Αγορές συναλλάγματος: Ο καλός, ο κακός και ο... άσχημος

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 22:18
UPD:22:18
Reuters/© Kacper Pempel

Η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος το 2020. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις αυτής της χρονιάς -το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας- πλησιάζουν σε κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με αναλυτές της Credit Agricole. Οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίζουν την Πέμπτη και η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί την επόμενη φάση του Brexit. Στην Ουάσιγκτον, πλησιάζει η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου για την ενεργοποίηση νέων δασμών σε κινεζικά αγαθά και οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποια συμφωνία.

Από το προσκήνιο δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι κεντρικές τράπεζες. Η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα στην τελευταία συνεδρίαση του έτους. Οι αγορές περιμένουν το δείγμα γραφής της νέας προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που αναμένεται να δώσει σήμα για μια πιο ισορροπημένη νομισματική πολιτική, γεγονός που αυξάνει τα στοιχήματα για ράλι του ευρώ εντός του 2020. Από την άλλη πλευρά, η Fed ίσως να παραδεχθεί ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιμένουν, επισκιάζοντας το δολάριο. 

«Ένα καλό σενάριο προβλέπει μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, που θα περιλαμβάνει αναίρεση των σχεδιαζόμενων, και ορισμένων υφιστάμενων δασμών. Παράλληλα, στη Βρετανία θα έχουμε νίκη του Συντηρητικού κόμματος. Και βλέπουμε το δολάριο και τη στερλίνα, όπως και νομίσματα χωρών εξαγωγής εμπορευμάτων ως τους μεγαλύτερους νικητές ενός τέτοιου σεναρίου», αναφέρουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Credit Agricole.

Για την Investec Asset Management, είναι καλή εποχή να στοιχηματίσει κανείς σε περισσότερο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, αγοράζοντας όμως και το γιέν ως «καταφύγιο». 

Το δολάριο διατήρησε και φέτος την κυριαρχία του στην αγορά συναλλάγματος, ξεπερνώντας σε επιθέσεις τα περισσότερα νομίσματα των δέκα περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών(G-10). Αντιθέτως, το 2019 ήταν μια ταραχώδης χρονιά για τη στερλίνα, με βουτιά σε ναδίρ τριετίας τον Σεπτέμβριο, προτού ανακάμψει σχεδόν 10%.

Η αβεβαιότητα όσον αφορά τις γεωπολιτικές προβλέψεις συνεπάγεται ότι είναι «πιθανό ένα κακό και ένα άσχημο σενάριο», προειδοποιούν οι αναλυτές της Credit Agricole. Ένα κακό σενάριο θα μπορούσε να είναι νίκη μεν των Συντηρητικών στη Βρετανία αλλά αδιέξοδο στον εμπορικό πόλεμο με νέους δασμούς. Το άσχημο σενάριο συνοψίζει όλα όσα φοβάται η αγορά: Εκλογές χωρίς ξεκάθαρο αποτέλεσμα στη Βρετανία και κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Σε αυτή την περίπτωση, θα ευνοηθούν τα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, το γιέν και το ελβετικό φράγκο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα