα βρέθηκε στο υψηλότερο από τα μέσα του 2018 επίπεδο, καθώς οι βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε να αποκλείουν μια νίκη σοκ των Εργατικών και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των προοπτικών για το Brexit. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να κερδίσει 368 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, διευθετώντας μια άλλη μακρόχρονη αβεβαιότητα.

Ένα κύμα ευφορίας είχε ήδη ωθήσει τη Wall Street για να καταγράψει νέα ψηλά. Το Reuters ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να μειώσουν ορισμένους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα και να καθυστερήσουν μια δόση δασμολογήσεων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας πρώτης φάσης.

Η Κίνα έχει επίσης συμφωνήσει να πραγματοποιήσει αγορές σε αγροτικά προϊόντα που φθάνουν σε αξία τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 ως μέρος της συμφωνίας, δήλωσαν πηγές των ΗΠΑ που ήταν εξοικειωμένες με τις συνομιλίες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 2,4% σε κορυφή 14 μηνών ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +2,55%, επίσης οι μετοχές της Νότιας Κορέας σημείωσαν κέρδη 1,3% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +1,44%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,2% στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +1,55%. Οι μετοχές του σύνθετου Δείκτη της Σαγκάης προχώρησαν 1,4% ενώ στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +1,83%.

Τα ΣΜΕ E-Mini για τον S & P 500 αυξήθηκαν κατά 0,48% και τα ΣΜΕ του EUROSTOXX 50 κέρδισαν 0,9%. Το ΣΜΕ για τον FTSE υποχώρησε 0,2%, ίσως επειδή η νίκη του κόμματος των Συντηρητικών είχε ήδη προεξοφληθεί.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα