Δικαστική νίκη για την Exxon Mobil στη Νέα Υόρκη

Δικαστήριο έκρινε ότι δεν εξαπάτησε τους επενδυτές σχετικά με το κόστος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 19:48
UPD:20:01
REUTERS/LUCAS JACKSON

Την αθώωση της Exxon Mobil αποφάσισε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δικαστής έκρινε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας απέτυχε να αποδείξει ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός είχε εξαπατήσει τους επενδυτές σχετικά με το πώς προετοιμάζεται για το κόστος των μελλοντικών ρυθμίσεων, που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η δίκη διήρκεσε περίπου τρεις εβδομάδες και κατέληξε σε μία μεγάλη νίκη για την εταιρεία, η οποία είχε δώσει πολυετή μάχη για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αλλά οι νομικές περιπέτειές της δεν σταματούν εδώ. Έχει να αντιμετωπίσει ανάλογες κατηγορίες σε άλλες πολιτείες και ομοσπονδιακά δικαστήρια. 

Στην ετυμηγορία των 55 σελίδων, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι οι εισαγγελικές αρχές απέτυχαν να παρουσιάσουν ουσιστικές αποδείξεις ότι η Exxon Mobil είχε παραβεί την Πράξη Martin, στην οποία στηρίζονται καταγγελίες για οικονομικά εγκλήματα και απάτες. Παρόλα αυτά ο δικαστής έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως τίποτα στην απόφαση δεν απαλλάσσει την εταιρεία από την ευθύνη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο κατήγορος είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε δύο διαφορετικές λογιστικές μεθόδους, μία δημόσια και μία εσωτερική, για να προσατεύσει τις δραστηριότητές της από κόστη σε κράτη, που εφαρμόζουν αυστηρή νομοθεσία για το περιβάλλον. Υπολόγισε δε ότι η ζημιά από την τακτική αυτή για τους μετόχους ήταν έως και 1,6 δισ. δολάρια. 

Πηγή: Wall Street Journal 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα