Tι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων

Ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 16:08
UPD:17:19

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα για τους κληρονόμους α’ και β’ κατηγορίας προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Παράλληλα, απαλλάσσεται από τη φορολογία η πρώτη κατοικία, στο βαθμό που καλύπτει βασικές στεγαστικές ανάγκες. Καθιερώνεται ενιαίο τέλος ακινήτων, ενώ εξομοιώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Οι διατάξεις που αφορούν τις κληρονομιές, γονικές παροχές και την αγορά πρώτης τίθενται σε ισχύ από την κατάθεση του σχεδίου νόμου.

Πιο αναλυτικά, με το Σχέδιο Νόμου: «Κατάργηση Φόρου Κληρονομιών και Γονικών Παροχών – Απαλλαγή Πρώτης Κατοικίας – Ενιαίο Τέλος Ακινήτων – Αντιμετώπιση Λαθρεμπορίου Καυσίμων και Λοιπές Διατάξεις» προβλέπεται η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα για τους κληρονόμους α’ και β’ κατηγορίας. Όπως έχει ανακοινωθεί, θεσπίζεται μόνο ένα τέλος που έχει συντελεστή 1% επί της αντικειμενικά προσδιοριζόμενης αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ως συνέπεια θανάτου ή γονικής παροχής.

Παράλληλα, διατηρούνται τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα το τέλος. Ειδικά για τα ¶τομα με αναπηρία κατά ποσοστό 67% και πάνω, το τέλος μειώνεται περαιτέρω κατά 2.000 ευρώ. Για τις μεταβιβάσεις κινητών αξιών (όπως, μετοχές και ομόλογα), για τις οποίες ίσχυε αυτοτελής φορολόγηση, εξακολουθεί να εφαρμόζεται αυτός ο τρόπος υπολογισμού.

Η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης και από το τέλος μεταβίβασης ακινήτων. Για την απαλλαγή, ορίζεται ως ανώτατο όριο στην επιφάνεια του αγοραζόμενου ακινήτου τα 200 τ.μ. που προσαυξάνονται κατά 25 τ.μ. για το τρίτο παιδί και καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Ενιαίο τέλος ακινήτων

Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θεσπίζεται ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤ.ΑΚ.) με χαμηλό συντελεστή, σε αντικατάσταση μιας σειράς φόρων που επιβάρυναν τα ακίνητα. Απαλλάσσεται η κύρια κατοικία των φυσικών προσώπων, για κατοικίες έως 200 τ.μ. και για αντικειμενικά προσδιοριζόμενη αξία έως 300.000 ευρώ. Ειδικά για το 2008, θα αφαιρείται ποσό έως 300.000 ευρώ από το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο του φορολογούμενου. Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν θα πληρώνουν το ΕΤ.ΑΚ. για την κύρια κατοικία τους. Ο συντελεστής υπολογισμού του ενιαίου τέλους ακινήτων ορίζεται στο 0,1% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 0,6% για τα νομικά πρόσωπα από 0,8% σήμερα. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας θα φορολογούνται με το χαμηλό συντελεστή 0,1%.

Το ενιαίο τέλος αφορά τα ακίνητα που δηλώνονται στον πίνακα 1 του εντύπου Ε9 για τα φυσικά πρόσωπα. Απαλλάσσονται, δηλαδή, οι αγροί, τα αγροτεμάχια και γενικά τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Βάση για τον υπολογισμό του ΕΤ.ΑΚ. είναι τα στοιχεία του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, όπως προκύπτουν από το έντυπο Ε9. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με βάση τα στοιχεία του Ε9, θα αποστέλλει ειδοποιητήρια, στα οποία θα έχει υπολογισθεί το ύψος του τέλους. Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι 25 Φεβρουαρίου 2008 τις όποιες μεταβολές επήλθαν στα ακίνητα εντός του 2007 ή να διορθώσουν σφάλματα παλαιότερων εντύπων Ε9. Για τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται η καταβολή του τέλους σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις. Για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπεται καταβολή σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της τέλους.

Εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

Με τις ρυθμίσεις που εισάγει το Σχέδιο Νόμου προχωρούμε στην εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, μετά από μακρά διαβούλευση με τους παράγοντες της αγοράς, ανέφερε ο υπουργός. Διαβεβαίωσε επίσης ότι με το νέο σύστημα δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιβάρυνση των νοικοκυριών, τα οποία θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η διαφορά του φόρου θα επιστρέφεται από το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, αφού υποβάλλουν αυτοί κατάσταση με τις αγορές και τις πωλήσεις του πετρελαίου. Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας θα πραγματοποιείται μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση όλων των διακινούμενων ποσοτήτων πετρελαίου σε όλα τα στάδια που ακολουθούν τον εκτελωνισμό του. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στη δραστική περιστολή του λαθρεμπορίου και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων με ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Αλλαγή στη χρήση πετρελαίου από τους αγρότες

Παράλληλα, αλλάζει η διαδικασία σε ό,τι αφορά στη χρήση του πετρελαίου από τους αγρότες. Από 1ης Ιανουαρίου του 2008 οι αγρότες θα χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους πετρέλαιο κίνησης αντί για το κόκκινο πετρέλαιο. Το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, θα πιστώνεται, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών εντός του τρέχοντος έτους. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα καθορίζονται, με βάση τα τηρούμενα στον ΟΠΕΚΕΠΕ στοιχεία, αντικειμενικά η επιστροφή φόρου που δικαιούται ο κάθε αγρότης. Και αυτό θα γίνεται χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία για τους αγρότες.

Με άλλες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου:

• Αυξάνεται από 80% σε 100% το ποσό της προκαταβολής φόρου για τις τράπεζες. Επίσης, θα φορολογούνται κάθε χρόνο τα κέρδη των τραπεζών που προέκυψαν στην αμέσως προηγούμενη χρήση και δεν φορολογήθηκαν αλλά καταγράφηκαν σε λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού ή συγκεντρωτικά στον ισολογισμό.

• Η παρακράτηση 15% για εισοδήματα από επένδυση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό γίνεται από τις εγχώριες τράπεζες κατά την καταβολή ή πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

• Για τη μείωση της φορολογητέας αξίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων θα λαμβάνεται υπόψη συντελεστής παλαιότητας με βάση τους μήνες κυκλοφορίας του και συντελεστής με βάση τα χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί.

Οι διατάξεις που αφορούν τις κληρονομιές, γονικές παροχές και την αγορά πρώτης κατοικίας ισχύουν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου. Η εξομοίωση των ειδικών φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και η επιστροφή της διαφοράς ισχύει από 15-1-2008. Οι διατάξεις που αφορούν την προσαρμογή των εμπλεκομένων με τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στο νέο σύστημα (για τη σύνταξη μητρώου και την προετοιμασία των μηχανογραφικών συστημάτων) ισχύουν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου. Από 1-1-2008 ισχύουν οι διατάξεις που αφορούν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, ενώ οι λοιπές διατάξεις ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠAΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΑΓΟΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

1. Αγορά διαμερίσματος επιφανείας 100 τ.μ. από έγγαμο αξίας 200.000 €

o Οφειλόμενος μέχρι σήμερα φόρος: 6.820 €

o Οφειλόμενος με τα νέα μέτρα φόρος: 0

2. Αγορά διαμερίσματος επιφανείας 120 τ.μ. από έγγαμο με δύο (2) παιδιά αξίας 250.000 €

o Οφειλόμενος μέχρι σήμερα φόρος: 6.160 €

o Οφειλόμενος με τα νέα μέτρα φόρος: 0

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Ε.Τ.ΑΚ. ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Α. Κατοικία επιφάνειας 100 τ.μ.

1. Νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου επιφανείας 100 τ.μ. το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του φορολογούμενου αντικειμενικά προσδιοριζόμενης αξίας 100.000 €. Το διαμέρισμα αυτό δεν υπόκειται σε τέλος.

2. Νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου επιφανείας 100 τ.μ. το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του φορολογούμενου αξίας 200.000 €. Το διαμέρισμα αυτό δεν υπόκειται σε τέλος.

3. Νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου επιφανείας 100 τ.μ το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του φορολογούμενου αξίας 350.000 €.

Το διαμέρισμα αυτό υπόκειται σε τέλος ως εξής:

350.000 – 300.000 = 50.000 Χ 0,1% = 50 €

Β. Κατοικία επιφάνειας 200 τ.μ.

4. Νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου επιφανείας 200 τ.μ. το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του αξίας 200.000 €. Το διαμέρισμα αυτό δεν υπόκειται σε τέλος.

5. Νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου επιφανείας 200 τ.μ. το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του φορολογούμενου αξίας 400.000 €. Το διαμέρισμα αυτό υπόκειται σε τέλος ως εξής:

400.000 – 300.000 = 100.000 Χ 0,1% = 100 €

6. Νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του φορολογούμενου, επιφανείας 200 τ.μ. αξίας 700.000 €.

Το διαμέρισμα αυτό υπόκειται σε τέλος ως εξής:

700.000 – 300.000 = 400.000 Χ 0,1% = 400 €

Γ. Κατοικία επιφάνειας 300 τ.μ.

7. Νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του φορολογούμενου επιφανείας 300 τ.μ., έχει αξία 300.000 €. Το διαμέρισμα αυτό υπόκειται σε τέλος ως εξής:

300.000 Χ [(300-200)/300] = 100.000 Χ 0,1% = 100 €

Ειδικά για το 2008, δεν οφείλεται τέλος, επειδή δεν ισχύει το όριο των τετραγωνικών μέτρων αλλά μόνο της αξίας του ακινήτου

8. Νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του επιφανείας 300 τ.μ. αξίας 600.000 €. Το διαμέρισμα αυτό υπόκειται σε τέλος ως εξής

600.000 – 300.000 = 300.000 Χ 0,1% = 300 €

9. Νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία του φορολογούμενου επιφανείας 300 τ.μ. έχει αξία 1.050.000 €. Το διαμέρισμα αυτό υπόκειται σε τέλος ως εξής

1.050.000 – 300.000 = 750.000 Χ 0,1% = 750 €



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα