Επενδυτικό «φάρμακο» 1,5 δισ. από την κάνναβη

Έχουν εγκριθεί 38 αιτήματα για παραγωγή του προϊόντος - 8.000 θέσεις εργασίας εν όψει
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 12:11
UPD:12:11
REUTERS/JAIME SALDARRIAGA

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, που θα αποφέρουν 8.000 θέσεις εργασίας έρχονται στην Ελλάδα από τον τομέα της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, με έντονη παρουσία στην Κεντρική Μακεδονία και δη στο Κιλκίς, την ίδια ώρα που η διεθνής ζήτηση και αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης αυξάνεται με μεγάλες ταχύτητες.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ειρήνη Πιτταρά, στη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μέχρις στιγμής έχουν κατατεθεί 116 αιτήματα, από τα οποία έχουν εγκριθεί τα 38 (οκτώ απομένει να τυπωθούν στο ΦΕΚ). Επίσης, υπάρχουν 14 εγκρίσεις εγκατάστασης που είναι στη διαδικασία υπογραφών, ενώ έχουν απορριφθεί τέσσερις αιτήσεις και έχουν αποσυρθεί δύο. Οι 11 εκ των 38 εν λόγω επενδύσεων θα εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία και οι οκτώ από αυτές στο Κιλκίς και πολλές έχουν ήδη περάσει σε κατασκευαστικό στάδιο. «Η Κεντρική Μακεδονία είναι στην καλύτερη σχεδόν θέση» τόνισε η κ. Πιτταρά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2020 θα αποτελεί πραγματικότητα η ελληνική φαρμακευτική κάνναβη.

Σύμφωνα με την ίδια, επίσης, η Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 2028 τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ, ενώ 30 εκατομμύρια ασθενείς θα τη λαμβάνουν ως αγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η senior manager της Deloitte, Χριστίνα Αμοιραδάκη, τόνισε ότι η αγορά της κάνναβης, είτε πρόκειται για φαρμακευτική είτε για ψυχαγωγική χρήση, είναι ανερχόμενη και το 2017 οι πωλήσεις έφτασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με το 93% να προέρχεται από ΗΠΑ και Καναδά και αναμένεται να εκτιναχθούν στα 13,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2023.

Την ανάγκη συνεργασίας επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να παραχθούν εξειδικευμένα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη, τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσιλιακούδης, γενικός διευθυντής των «Μύλων Καπλανίδη», η οποία έχει παράξει μίγμα για ψωμί με αλεύρι κάνναβης και αλεύρι για γλυκά με πρωτεΐνη κάνναβης χωρίς γλουτένη, τονίζοντας ότι «η κάνναβη είναι μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγή προϊόντων, αρκεί το κράτος να προστατεύσει την παραγωγική διαδικασία».  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα