Oμόλογα: Τι πυροδοτεί άλμα των αποδόσεων

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 16:46
UPD:18:13
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Σφυροκόπημα δέχονται σήμερα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις τιμές σε πτώση και τις αποδόσεις σε υψηλά εβδομάδων ή και μηνών σε κάποιες περιπτώσεις. Οι επενδυτές επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, που θα μπορούσαν να σημαίνουν τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. 

Από το κλίμα δεν μένουν ανεπηρέαστοι ούτε οι ελληνικοί τίτλοι. Με άνοδο οχτώ μονάδων βάσης ή 5,53% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο, η απόδοση του ελληνικού 10ετους διαμορφώθηκε στο 1,53%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο με 12 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ενισχύθηκε ατά 6 μονάδες βάσης ή 17% στο -0,30%.   Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων και οι τίτλοι του Νότου. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κάνει άλμα 12 μονάδων βάσης ή 9,25% στο 1,35% και ενώ πριν από έναν μήνα ήταν κάτω από το όριο του 1%. Νωρίτερα είχε σκαρφαλώσει έως και το 1,44%, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 3,5 μήνες. 

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο κινούνται οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων Ισπανίας και Πορτογαλίας, στο 0,49% (άνοδος επτά μονάδων βάσης) και 0,46% (άνοδος έξι μονάδων βάσης) αντίστοιχα.

Έως τώρα το Βερολίνο αντιστεκόταν σθεναρά στις πιέσεις (που προέρχονταν ακόμη και από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ) στην προοπτική ουσιαστικής αύξησης των δημόσιων επενδύσεων. Δεν ήταν μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, που ήθελαν να επιμείνουν στην δημοσιονομική πειθαρχία και εξέταζαν λύσεις όπως επενδύσεις αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που δεν θα πιέζουν τον προϋπολογισμό.

Και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, αν και τόνιζε ότι το Βερολίνο θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας, ξεκαθάριζε παράλληλα πως δεν σχεδιάζει να παρεκκλίνει από το δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Το νέο δίδυμο που αναλαμβάνει τα ηνία του SPD έχει άλλη γνώμη.  

naftemporiki.gr 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα