Παγιδευμένη σε στασιμότητα η Ευρωζώνη

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 14:01
REUTERS/MICHAELA REHLE

Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της ζώνης του ευρώ παγιδεύθηκε σε στασιμότητα, καθώς τα δεινά του κλάδου μεταποίησης εξακολουθόυν να «μεταδίδονται» και στον τομέα υπηρεσιών.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις στην καθιερωμένη έρευνα της IHS Μarkit, η γενική εικόνα είναι απογοητευτική και αποκαλύπτει ότι η επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ δεν αρκεί, αλλά θα πρέπει σηκώσουν το δικό τους βάρος οι κυβερνήσεις με στροφή στη δημοσιονομική πολιτική και αποφασιστικότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στην μεταποίηση και τις υπηρεσίες ο οποίος θεωρείται πολύ καλός δείκτης για την «υγεία» της οικονομίας στην Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες τον Νοέμβριο, αμετάβλητος σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αν και η επίδοση ήταν καλύτερη από την προκαταρκτική εκτίμηση για 50,3 μονάδες, παραμένει επικίνδυνα κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

«Ο δείκτης δείχνει μία οικονομία σε στασιμότητα» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Το πιο ανησυχητικό είναι πως ο τομέας υπηρεσιών οδεύει προς την πιο αδύναμη ανάπτυξή του εδώ πέντε έτη, κάτι που σημαίνει ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα έχει συνέχεια». Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε από τις 52,2 στις 51,9 μονάδες. 

Οι νέες παραγγελίες παραμένουν εξαιρετικά αδύναμες. Ωστόσο αχτίδες αισιοδοξίες διαφαίνονται στο μέτωπο της απασχόλησης με τον δείκτη για τις νέες προσλήψεις να είναι σε υψηλά τεσσάρων μηνών. Ο δείκτης νέων εργασιών βελτιώθηκε επίσης στις 50 μονάδες σε σχέση με τις 49,6 του Οκτωβρίου. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα