Σε κρίση διαρκείας η βιομηχανία της Γερμανίας

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 10:39
UPD:10:43
REUTERS/Wolfgang Rattay

Η κρίση στη βιομηχανία της Γερμανίας καλά κρατεί και θα συνεχίσει να απειλεί με ύφεση τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, όπως προειδοποιούν ειδικοί, καλώντας το Βερολίνο να προβεί σε μία πιο αποφασιστική, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά made in Germany κατέγραψαν απροσδόκητη υποχώρηση τον Οκτώβριο, καθώς η ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και από χώρες εκτός Ευρωζώνης αποδυνάμωθηκε. 

Συγκεκριμένα οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν πτώση 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από άνοδο 1,5% τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών σημείωνε προ ημερών πως έχουμε σταθεροποίησή τους και το επιχειρηματικό κλίμα έδειχνε να ανακάμπτει. 

Οι παραγγελίες από Γερμανούς πελάτες έκαναν βουτιά 3,2%, ενώ εκείνες από χώρες εκτός Ευρωζώνης ήταν μειωμένες κατά 4,1%. Το άλμα 11,1% στις παραγγελίες από τα υπόλοιπα 18 κράτη- μέλη του ευρώ δεν ήταν ικανό να αντισταθμίσει τα παραπάνω. 

Η γερμανική οικονομία απέφυγε μετά βίας την τεχνική ύφεση, αφού ύστερα από συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ της μεγεθύνθηκε οριακά. Είναι ωστόσο σαφές πως παλεύει ακόμη να βρει τον βηματισμό της, καθώς έχει πληγωθεί βαθιά από τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις και γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Οι εξαγωγές, οι οποίες ήταν έως τώρα, το ισχυρό χαρτί της, αποδεικνύονται επικίνδυνη «εξάρτηση». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα