Σε υψηλά 6,5 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Ανήλθε στο 3,1% το Νοέμβριο
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007 12:04
UPD:15:55

ΣΤΟ 3,1%, στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2001, ανήλθε το Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη από 2,6% τον Οκτώβριο και 1,7% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Η αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έκανε λόγο για αύξηση 3%.

Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων.

Σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν το Νοέμβριο κατά 0,5%.

Στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,1% το Νοέμβριο από 2,7% τον Οκτώβριο.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα στην Ολλανδία (1,8%), τη Φινλανδία (2,1%) και τη Σλοβακία (2,3%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (13,7%), τη Βουλγαρία (11,4%) και την Εσθονία (9,3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,9% από 3% τον Οκτώβριο.

Στο 3,1% ο πληθωρισμός και στη Γερμανία

Ανοδο 3,1% σημείωσε σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Νοέμβριο και στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή.

Ο πληθωρισμός στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης ξεπέρασε το επίπεδο του 3% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1994.

Σε μηναία βάση, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 0,5%.

Σημειώνεται, ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία του περασμένου μήνα έκαναν λόγο για άνοδο του δείκτη κατά 3% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία.

Ανησυχίες εκφράζουν ΕΚΤ και Κομισιόν

Ο Γκι Κουαντέν, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ ανησυχεί σοβαρά για τη μη ικανοποιητική προοπτική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, απομακρυνόμενος από τη μέχρι σήμερα στάση της αναμονής που τηρούσε ως προς την πορεία των επιτοκίων.

Από την άλλη, ο συνάδελφός του Μπίνι Σμάγκι προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθωρισμό.

Στη μηνιαία έκθεσή της για την οικονομία (τεύχος Δεκεμβρίου) η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι θα ενεργήσει με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι παράπλευρες επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

«Ενεργώντας με σταθερό και έγκαιρο τρόπο, το δ.σ. θα διασφαλίσει ότι ο δεύτερος γύρος επιπτώσεων και οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δεν θα υλοποιηθούν», επισημαίνεται στην έκθεση.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν απηύθυνε έκκληση στα συνδικάτα και τις εταιρείες να συνεργαστούν για τη συγκράτηση των τιμών εκφράζοντας την ανησυχία της για το άλμα του πληθωρισμού σε υψηλά 6,5 ετών το Νοέμβριο.

«Η αύξηση του πληθωρισμού ήταν υψηλότερη από ό,τι είχαμε προβλέψει, ανησυχούσαμε ιδιαίτερα για τον Νοέμβριο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Amelia Torres σε συνέντευξη Τύπου.

Πάνω από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός και στις ΗΠΑ

Ανοδο 0,8% σημείωσε, σε μηνιαία βάση, το Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ - έναντι προβλέψεων για αύξησή του κατά 0,6% με 0,7% - ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί από το Σεπτέμβριο του 2005.

Εξαιρουμένων των κλάδων ενέργειας και τροφίμων, ο εν λόγω δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3% έναντι προβλέψεων για άνοδο κατά 0,2%. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα