Το πλαφόν του 20% στη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων εθνικού συμφέροντος τέθηκε επειδή ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο του 20% να μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της εταιρείας. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΟΤΕ.
«Είναι εντελώς θεσμικό το ζήτημα», διευκρίνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική απόφαση, σταθμίστηκε με βάση το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και την ανάγκη ευρυθμίας των αγορών.
Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε επίσης πως η τροπολογία για τις επιχειρήσεις εθνικής σημασίας διευκολύνει την περαιτέρω αποκρατικοποίησή τους, καθώς εισάγει θεσμικές προϋποθέσεις ώστε οι όποιες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς να είναι επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της τροπολογίας, η αγορά μετοχών, ίση ή μεγαλύτερη με το 20% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, προϋποθέτει την έγκριση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλέξανδρος Πιλάβιος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών μελών της Επιτροπής, ανέφερε πως η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ δεν επηρεάστηκε ουσιαστικά από την τροπολογία και εκτίμησε πως η εισαγωγή της ρύθμισης δεν προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο, ούτε πρόκειται να επηρεάσει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Όσο αφορά τη MIG, δήλωσε πως μέχρι σήμερα έχει κινηθεί νομότυπα και διαφανώς.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΤΕ, Π. Κούτρας, υπενθύμισε πως η ΟΜΕ-ΟΤΕ «είχε επισημάνει, εδώ και έναν χρόνο, ότι ο ΟΤΕ θα γίνει έρμαιο των αμοιβαίων κεφαλαίων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ξεγύμνωσε τον ΟΤΕ από κάθε θωράκιση».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, ζήτησε να κληθεί προς ακρόαση ο πρόεδρος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης (κάτι που δεν κατέστη δυνατόν λόγω απουσίας του τελευταίου στο εξωτερικό), κάνοντας παράλληλα λόγο για «στίφη του κ.Βγενόπουλου που επελαύνουν και μπορεί να είναι ¶ραβες ή Μογγόλοι».
Για «ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να θωρακίσει τις επιχειρήσεις» μίλησε ο Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, τόνισε πως μόνο ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΤΕ μπορεί να τον προστατέψει από τους κερδοσκόπους.
Τέλος, ο Γιάννης Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε στην κυβέρνηση να μιμηθεί τις ΗΠΑ στην προάσπιση των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας και να επεκτείνει την τροπολογία και σε άλλου είδους «στρατηγικές» επιχειρήσεις, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Εθνική Τράπεζα κ.ά.
Πηγή ΑΠΕ