Στην τελική ευθεία η εξαγορά των ξενοδοχείων Coral - Hermes

Κοντά στην απόκτηση των δύο μονάδων η Hines και ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη
Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 12:58
UPD:12:58

Η ξενοδοχειακή μονάδα Coral στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις για την εξαγορά δύο ξενοδοχείων της Μαμιδάκης Συμμετοχών στην Κρήτη από την αμερικανική Hines, η οποία κινείται για την απόκτηση των δύο μονάδων σε συνεργασία με τον όμιλο Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη. 

Πρόκειται για μία εξαγορά που θα έρθει να προστεθεί σε αρκετές ακόμη που καταγράφηκαν το 2019 στον ξενοδοχειακό τομέα της χώρας, ο οποίος κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών και funds.

Η μεταβίβαση αφορά δύο ξενοδοχεία, τα Coral και Hermes, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Τα ξενοδοχεία αγοράζονται από τις πιστώτριες τράπεζες, με το τίμημα όπως λέγεται να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική συνεργασία Hines με Γιάννη και Τίνα Δασκαλαντωνάκη ξεκίνησε με την απόκτηση του Grand Hyatt Athens και επεκτείνεται στην Κρήτη και την απόκτηση των δύο αυτών ξενοδοχείων. Τα ξενοδοχεία Coral και Hermes, τριών και τεσσάρων αστέρων αντίστοιχα σήμερα, βρίσκονται στον κόλπο του Μιραμπέλου, επί της λεωφόρου Ακτή Κούνδουρου στον Άγιο Νικόλαο στο Λασίθι. Τα δύο ξενοδοχεία, που γειτνιάζουν, διαθέτουν συνολικά 380 δωμάτια, ο αριθμός των οποίων θα μειωθεί καθώς οι δύο μονάδες θα ανακαινιστούν πλήρως και ορισμένα εξ αυτών θα συγχωνευτούν για να διευρυνθούν.

Το χρονικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις πέρασαν από «σαράντα κύματα», καθώς την περασμένη άνοιξη η Hines ήταν και τότε ένα βήμα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, ωστόσο εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή η εταιρεία Bain Capital με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες και ο όμιλος Μαμιδάκη να υπαναχωρήσουν από τις συζητήσεις με τη Hines, η οποία επέστρεψε στη συνέχεια με βελτιωμένη προσφορά.

Δύο funds

Εκτός όμως από τη Hines, η οποία πέραν της απόκτησης αυτών των δύο μονάδων συμμετέχει σε συζητήσεις και εξετάζει και άλλα επενδυτικά projects, τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, στον χορό των εξαγορών βρίσκονται αυτή την περίοδο δύο funds, ένα γαλλικό και ένα λουξεμβουργιανό, τα οποία σε συνεργασία με τη Horwath HTL Greece, που «σαρώνουν» στις πέντε πιο ενδιαφέρουσες τουριστικά περιφέρειες της χώρας, όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, η Αττική, η Κρήτη τα Ιόνια Νησιά, κ.α. προκειμένου να επενδύσουν είτε σε έτοιμες ξενοδοχειακές μονάδες είτε σε υπό κατασκευή ξενοδοχεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα δύο funds έχουν επιλέξει από μία μονάδα το κάθε ένα και έχουν ξεκινήσει τις πρώτες επαφές, προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

«Πυρετός» συμφωνιών

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των παραπάνω περιπτώσεων, το 2019 φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον έτος για την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά από την πλευρά των συμφωνιών εξαγοράς.

Από τις πιο σημαντικές κινήσεις ήταν η εξαγορά τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από την Blackstone Real Estate Partners Europe (Blackstone) πέντε ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα του ομίλου Louis, σε μια συναλλαγή που αποτιμήθηκε στα 178,6 εκατ. ευρώ (enterprise value).

Επίσης, λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός όμιλος Fattal πλειοδότησε σε πλειστηριασμό της Τράπεζας Πειραιώς για το ημιτελές πολυώροφο κτήριο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κατούνη, στα Άνω Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την κατασκευή ξενοδοχείου. 

Επίσης άλλη συμφωνία, στη Θεσσαλονίκη, η εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου «Νεφέλη», στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, και πάλι από κεφαλαίων ισραηλινής προέλευσης.

Από τις συμφωνίες που ξεχώρισαν ήταν και η εξαγορά του «Τιτάνια» της Αθήνας από τη βρετανική εταιρεία L + R Hotels. Το τίμημα, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte, ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ. Μια άλλη συμφωνία ήταν και η εξαγορά του πολυτελούς ξενοδοχείου Mr & Mrs White Tinos στην Τήνο από την BriQ Properties. 

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση στον όμιλο Μήτση του Grand Hotel στη Ρόδο. Είχε προηγηθεί ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός από την Εθνική Τράπεζα, στον οποίο επικράτησε ο ελληνικός όμιλος, καταβάλλοντας 50 εκατ. ευρώ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Τεχνικής Ολυμπιακής με την Belterra Investments, εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, για την πώληση των μετοχών του εμβληματικού Πόρτο Καρράς, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα