Talk of the market: Κρίσιμες προθεσμίες για Praxia και Eθνική Ασφαλιστική

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 10:16
UPD:11:51
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Πλούσιο το μενού των επιχειρηματικών ειδήσεων και αυτή την εβδομάδα, με την Praxia να περιμένει κεφαλαιακές ενέσεις, την Εθνική Ασφαλιστική να βρίσκεται στο τελικό στάδιο αναζήτησης αγοραστή και την Notos Com να έχει νέα εμπόδια να υπερκεράσει. Τα βλέμματα της αγοράς στραμμένα και στην κυβέρνηση, καθώς το νομοθετικό έργο κορυφώνεται και ο «Ηρακλής» ετοιμάζεται να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος των κόκκινων δανείων. 

  • Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την Praxia Bank, η κεφαλαιακή ενίσχυση της οποίας έχει κριθεί αναγκαία από την ΤτΕ προκειμένου να διατηρήσει τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Η τελευταία έχει θέσει προθεσμία για την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου έως το α` τρίμηνο της νέας χρονιάς.
  • Αβεβαιότητες εισάγει στο περιβάλλον της Notos Com η είδηση ότι το M&G - ο στρατηγικός επενδυτής που πήρε τη θέση της Pillarstone στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων για τη διάσωση της ελληνικής εταιρείας, σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες – παύει επ' αόριστον να δέχεται αιτήματα ρευστοποίησης θέσεων από τους πελάτες του. Η ανακοίνωση του κορυφαίου επενδυτικού fund της Μ. Βρετανίας για χαρτοφυλάκιο αξίας 2,5 δις. στερλ., έγινε ενόψει των τοπικών πρόωρων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, που αποτελούν πρόκριμα για το μέλλον του Brexit, προκαλώντας φόβο στους μικροεπενδυτές. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν για το φαινόμενο του ντόμινο καθώς κι άλλοι επενδυτές φοβούνται ότι δεν έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους.
  • Στην τελική ευθεία περνά η πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, που ενεργούν ως σύμβουλοι πώλησης, προετοιμάζονται για την ενεργοποίηση του εναλλακτικού σεναρίου σε περίπτωση που οι προσφορές δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό προβλέπει διάθεση μέσω δημόσιας και ιδιωτικής τοποθέτησης τουλάχιστον του 51% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, με έγκριση του σχετικού ενημερωτικού δελτίου μέχρι το τέλος του έτους ώστε να αρχίσει η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου του 2020.
  • Κορυφώνεται εν τω μεταξύ το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ενόψει του τέλους της χρονιάς, με τέσσερα νομοσχέδια συν τον προϋπολογισμό να κατατίθενται στη Βουλή το τρέχον δεκαήμερο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτά είναι το πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων ρυθμίζει τον τρόπο χορρήγησης των κοινωνικών επιδομάτων, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο “Ηρακλής”. Το τελευταίο, το οποίο δρομολογείται προς ψήφιση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα οδηγήσει στη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους άνω των 30 δις. ευρώ.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα