ΑΓΟΡΑ: Με το βλέμμα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 09:49
UPD:10:13
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με φόντο τις επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, λαμβάνει χώρα μια κρίσιμη για τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς κρίνεται η αποδέσμευση 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, τα οποία πέρα από κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων αποτελούν (εν μέρει) εν δυνάμει επενδυτικά κεφάλαια. H απόφαση για τον τρόπο αξιοποίησή τους δεν θα ληφθεί σήμερα, όπως έχει ξεκαθαρίσει Ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά το θέμα πιθανότατα θα συζητηθεί. Καταλύτης θα είναι η στάση της Γερμανίας. 

Στο επιχειρηματικό τοπίο τώρα την προσοχή τραβούν τα σχέδια που παρουσίασε η Μυτιληναίος και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. 

Με γεμάτο ταμείο, σε συνέχεια της έκδοσης ομολόγου 5ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ με κόστος 2,5%, ήτοι χαμηλότερο από το μέσο κόστος δανεισμού της, η Μυτιληναίος αποκτά πλεονέκτημα κινήσεων για το 2020. Ήδη σχεδιάζει επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ σε νέα έργα την επόμενη τριετία, με τα 300 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου ισχύος 826 MW στο ενεργειακό συγκρότημα Αγ. Νικολάου στη Βοιωτία.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει ήδη μαξιλάρι ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ, που αν προστεθεί στα αντληθέντα από το πρόσφατο ομολογιακό κεφάλαια, ο πήχης ανεβαίνει στα 700 εκατ. ευρώ, τροφοδοτώντας μεταξύ άλλων σενάρια εξαγορών. Πάντως ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας χθες στους αναλυτές εμφανίστηκε συγκρατημένος τονίζοντας ότι οι κινήσεις θα είναι εξαντλητικά μελετημένες και θα αποσκοπούν σε ουσιαστικά οφέλη.

Χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 165 εκατ. ευρώ για τα Cocos διαψεύδοντας φήμες περί του αντιθέτου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο Χρήστος Μεγάλου (CEO της τράπεζας) είχε γνωστοποιήσει τη μη πληρωμή του τοκομεριδίου στις υπό αίρεση ομολογίες προς το ΤΧΣ με τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών. Είχε κάνει χρήση της σχετικής πρόβλεψης στη σύμβαση της τράπεζας με το Δημόσιο για τη μη καταβολή μιας δόσης χωρίς επιπτώσεις. Προφανώς η τράπεζα δεν ήθελε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα μετατροπής των CoCos σε μετοχές στην περίπτωση μη καταβολής δεύτερης δόσης και πλήρωσε.

Εντωμεταξύ, στο εργασιακό περιβαλλον των τραπεζών το κλίμα παραμένει θερμό. Σε συνέχεια της καθησυχαστικής ανακοίνωσης του ΣΥΕΤΕ στην Εθνική Τράπεζα για τα περί αλλαγής του Κανονισμού Εργασίας, ανακοινώθηκε απόλυση 24 υπαλλήλων της πρώην RBU της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για 24 από τους περίπου 150 που είχαν μείνει στην τράπεζα για 3 μήνες περίπου με άδεια μετ αποδοχών (από τους 350 συνολικά που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην εταιρία Intrum, στην οποία πουλήθηκαν τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς). Από την πλευρά της τράπεζας διαμηνύεται ότι πριν την καταγγελία των συμβάσεων είχαν γίνει διαβουλεύσεις με την ΟΤΟΕ για την συνέχιση της απασχόλησης των 24 ατόμων αλλά οι προσπάθειες απορρίφθηκαν χωρίς ευθύνη της τράπεζας.

Η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα Τετάρτη, 4/12 και 24ωρη Πανελλαδική απεργία για αύριο Πέμπτη, 5/12 στην Τράπεζα Πειραιώς. Εκρεμεί δε για σήμερα συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα