Ανοδος του χαλκού

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 07:46

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη μετά τη χθεσινή άνοδο των αποθεμάτων του μετάλλου στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας τη βελτίωση της οικονομικής προοπτική της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά την απόφαση της Federal Reserve και τεσσάρων άλλων κεντρικών τραπεζών να διοχετεύσουν κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα, τη μεγαλύτερη «ένεση» κεφαλαίων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001. Ο χαλκός που χρησιμοποιείται σε κτίρια και σε καλώδια, συχνά κινείται παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη.

Ο χαλκός για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 2%, φθάνοντας στα 55.980 γιουάν (7.600 δολ.) ο τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης και διαπραγματεύθηκε στα 55.770 γιουάν ο τόνος στις 9:39 π.μ., τοπική ώρα.

Στο London Metal Exchange (LME) ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στα 6.696 δολ. ο τόνος την ίδια ώρα. Στο Λονδίνο ο χαλκός έχει υποχωρήσει 19% από τις 3 Οκτωβρίου, καθώς εικάζεται ότι οι ζημίες από τα δάνεια στεγαστικής πίστης θα εντείνουν τη συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ και θα περιορίσουν τον δανεισμό.

Το μέταλλο για παράδοση Μαρτίου στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 3,0270 δολ. η λίμπρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα