Ιαπωνία: Μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Μεγαλύτερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007 07:03

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ υποχώρηση από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών σημείωσε η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Ιαπωνίας, καθώς το ισχυρότερο γιέν περιόρισε τα κέρδη των εξαγωγέων και η αύξηση του κόστους των πιστώσεων θόλωσε την προοπτική της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Ο δείκτης Tankan της εμπιστοσύνης των βιομηχανιών μειώθηκε στις 19 μονάδες τον Δεκέμβριο από 23 που ήταν τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Bank of Japan στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο οι οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 21 μονάδες. Θετικός αριθμός σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 112,43 ανά δολάριο στις 12:56 μ.μ. στο Τόκυο από 112,33 που ήταν πριν από την ανακοίνωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Το υψηλότερο κόστος για επιχειρηματική δραστηριότητα μειώνει τα κέρδη των ιαπωνικών εταιρειών, μεγάλων και μικρών. Η ισχυροποίηση 10% του γιέν έναντι του δολαρίου το τελευταίο εξάμηνο έχει μειώσει τα κέρδη των εξαγωγέων. Οι μικρότερες εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να μεταθέσουν το υψηλότερο κόστος ενεργείας και το κόστος των μετάλλων στους πελάτες τους, επίσης τελούν υπό πίεση.

Η ανάπτυξη των κερδών των μεγάλων εταιρειών υποχώρησε στο 1,3% το τρίτο τρίμηνο από 14% το δεύτερο τρίμηνο. Στις μικρές και τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες, τα κέρδη συρρικνώθηκαν 4%.

Την εβδομάδα που πέρασε ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2008 στο 2,3% από 2,7% επικαλούμενος τις ζημίες από τη στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ που περιορίζουν τις πιστώσεις των τραπεζών σε ολόκληρο τον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα