Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Χειρόφρενο στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007 11:52
UPD:12:20

ΓΕΝΙΚΗ απεργία αύριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν κηρύξει τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις θεσμικές αλλαγές στο ασφαλιστικό που προωθούνται από την κυβέρνηση.

Η απεργία έχει το χαρακτήρα επίδειξης δύναμης από τα συνδικάτα, που θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό των παρεμβάσεων. Οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ φιλοδοξούν για την πιο μεγάλη απεργία των τελευταίων ετών και κυρίως σε πολυπληθή συλλαλητήρια που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις κατά το πρότυπο της «περιόδου Γιαννίτση» και θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ρηξικέλευθες λύσεις, που θα επιφέρουν ουσιώδεις μεταβολές στο ασφαλιστικό σύστημα και θα θίξουν δικαιώματα.

Στην απεργία παίρνουν μέρος δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, στις συγκοινωνίες και μεταφορές. Συμμετέχουν δημοσιογράφοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, δικηγόροι και μηχανικοί.

Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, όπως επίσης τα κέντρα Υγείας, τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και το ΕΚΑΒ λόγω συμμετοχής γιατρών και εργαζομένων σε αυτά στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Στην απεργία μετέχουν επίσης και γιατροί και λοιποί επαγγελματίες υγείας, που απασχολούνται και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ενώ παράλληλα έχει εξαγγελθεί πανυγειονομική απεργία στις 19 Δεκεμβρίου για το ασφαλιστικό.

Οι εργαστηριακοί γιατροί, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών, θα κλείσουν τα εργαστήριά τους αύριο, Τετάρτη, αλλά και στις 19 Δεκεμβρίου, διεκδικώντας να μην αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα ποσά των συντάξεων, αλλά και να αποδοθούν στα Ταμεία τα οφειλόμενα από το κράτος.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα οδοντιατρεία των ταμείων και των ιδιωτών οδοντιάτρων με απόφαση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής. Οι οδοντίατροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και στα ασφαλιστικά Ταμεία θα απεργήσουν και στις 19 του μηνός που θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη προειδοποιητική πανυγειονομική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη συνένωση του ασφαλιστικού Ταμείου τους με άλλα Ταμεία και την ασυνέπεια του κράτους στην επιστροφή των οφειλομένων από την κατάργηση του κοινωνικού πόρου του ΤΣΑΥ.

Στο πλευρό των εργαζομένων υγειονομικών τάσσονται και οι συνταξιούχοι μέσω της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Υγειονομικών, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις, αλλά και στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας. Απεργία σήμερα και αύριο έχουν κηρύξει και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Συγκεντρώσεις

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα συνδικάτα, όπως προαναφέρεται, οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση που οργανώνεται από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Οι συγκεντρωθέντες θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ασφαλιστικές μεταβολές που προωθεί η κυβέρνηση για το περιεχόμενο του νέου Προϋπολογισμού και για την ανεργία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Χωριστή συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην Πλατεία Κοτζιά.

Κλιμάκωση

Τα συνδικάτα προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ήδη γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι έχουν αποφασίσει για νέες κινητοποιήσεις στις 19 Δεκεμβρίου.

Αστικές συγκοινωνίες

Στην αυριανή 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ), στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και στον προαστιακό σιδηρόδρομο (ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) και στο μετρό (ΑΜΕΛ) έπειτα από συνεννόηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την εξυπηρέτηση όσων θα μετακινηθούν για τις συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 3 μετά το μεσημέρι έως τη λήξη.

Στάση θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στο τραμ από την έναρξη βάρδιας έως 09:30 και από τις 4 μετά το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Οι λεωφορειακές γραμμές-express που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα συμμετέχουν στην απεργία από ώρα 04:25 (πρωί 12ης Δεκεμβρίου) μέχρι ώρα 24:00 (βράδυ 12ης Δεκεμβρίου), όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ. Στην απεργία παίρνουν μέρος και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία και στον ΟΣΕ.

Γ. Παναγόπουλος: «Αύριο θα ξεχειλίσει η οργή των πολιτών»

«Αύριο θα ξεχειλίσει η οργή των πολιτών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την αυριανή απεργία.

«Οι προκλήσεις και οι επιθέσεις που δέχονται τα εργασιακά, οικονομικά και κυρίως τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει: Θα μιλήσει, θα καταγγείλει, θα ξεσηκωθεί η ελληνική κοινωνία», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

ΑΔΕΔΥ: Στόχος της κυβέρνησης η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών

Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταργήσει ουσιαστικά το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η AΔΕΔΥ.

Ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε κατηγορίες, η κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης εκτός των περιπτώσεων που συνυπάρχει πρόβλημα υγείας, σε συνδυασμό με την προσπάθεια αποχαρακτηρισμού κλάδων, επιχειρείται να νομιμοποιηθεί μέσα από έναν προσχηματικό διάλογο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει ότι οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης κινούνται στα πλαίσια των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που προωθεί με στόχο την ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων και μεταφοράς νέων βαρών στις πλάτες των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα πάντα με την ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση «αντί να συζητά πώς θα περιορίσει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, θα έπρεπε άμεσα να επεκτείνει τον θεσμό των ΒΑΕ στο Δημόσιο και να πάρει μέτρα προκειμένου να αυξηθούν οι απαράδεκτα χαμηλές συντάξεις».

Η Αριστερά

Σε παλλαϊκή κινητοποίηση την Τετάρτη καλούν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ «για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό». Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε χθες ότι την Τετάρτη πρέπει να είναι κλειστοί όλοι οι χώροι δουλειάς.

«Να γίνει όλη η Ελλάδα ένα ποτάμι διαμαρτυρόμενων και αγωνιζόμενων ανδρών και γυναικών εργατοϋπαλλήλων είτε του δημόσιου τομέα είτε του ιδιωτικού», τόνισε και επεσήμανε: «Πρέπει να παρεμποδίσουμε τα μέτρα που φέρνει τώρα η κυβέρνηση ενάντια στην υγεία, την κοινωνική πρόνοια, στα όρια συνταξιοδότησης, στις συντάξεις».

Η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους «να συμμετάσχουν μαζικά, αποφασιστικά και αγωνιστικά στην πανελλαδική απεργία». Σημειώνει ότι «μπορούμε και πρέπει να παρουσιάσουμε στους δρόμους τη δύναμη του εργατικού κινήματος, τη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης».

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

ΜΕ ΔΥΟ πορείες -μία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ (Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης) και μία του ΠΑΜΕ (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο)- συμμετέχει σύσσωμος ο παραγωγικός ιστός της Θεσσαλονίκης στην αυριανή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό.

Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ θα πραγματοποιηθεί στις 10 πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο. Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ προγραμματίζει τη δική του συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ανήγγειλαν επίσης για τις 10 π.μ., οι μηχανικοί της Θεσσαλονίκης, με προορισμό το Εργατικό Κέντρο, όπου θα ενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές για να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Μια ακόμη προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί από φοιτητές στην Καμάρα, ενώ στους δρόμους θα βρίσκονται και οι γιατροί, όπως και οι δημοσιογράφοι που διοργανώνουν τη δική τους προσυγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΜ-Θ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης) στις 9 μ.μ. και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το Εργατικό Κέντρο, για να ενωθούν με το υπόλοιπο σώμα των διαδηλωτών.

Παράλληλα, με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας, θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ (από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8.30 το πρωί και από τις 8 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας), προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των Θεσσαλονικέων που θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, εξάλλου, που παρέθεσε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της ΕΔΟΘ (Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης), Γιώργο Αναγνώστου, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε τις αυριανές κινητοποιήσεις ως ξεκίνημα νέων αγώνων, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ τόνισε ότι, την τελευταία πενταετία, χάθηκαν στην πόλη χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξαιτίας των λουκέτων δεκάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ΕΛΒΟ, επισημαίνοντας ότι «από τις αρχές του νέου έτους, δεν θα έχει αντικείμενο εργασίας και το φάσμα της ανεργίας απειλεί 750 εργαζόμενους», οι οποίοι μάλιστα θα έχουν την «τιμητική» τους στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μαζί με τους εργαζομένους της Ολυμπιακής.

Τόσο ο κ. Γιαννόπουλος όσο και ο κ. Αναγνώστου, κληθέντες να σχολιάσουν την κατηγορία κατά του υπουργού Απασχόλησης κ. Μαγγίνα, για απασχόληση αλλοδαπών χωρίς ασφάλιση, εμφανίστηκαν συγκρατημένοι, τονίζοντας πάντως αντίστοιχα ότι «εάν ισχύει, ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει μέτρα για τον υπουργό του» και ότι «εάν ισχύει, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες».

Β. Β.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα