Ο ΟΠΕΚ, το Ριάντ και το ράλι του πετρελαίου

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 09:40
UPD:09:41
REUTERS/Leonhard Foeger

H Σαουδική Αραβία κατάφερε χθες να πείσει όλους όσοι αμφισβητούσαν την αποφασιστικότητα του Ριάντ για στήριξη της αγοράς πετρελαίου, με τη δέσμευση για βαθύτερες μειώσεις στην παραγωγή. Η είδηση προκάλεσε άλμα των τιμών, με τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Ιούνιο.

Τα hedge funds δεν είχαν καταφέρει να προβλέψουν τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας -γνωστής και ως συμμαχίας ΟΠΕΚ+-, έχοντας μειώσει την έκθεσή του στον άλλοτε «μαύρο χρυσό». Μετά τις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίασης στη Βιένη, η τιμή του αμερικανικού αργού έκλεισε πάνω από τα 59 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και με εβδομαδιαία άνοδο πάνω από 7%.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν ήξεραν ότι θα ερχόταν μια τέτοια απόφαση από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών, εξηγεί στο BBG ο Ρομπ Χάγουορθ της Βank Wealth Management. Έπειτα από ένα διήμερο έντονων διαβουλεύσεων, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, υποσχέθηκε να μειώσει την παραγωγή του βασιλείου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014. Πέραν των βαθύτερων συλλογικών μειώσεων της προσφοράς από τις χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ -με πρωτοβουλία Ριάντ και Μόσχας- το βασίλειο δεσμεύθηκε για εθελοντική μείωση 400.000 βαρελιών ημερησίως κάτω του επίσημου στόχου, όπως δήλωσε πρίγκιπας Σαλμάν.

Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, κρατώντας τις τιμές του πετρελαίου σε ικανοποιητικά επίπεδα, ώστε να είναι σε θέση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της αλλά και για να δημιουργήσει θετικό momentum κατά τη διαδικασία αρχικής δημόσιας εγγραφής της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης IPO στον κόσμο.

naftemporiki.gr

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα