ΛΑΡΚΟ: Προς εκκαθάριση εν λειτουργία

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 07:41
UPD:07:41
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Φθιώτιδα.

Από την έντυπη έκδοση

Η λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα, ίσως και εντός της εβδομάδας, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα μια λύση σε ένα χρόνιο θέμα που εξελίχθηκε σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για το ελληνικό κράτος.

Το μήνυμα πως η Κομισιόν θα προχωρήσει στην επιβολή προστίμων στην ελληνική πλευρά για τη μη επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και επίσπευσε τις διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιεί την παλιά πρόταση του 2014 με την οποία η Κομισιόν δεν δείχνει να έχει αντιρρήσεις για υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με την αναζήτηση επενδυτή, αφού πουληθούν περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων, προκειμένου να αναλάβει το υγιές κομμάτι της επιχείρησης. Μόνο κατά την τελευταία 4ετία 2015-2018 η ΛΑΡΚΟ κατέγραψε σωρευτικές ζημίες της τάξης των 148 εκατ. ευρώ. 

Η (αρνητική) Καθαρή Θέση το 2018 είναι -308 εκατ. ευρώ από -217 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ το 2019 η κατάσταση εκτιμάται να είναι ακόμη χειρότερη. Χρωστά 340 εκατ. ευρώ προς τη ΔEH, τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και 60 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές.

Έγιναν διαδοχικές συμφωνίες διακανονισμού των χρεών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ και απέτυχαν όλες. Σήμερα αδυνατεί να καταβάλει έστω και το ελάχιστο συμφωνημένο μηνιαίο ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς τόσο το εργοστάσιο όσο και μεταλλωρυχεία της εταιρείας έχουν σοβαρά προβλήματα. Τα φτωχά κοιτάσματα σε σχέση με την παλαιότητα του εργοστασίου, σε συνδυασμό και με άλλες κρίσιμες παραμέτρους καθιστούν τη ΛΑΡΚΟ επιχειρησιακά ασύμφορη.

Στην παρούσα φάση, όπως τονίζεται, η εξυγίανση της δραστηριότητας, η διατήρηση του υγιούς τμήματος (μέσω πτωχευτικών εργαλείων) και η ανάληψη αυτής από επενδυτή φαντάζει ως μοναδική αλλά και πολύ δύσκολη λύση λόγω συνθηκών. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Με συντηρητικούς υπολογισμούς εκτιμάται ότι απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής (π.χ. εισαγωγή μεθόδου υδρομεταλλουργίας στην παραγωγή), τον περιορισμό της ρύπανσης κ.λπ. [SID:13192411] 7,3% αυξήθηκαν τα έσοδα εννεαμήνου του ΑΔΜΗΕ Π



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα