ΟΠΕΚ: Συμφωνία επί της αρχής για μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 18:10
UPD:18:11
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν σε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας, σε μια κίνηση για τη στήριξη των τιμών του αργού, αλλά και για να αποτρέψουν τον κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών υπερπροσφοράς. Δεν κατάφεραν όμως να αποφασίσουν για το εάν οι νέες μειώσεις θα ισχύσουν και την επόμενη χρονιά. Θετική η αντίδραση των πετρελαϊκών αγορών, αν και είχαν προεξοφλήσει την απόφαση, με το μπρεντ να ενισχύεται 1%, πλησιάζοντας τα 64 δολάρια το βαρέλι.

Οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει τα επόμενα βήματα για τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης. Οι χώρες-μέλη του καρτέλ θα συναντηθούν και την Παρασκευή με τη Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, την επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ανέφερε σε πάνελ όπου συμμετείχαν υπουργοί Ενέργειας από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες -συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας- ότι η Μόσχα πρότεινε στη συμμαχία OΠΕΚ+ να διευρύνει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως την υφιστάμενη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η συνολική μείωση, κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, αντιπροσωπεύει το 1,7% της παγκόσμιας προσφοράς.

Ο Ρώσος αξιωματούχος πρότεινε οι μειώσεις να διαρκέσουν έως το πρώτο τρίμηνο του 2020, ένα πολύ πιο σύντομο χρονοδιάγραμμα εν συγκρίσει με αυτό που προτείνουν ορισμένοι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, οι οποίοι ζητούν παράταση έως τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν και αύριο, όπου αναμένεται να υπάρξει τελική απόφαση για το πώς θα επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αντισταθμίζοντας την αύξηση της παραγωγή από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Νορβηγία.

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της αλλά και για τη στήριξη των τιμών του αργού εν όψει της επικείμενης αρχικής δημόσιας εγγραφής της Saudi Aramco.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα