ΗΠΑ: Αναμένεται περαιτέρω ύφεση στην αγορά κατοικίας

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007 14:30
UPD:14:31

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ της κρίσης στην αμερικανική αγορά κατοικίας το 2008 «βλέπουν» οι ιδιοκτήτες κατοικίας, οι κατασκευαστές, οι τραπεζίτες και οι κτηματομεσίτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι περισσότερες εταιρείες – από τη μονάδα χορήγησης ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae μέχρι την τέταρτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή των ΗΠΑ Lehman Brothers – αναμένουν περαιτέρω ύφεση του κλάδου μέσα στην επόμενη χρονιά.

Όπως εκτιμά η Fannie Mae, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών θα υποχωρήσουν κατά 12%, ενώ οι τιμές τους θα παρουσιάσουν πτώση 4,5%. Οι αναλυτές της Lehman προβλέπουν από την πλευρά τους πως περίπου ένα εκατομμύριο δανειολήπτες ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους, έναντι 300.000 που ήταν φέτος.

«Έχουμε διανύσει μόλις το μισό δρόμο της στεγαστικής κρίσης», επισημαίνει ο Ίθαν Χάρις, επικεφαλής οικονομολόγος της Lehman. «Είναι απλά ζήτημα χρόνου για να εξαπλωθεί η αδυναμία αυτή στην οικονομία», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές κατοικίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν φέτος για πρώτη φορά από την περίοδο της «Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης», σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα