«Κόκκινο» στο ευρωπαϊκό ράλι

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα αμερικανικά blue chips
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2007 00:01

ΑΝΕΚΟΠΗ το τετραήμερο ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση του γερμανικού δείκτη ZEW που έδειξε πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα αμερικανικά blue chips στο άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street. Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στο «κόκκινο» έριξε ο δείκτης ZEW στη Γερμανία τους βασικούς δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς κατέγραψε εξασθένηση του επενδυτικού κλίματος ως απόρροια των γενικότερων ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας στις ισχυρότερες οικονομικά χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 0,57%, στις 6.527,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,22%, στις 5.738,54 μονάδες, και ο DAX στη Φραγκφούρτη υποχωρεί κατά 0,11%, στις 8.024,29 μονάδες.

Οι αγορές ανησυχούν έντονα για την επιβράδυνση της οικονομίας στις ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ, ενώ το ισχυρό ευρώ έχει προβληματίσει έντονα τους εξαγωγείς στη Γερμανία, δήλωσαν αναλυτές.

Στο επίκεντρο ήταν η αναμενόμενη απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για την νομισματική πολιτική, η οποία θα έδινε, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, αν και η κίνηση αυτή έχει προεξοφληθεί.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν νωρίς οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τη UBS και την Bear Stearns να πρωταγωνιστούν.

Κέρδη κατέγραψαν οι πετρελαϊκές εταιρείες, κυρίως η Total και η BHP Billiton, καθώς το αργό ενισχύεται ύστερα από τρεις ημέρες πτώσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της BNP Paribas, πέραν της προεξοφλούμενης μείωσης του κόστους δανεισμού, για την αποτροπή μιας ύφεσης των ρυθμών ανάπτυξης, ο διεθνής οίκος αναμένει μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης το επόμενο εξάμηνο, για να διαμορφωθεί τελικά στο 3,75%.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,76%, στις 16.044,72 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα