Market Beat: Οι αγορές ηρεμούν και στην Αθήνα οι τιμές συσσωρεύουν

Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 09:51
UPD:09:52
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τα ασιατικά χρηματιστήρια παίρνοντας τη σκυτάλη  από τους δείκτες των ΗΠΑ, που έκλεισαν ανοδικά, εμφανίζουν μικρά κέρδη και τα futures των δεικτών της Wall Street ειδοποιούν για ανοδικό ξεκίνημα και σήμερα. Με το κλίμα διεθνώς θετικό, οι επενδυτές στην Αθήνα είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να οδηγούν τον μέσο όρο μέσα στη ζώνη με όρια τις 850 ως 903 μονάδες.

Όλα τα σχόλια των εγχώριων παραγόντων συνιστούσαν αυξημένη επιφυλακτικότητα, παρά την υπέρβαση των 901 μονάδων στο κλείσιμο την Παρασκευή. Η βασική παρατήρηση αφορούσε στη διατήρηση της κυκλικότητας του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές του 25άρη. Οι νικητές της μιας συνεδρίασης γινόντουσαν ηττημένοι της επόμενης και αντιστρόφως.  Παράλληλα οι χαμηλοί, για την εποχή, ρυθμοί συναλλαγών υπογράμμιζαν την απουσία φρέσκων κεφαλαίων.

Έτσι χθες χρειάστηκε να περάσει ένα τετράωρο και μισή ακόμα ώρα, για να ξεπεράσει ο τζίρος τα 26 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΓΔ είχε περάσει πολύ γρήγορα σε αρνητικό πεδίο και αναζητούσε στις 15:10 νέο χαμηλό ημέρας. Καθώς από τις 12:12 αυτό ήταν οι 881,70 μονάδες και ο μέσος όρος καθότανε στις 881,78, μετά από τρεις ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οδηγός της πτώσης ο κλάδος των Τραπεζών. Το πλήθος των ανοδικών blue chip μικρότερο αυτού των δακτύλων ενός χεριού ήτοι ΑΔΜΗΕ ΟΠΑΠ με μικρά κέρδη και ΛΑΜΔΑ ΦΡΛΚ με άνοδο άνω του +1%. Εκτός του Γερμανικού DAX, οι υπόλοιποι δείκτες χρηματιστηρίων της ευρωζώνης είχαν κίνηση μόνο σε θετικό πεδίο, ενώ στην Αθήνα είναι πιθανό να ωθούσε στην άρνηση για συμμετοχή η εικόνα της αγοράς. Στερώντας της ταυτόχρονα, την όποια γοητεία δίνει η φθήνια στις αποτιμήσεις, συγκριτικά.

Με διακύμανση στη βδομάδα ανάμεσα στις 873 και τις 902 μονάδες ο μέσος όρος πέρασε χθες κάτω από τις 880 μονάδες χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη για τους εγχώριους παράγοντες. Αποδίδουν την υποχώρηση του ημερήσιου τζίρου ως αποτέλεσμα των κινήσεων που έκαναν ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια για την εικόνα τους στο τέλος Νοεμβρίου και στη επιφυλακτικότητα που γεννά η πολιτική των ΗΠΑ στα θέματα εμπορίου. 

Μετά την άνοδο της Τετάρτης άλλωστε η επιφύλαξη στις εκτιμήσεις δεν μειώθηκε και δίκαια με βάση τους ρυθμούς συναλλαγών και τις ευρύτερες επιλογές των συμμετεχόντων. Ο κ Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ μεταξύ άλλων σημείωσε:  “Η σημερινή αντίδραση των Διεθνών Αγορών, μετά την τριήμερη πτώση, δεν κατάφερε να δώσει στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά την απαραίτητη ώθηση.  Όπως όλα δείχνουν, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο Υπερδυνάμεων θα μας απασχολήσει ξανά το επόμενο διάστημα, με την μεταβλητότητα στις Αγορές να αναμένεται έντονη.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, πλέον, έχει απωλέσει το βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς, δίνοντας την “μάχη” με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 880 μονάδες. Η μεσοπρόθεσμη στήριξη των 872 μονάδων αποτελεί την επόμενη γραμμή αμύνης της Αγοράς, από την οποία περνά και η πλαγιοανοδική γραμμή τάσης που εκτείνεται από τις αρχές του έτους.

Κλείσιμο πάνω από τις 889 μονάδες θα επαναφέρει, βραχυπρόθεσμα, την ανοδικότητα της Αγοράς, ενώ η πειστική διάσπαση των 903 μονάδων συνεχίζει να αποτελεί το ζητούμενο”.

Τεχνικά, δεν υπάρχει ανησυχία για την έκβαση των συναλλαγών στο τέλος της εβδομάδας, με σφραγίδα τη συναλλακτική μιζέρια, που διαδέχθηκε το θριαμβευτικό φινάλε στο τέλος του Νοέμβρη. Άλλωστε η αδράνεια εκείνης της ανόδου ήταν που όρισε ανώτερο εβδομάδας στις 902,41 μονάδες τη Δευτέρα, και κατώτερο τις 873,05 από την σύνοδο της Τρίτης. Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών οδηγούν σε συναινετικό συμπέρασμα υπέρ συσσώρευσης, μεταξύ των 860 και 900 μονάδων. Ενώ χθες ως τις 16:00, το χαμηλό στις 882 μονάδες περίπου, λειτούργησε ως στήριξη  στο πρώτο μέρος μια φορά και στο δεύτερο τρεις.  Ατυχώς ο τζίρος κατάφερε να περάσει τα 30 εκατ. στις 15:58 με πακέτα αξίας 1,1 εκατ. ευρώ! Στις τελευταίες συνόδους το κλείσιμο είναι, με βάση τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι δημοπρασίες, πάνω σε ένα μέγιστο ή ελάχιστο μέρας. Υπογραμμίζοντας την ισχύ της παρεμβατικότητας  των ξένων θεσμικών, όποτε το θεωρούν χρήσιμο.

Η είσοδος στις συναλλαγές των θεσμικών του δολαρίου, με ανοιχτά τα χρηματιστήρια της Wall Street ήταν καταλυτική. Καθώς πήραν τον ΓΔ στις 16:30 από τις 882,5 μονάδες και τον έστειλαν στις 16:59 στις 877,96. Δηλαδή όρισαν νέο χαμηλό στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, μέσω της αύξησης των πιέσεων στις Τράπεζες, που στην ουσία δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν τον Δεκέμβριο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (των Δημοκρατικών) ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε εντολή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης να ετοιμάσει το κατηγορητήριο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δίκη στη Γερουσία.

Αν όπως αναμένεται, η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει το κατηγορητήριο, η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για την καθαίρεση του προέδρου.

Στη Wall Street οι συναλλαγές έγιναν με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση μετά την παραπομπή Τραμπ. Παράλληλα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότιθα πρέπει να περικοπούν κάποιοι δασμοί εάν Κίνα και ΗΠΑ θέλουν να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση συμφωνία για το εμπόριο.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας στο τέλος Νοεμβρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, επιστρέφοντας κοντά σε χαμηλό πενήντα ετών.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,1% ή 28 μονάδες στις 27.677,79, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,15% στις 3.117,43 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,05% στις 8.570,70 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,2%) και Apple (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M (-1,6%) και Cisco Systems (-%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε αμετάβλητη ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1101 δολάρια, από 1,1076 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,79%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης και στην αναταραχή που φέρνουν οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με μέτριο ρυθμό, από την αρνητική επίπτωση που προκαλεί ο πόλεμος για το εμπόριο. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Οκτώβριο με τον πιο απότομο ρυθμό μέχρι στιγμής φέτος.

Το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε 0,2% το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση. Η άνοδος ήταν ίδια με αυτή του δευτέρου τριμήνου και αυτό ίσχυε και σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,13% στις 402,66 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,7% στις 7.137,85 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,65% στις 13.054,80 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε οριακά κέρδη +0,03% στις 5.801,55 μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -0,28% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -0,30%.

ΧΑ

Κάθοδος λόγω πιέσεων στις Τράπεζες, με μερική ανεξαρτησία έναντι της τάσης διεθνώς  

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του Δεκεμβρίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 887,30 με πτωτικό χάσμα  (1,38 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (888,68), κινήθηκαν νευρικά και σύντομα διαπιστώθηκε πως η άνοδος των πρώτων λεπτών οδηγούσε σε αναζήτηση του μέγιστου μέρας. Σημειώθηκε στις 10:53 και ήταν οι 889,05 μονάδες. Κατόπιν ξεκίνησε μια καθοδική κίνηση κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης και στις  12:10 φάνηκε πως ολοκληρώθηκε η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας που θα ήταν οι 881,70 μονάδες. Κατόπιν ξεκίνησε μια πλάγια κίνηση πάνω από τις 881 και κάτω από τις 886 μονάδες και το κλίμα επιβάρυνε η υποχώρηση των βασικών δεικτών στην Νέα Υόρκη. Έτσι μια νέα βουτιά μέσω των ενισχυμένων πιέσεων στις Τράπεζες έφερε στις 16:59 το κατώτερο μέρας στις 877,96 μονάδες. Στις 17:01 τον άφησαν στις 878,55.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου ενίσχυσε την προσφορά που είχε πάρει το πάνω χέρι μόνιμα από τις 14:05 ως τις δημοπρασίες, καθώς σε αυτό το διάστημα είχαμε καθοδική κίνηση για τον ΓΔ από τις 885 προς τις 878 μονάδες. Μετά την έναρξη των δημοπρασιών, η επίπεδη κίνηση οδήγησε στην εγγραφή  τιμών για τον ΓΔ στις 878. Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε πολύ κοντά στο κατώτερο της διακύμανσής του αφού στις δημοπρασίες δεν τον ώθησαν έντονα.

Οι γενικευμένες εντολές πώλησης έφεραν σχεδόν ισοδύναμο αποτέλεσμα για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης τους σημείωσε μέγιστο μέρας στις 880,26 μονάδες, και υποχρεώθηκε να βρεθεί μια φορά οριακά κάτω από τις 853,50 μονάδες. Συνεπώς η δυναμική τους υποχρέωσε τον ΓΔ να βρεθεί πάλι κάτω από τις 880. Το επίπεδο των 880, μπορεί να θεωρηθεί ότι μπαίνει σε δοκιμασία σαν στήριξη μετά το -1,14% της σημερινής συνόδου.

Ήταν κυρίως πτωτική  η κίνηση του ΓΔ  με το 1,6% του χρόνου του σε θετικό πεδίο κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση (εντυπωσίασε η σταθερής  κλίσης πτώση από τις 16:30 ως τις 16:59) με τις σημαντικότερες κινήσεις στο δεύτερο μέρος, που συνοδεύτηκαν από ελαφρά μεγαλύτερο του πρώτου μέρους τζίρο

Τα ελάχιστα blue chip που ώθησαν ανοδικά, με βάση τις σποραδικά σημαντικών διαστάσεων μεταβολές ήταν οι ΦΡΚΛ +2,03% ΛΑΜΔΑ +1,12% και ΟΠΑΠ +0,18%.  Οι τράπεζες είχαν πτωτική τελική εικόνα. Οι μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά, εκτός Τραπεζών, ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,18%, ΜΟΗ -2,30%, ΒΙΟ -2,20%, ΕΧΑΕ -1,97% και  ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,30%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου επιδείνωσε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 59,468 από 60,030 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,108 εκατ. ευρώ (για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΣΑΡ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση απωλειών στα 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 3 μονάδες και με μεταβολή 1 μονάδας βάσης, η απόδοση από 1,55% κατέληξε στο 1,54%.

 Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,07%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,27%, την ΕΤΕ στο -2,95%, ΕΥΡΩΒ -2,84% και την ΠΕΙΡ στο -3,38%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,33%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip χειροτέρεψε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (3 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 5) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,14% οδηγήθηκε στις 878,57 από 888,68 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2209,02 από 2235,94 με μεταβολή -1,20%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,426 από 57,236 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,107 από 12,980 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 42,105 από 41,476 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,842 από 1,009 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 26 από 56, των καθοδικών 77 από 47 και 25 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Στο τέλος αποφάσισαν στροφή προς τα δυσοίωνα στοιχήματα

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ελάχιστα σε θετικό και κυρίως σε αρνητικό πεδίο, ενώ τον έκλεισαν 26,92 μονάδες  χαμηλότερα. Το μέγιστο στις 2236,12 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:53. Ενώ ακολούθησε στις 16:59 η εγγραφή του ελάχιστου στις 2207,91. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 2209,31. Το κλείσιμο στις 2209,02 από 2235,94 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,20%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 11,569 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη νέα σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 847 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2237,00, κατώτερο τις 2197,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 2197,00 από 2212,00. Διακινήθηκαν επίσης 70 ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου με ανώτερο τις 2233,25, κατώτερο τις 2200,00 και τελευταίες πράξεις στις 2200,00 από 2212,50 μονάδες. Για την κυρίαρχη σειρά άφησαν ανοιχτά 10185 από 10252 ΣΜΕ. Για τη σειρά Ιανουαρίου τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 457 από 440.

Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος διαμορφώθηκε σε 11 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 29 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Ιανουαρίου) ο όγκος ήταν 80 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες.

Χθες στην υποκείμενη αγορά, χρειάστηκε να περάσει ένα τετράωρο και μισή ακόμα ώρα για να ξεπεράσει ο τζίρος τα 26 εκατ. ευρώ, ενώ ο 25άρης είχε περάσει πολύ γρήγορα σε αρνητικό πεδίο και αναζητούσε στις 15:10 νέο χαμηλό ημέρας. Από τις 12:12 αυτό είχε εμφανιστεί, ενώ ο μέσος όρος καθότανε στις 881,78, μετά από τρεις ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οδηγός της πτώσης ο κλάδος των Τραπεζών. Το πλήθος των ανοδικών blue chip μικρότερο αυτού των δακτύλων ενός χεριού ήτοι ΑΔΜΗΕ ΟΠΑΠ με μικρά κέρδη και ΛΑΜΔΑ ΦΡΛΚ με άνοδο άνω του +1%. Εκτός του Γερμανικού DAX, οι υπόλοιποι δείκτες χρηματιστηρίων της ευρωζώνης είχαν κίνηση μόνο σε θετικό πεδίο, ενώ στην Αθήνα είναι πιθανό να ωθούσε στην άρνηση για συμμετοχή η εικόνα της αγοράς. Στερώντας της ταυτόχρονα, την όποια γοητεία δίνει η φθήνια στις αποτιμήσεις, συγκριτικά.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ επισημαίνει: “Τα δύο σημαντικά κατά την εκτίμησή μας επίπεδα στον FTSE25 είναι αυτό των 2193 μονάδων και στις 2270. Βραχυπρόθεσμα τώρα, το 2210 και το 2240 έχουν γίνει ενδιάμεση στήριξη και αντίσταση. Ο τζίρος μετά το κλείσιμο του Νοεμβρίου έπεσε αισθητά”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O Νίκος Καυκάς της Leon Depolas Sec

“Συνεχίζονται οι ταλαντώσεις του ΓΔ εντός του εκτιμώμενου εύρους διακύμανσης των 850 με 920 μονάδων, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης περιμένει την ψήφιση του σχεδίου ‘Ηρακλής.

Τα διαθέσιμα αποτελέσματα εννεάμηνου παρέχουν στήριξη στις τρέχουσες αποτιμήσεις, ωστόσο για τις επόμενες συνεδριάσεις δεν αναμένουμε μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα τιμών.

Υπενθυμίζουμε ότι σημαντική περιοχή στήριξης αποτελούν οι 865 - 855 μονάδες. Στον αντίποδα, η διαφυγή πάνω από την ζώνη των 920 - 950 μονάδων, ενδέχεται να αναβληθεί για το επόμενο έτος.

Συνολικά εκτιμούμε ότι θα συντηρηθεί η πλαγιοανοδική κίνηση που πραγματοποιεί ο ΓΔ από τα μέσα Αυγούστου, αλλά επισημαίνουμε ότι οι βίαιες διορθώσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Στην παρούσα φάση, η μεγαλύτερη πρόκληση για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς παραμένουν οι διεθνείς εξελίξεις (εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, Βρετανικές εκλογές) και τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία εξωτερικού και εσωτερικού”.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κέρδισαν σήμερα Παρασκευή 6/12, καθώς οι επενδυτές πήραν κουράγιο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που είπε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα "προχωρούν προς τα δεξιά" και οι τιμές πετρελαίου των ΗΠΑ έφθασαν κοντά σε υψηλό 2,5 μηνών, αφού ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia Pacific Asia Pacific εκτός Ιαπωνίας στις 9:15 δική μας ώρα αυξήθηκε κατά 0,52% και ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,23%. Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,36% και ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,02%, ενώ οι δείκτες Shanghai Composite της Κίνας και Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισαν 0,21% και 0,86% αντίστοιχα.

Ο αισιόδοξος τόνος στις παρατηρήσεις του Trump την Πέμπτη αρκούσε για να πυροδοτήσει την αγορά, παρά την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου για το κατά πόσον οι ισχύοντες δασμοί πρέπει, στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του εμπορικού τους πολέμου, να αποσυρθούν.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε συμβιβασμό για να αποφύγουν τουλάχιστον τους χειρότερους φόβους τους. Που αφορούν την ανησυχία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν με την τελική τους δέσμη δασμών σε περίπου 156 δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών εξαγωγών.

Οι αβεβαιότητες σχετικά με μια συμφωνία έχουν ωθήσει μερικούς επενδυτές στο περιθώριο σε πρόσφατες συνεδρίες, ενώ η νευρικότητα πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων επί της μισθοδοσίας των ΗΠΑ αργότερα στην ημέρα θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τη ρευστότητα της αγοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, αλλά κυμάνθηκαν κοντά στις πρόσφατες κορυφές, αφού οι μεγάλες χώρες εξαγωγής πετρελαίου συμφώνησαν την Πέμπτη να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά από μια σχεδόν εξάωρη συνεδρίαση την Πέμπτη.

Η συμφωνία συνέπεσε με την αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco, η οποία βρέθηκε στην κορυφή του κλάδου της, συλλέγοντας 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια στη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα