Συντονισμένη παρέμβαση για την ενίσχυση της ρευστότητας

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 07:00
UPD:11:28

THN ANAΛΗΨΗ δράσης από κοινού αποφάσισαν την Τετάρτη η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και του Καναδά με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές.

Σύμφωνα με το πλάνο, η Fed σε συνεργασία με τις παραπάνω κεντρικές τράπεζες θα ενισχύσει το διατραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του μήνα με πρόσθετη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα ύψους $64 δισ. έναντι διευρυμένης κατηγορίας αποδεκτών ενεχύρων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει πρόγραμμα δημοπρασιών μεσοπρόθεσμης ρευστότητας και τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη συντονισμένη παρέμβαση από το Σεπτέμβριο του 2001, όταν οι παγκόσμιες αγορές δέχθηκαν ισχυρό σοκ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Fed ήρθε μια ημέρα μετά τη σημαντική υποχώρηση της Wall Street εξαιτίας της απογοήτευσης για τη μείωση των επιτοκίων από την Fed κατά 25 μονάδες βάσης. Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να αποτραπεί η ύφεση.

"Αυτό είναι πολύ θετικό. Νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση στην απογοήτευση της αγοράς από την απόφαση της Fed την Τρίτη", δήλωσε ο Phil Orlando της Federated Investors στην Νέα Υόρκη.

H χθεσινή απόφαση των κεντρικών τραπεζών επηρέασε θετικά τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ οδήγησε σε σημαντική άνοδο τις τιμές πετρελαίου εν μέσω εκτιμήσεων για αύξηση της ζήτησης.

Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε αργά χθες το βράδυ άνοδο κατά 4,28 δολάρια φθάνοντας τα 94,3 δολάρια το βαρέλι.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλε και η ανακοίνωση ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 700.000 βαρέλια υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2005.

Πριν από την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, ο ο Vitor Constancio, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε δηλώσει ότι η κρίση ρευστότητας θα συνεχίσει να επηρεάζει τις χρηματαγορές το 2008 και μπορεί να οδηγήσει σε πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα