Σχέδιο «Ηρακλής»: Tι προβλέπει η γνώμη της ΕΚΤ

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 14:19
UPD:14:32
shutterstock

Με τις περισσότερες παρατηρήσεις να έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, ανακοινώθηκε η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Η ΕΚΤ σημειώνει την ανάγκη της ασφάλειας δικαίου ώστε να υπάρξει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τρίτους για τις ομολογίες χαμηλής προτεραιότητας και την αποσόβηση διαφωνιών και ένδικων διαφορών επί των εγγυήσεων, το ύψος και τα χαρακτηριστικά τους.

Η γνώμη της ΕΚΤ ζητάει σαφέστερη διατύπωση της διάταξης ολοσχερούς εξόφλησης του κεφαλαίου των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας πριν από την εξόφληση του τόκου των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο της προτεραιότητας πληρωμών (waterfall structure). 

Επίσης προβλέπεται η πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών από τους οίκους αξιολόγησης.

Ζητάει τον ορισμό και τη διάρκεια της εγγύησης του Δημοσίου και την πρόβλεψη για τακτική επανεξέταση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του προγράμματος που θεσπίζεται με το σχέδιο νόμου σε σχέση με τους στόχους και τις βραχυμεσοπρόθεσμες επιπτώσεις των διατάξεών του στα πιστωτικά ιδρύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του. Εύλογος χρόνος για την αναθεώρηση της συνολικής λειτουργίας του νέου προγράμματος θα μπορούσε να είναι το ένα έτος από τη θέσπισή του.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω θέματα έχουν ήδη περιληφθεί στο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, η γνώμη της ΕΚΤ επισημαίνει το ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα αξιολογηθούν σε έναν δεύτερο χρόνο και θα αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης όταν ακριβώς συντελεσθούν οι τιτλοποιήσεις. Αυτή είναι και η σημαντικότερη παρατήρησή της.

Όπως αναφέρεται, η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται το προβλεπόμενο στο σχέδιο νόμου πρόγραμμα ως πρόγραμμα στο οποίο οι τράπεζες μπορούν να προσχωρήσουν οικειοθελώς στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων ΜΕΔ. Η ίδια επισημαίνει ότι στην παρούσα γνώμη δεν αξιολογείται η κανονιστική μεταχείριση της εγγύησης του Δημοσίου κατά το σχέδιο νόμου. Η ΕΚΤ «προτείνει την ουσιαστική και έγκαιρη διαβούλευση της αιτούσας αρχής με όλους τους οικείους φορείς, περιλαμβανομένων των εποπτικών αρχών, καθώς τέτοιου είδους διαβουλεύσεις είναι πιθανόν να ρίξουν φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίστανται άμεσα αντιληπτές».

Ας σημειωθεί πως πρέπει να αντιμετωπισθεί το γεγονός πως η χώρα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, όμως αυτό θα λάβει χώρα μόλις πραγματοποιηθούν οι τιτλοπoιήσεις.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα