Προσωρινή η ευφορία

Στο «κόκκινο» από ανησυχίες ότι δεν ήταν ικανοποιητική η κίνηση ρευστότητας
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007 00:01

ΧΑΜΗΛΟ τριών εβδομάδων κατέγραψαν τα βαρόμετρα των blue chip στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθώντας στον κατήφορο και η Wall Street εν μέσω ανησυχιών ότι η συντονισμένη κίνηση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη για την ανακούφιση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος δεν ήταν αρκετή ώστε να αποτρέψει μια οικονομική επιβράδυνση.

Η ευφορία της προηγούμενης συνεδρίασης στον απόηχο της ενορχηστρωμένης δράσης των κεντρικών τραπεζών για την ανακούφιση της πιστωτικής κρίσης αποδείχθηκε προσωρινή μετά τις προειδοποιήσεις από μεγάλες τράπεζες για νέες διαγραφές αξιών στο τέταρτο τρίμηνο. Η είδηση μάλλον επέτεινε την ανησυχία, παρά καθησύχασε τους επενδυτές, καθώς καταδεικνύει το μέγεθος της κρίσης.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος. Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από πλευράς ενεργητικού, καθώς και η Royal Bank of Scotland, κατέγραψαν απώλειες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Επίσης, η HBOS σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά από το 2003, καθώς η βρετανική δανείστρια προβλέπει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.

Πτωτική ήταν η συνεδρίαση και για τον κλάδο των εξορυκτικών εταιρειών, μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού, με την BHP Billiton να ξεχωρίζει για τις αρνητικές της επιδόσεις.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 195 μονάδων ή 2,98%, στις 6.364,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 μειωμένος κατά 2,65%, χαμηλότερα κατά 152 μονάδες, στις 5.590,91 και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρώντας κατά 1,83%, απώλεσε 148 μονάδες και έκλεισε στις 7.928,31.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έχασε 2,4%, στις 365,94 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 21 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης έχει σημειώσει απώλειες 8,6%, από το υψηλό 6,5 ετών στο οποίο βρέθηκε την 1η Ιουνίου, υπό το βάρος των φόβων ότι οι ζημίες που συνδέονται με τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη των μεγάλων αγορών του πλανήτη.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,48% στις 15.536,52 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα