Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Για ζημία που θα κινηθεί περί το 15% επί του χαρτοφυλακίου των NPEs που θα οδεύσουν για τιτλοποίηση και η οποία θα βαίνει προς το 20% όσο μαζικότερες θα είναι οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, κάνουν λόγο τραπεζικοί κύκλοι και διεθνείς οίκοι που συμμετείχαν στα road shows του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Τμήμα αυτής της ζημίας θα αντισταθμιστεί μερικώς από τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής». Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε χθες από την Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Σχεδιασμοί ανά τράπεζα
Ας σημειωθεί πως 12 δισ. ευρώ NPEs πρόκειται να τιτλοποιήσει η Alpha Bank, που γι’ αυτήν το ποσοστό ζημίας υπολογίζεται στο 17%, ενώ 7,5 δισ. ευρώ τιτλοποιεί η Eurobank. Η Εθνική, που δεν έχει επίσημα ανακοινώσει, μίλησε στα πρόσφατα συνέδρια για 5-6 δισ. ευρώ ΝPEs που θα τιτλοποιήσει εν όψει του «Ηρακλή», ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει μιλήσει για 3 δισ. ευρώ με προοπτική επιτάχυνσης. Η προοπτική αυτή, που αναμένεται να ξεδιπλωθεί το καινούργιο έτος, ενδέχεται να οδηγήσει κόκκινα δάνεια στο APS ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, οι ζημίες που θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αποτελέσματα των τραπεζών πριν από την αντιστάθμιση των εγγυήσεων θα πλησιάσουν τα 5 δισ. ευρώ, εφόσον οι τράπεζες προωθήσουν στον «Ηρακλή» το maximum ποσό κόκκινων δανείων που προτίθενται τελικώς να τιτλοποιήσουν.
«Όχι» σε διπλές εγγυήσεις
Συγχρόνως, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να διαμηνύει στις τράπεζες, σε όλους τους τόνους, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί εγγύηση επί της εγγύησης και πως τα 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις που θα εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να υποστηριχθούν περαιτέρω. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί και δεν θα δεχθεί τις διπλές εγγυήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αλυσιδωτά προβλήματα σε μια σειρά από δράσεις, με κυριότερη την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, τονίζεται σχετικά.
Για το ζήτημα αυτό ρωτήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος είπε για το θέμα των αντεγγυήσεων ότι:
A. H κάθε τιτλοποίηση είναι ξεχωριστή. Δηλαδή, το κάθε κομμάτι, το κάθε πακέτο που θα εισφερθεί στον «Ηρακλή» είναι ξεχωριστό.
Β. Όταν θα γίνει η διαδικασία της χορήγησης από το Δημόσιο της εγγύησης, τότε έχει τη δυνατότητα και πρέπει κάθε τράπεζα να οδηγηθεί στον Ευρωπαίο Επόπτη, ο οποίος και θα σταθμίσει αυτήν την τιτλοποίηση, βλέποντας ακριβώς αν θα χρειαστεί και πόσο να επιβάλει, κάποιο βαθμό κεφαλαιακής επάρκειας.
Γ. Εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Ευρωπαίος Επόπτης -και όλα τα σημάδια κατατείνουν σε αυτό- θα δώσει την ευνοϊκότερη λύση για τις ελληνικές τράπεζες σε αυτόν τον τομέα, έχοντας υπ’ όψιν ότι ήταν οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί -όχι μόνο η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα- οι οποίοι έχουν ενθαρρύνει όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες να μπουν στον «Ηρακλή».
Δ. Η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη απαιτεί μείωση του όγκου των NPLs και επομένως η Ελλάδα θα βοηθηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ε. Οι παραπάνω προϋποθέσεις συνηγορούν ο Επόπτης να επιτρέψει τον μηδενισμό του risk weight asset και έτσι οι ελληνικές τράπεζες να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.
Προφίλ επενδυτών
Ο «Ηρακλής», πάντως, και οι λοιπές εξελίξεις στις τράπεζες, όπως αναφέρουν στη «Ν» έγκυρες πηγές, έφεραν στις τράπεζες τους διάφορους οίκους που ενδιαφέρονται για τις επικείμενες εκδόσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι διερευνούν το περιβάλλον γι’ αυτές τις εκδόσεις.
Οι επενδυτές, πάντως, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες χωρίζονται σε αυτούς που διαθέτουν κυρίως την ευρωπαϊκή κουλτούρα και δίνουν περισσότερη προσοχή σε ό,τι έχει να κάνει με ρυθμίσεις και θέματα διακυβέρνησης, θεσμικά κ.λπ., και στους έχοντες την αμερικανική κουλτούρα και αναζητούν εκ νέου από τις τράπεζες να ανοιχτούν σε νέες χρηματοδοτήσεις.