Ιρλανδία: Και νέα αναβάθμιση παρά την πρόκληση του Brexit

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 14:02
UPD:14:06
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η Ιρλανδία είδε το αξιόχρεό της να ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στο «άριστα», παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως μία από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την αβεβαιότητα του Brexit. 

O οίκος S&P Global Raitngs  αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα στο ΑΑ-, με την προοπτική (outlook) σταθερή, επισημαίνοντας ότι η ιρλανδική οικονομία παραμένει ανταγωνιστική και πόλος έλξης ξένων επενδυτών. Σημείωσε δε πως αυτό δεν θα αλλάξει ακόμη και εάν το γειτονικό Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. 

Πρόκειται για την τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία με βάση την κλίμακα του S&P, που προβλέπει ότι η ιρλανδική ανάπτυξη και απασ΄χόληση θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ των πιο ισχυρών στον ανεπτυγμένο κόσμο και αισθητά υψηλότερα από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. 

Να θυμίσουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ιρλανδική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμούς 5,8%. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηον αναμένονται τον Δεκέμβριο. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ήταν μία από τις χώρες που βρέθηκαν στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους και πέρασαν από μνημόνιο. Το 2011 ο S&P είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεό της έως και το BBB+, αλλά ποτέ δεν την έριξε στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (Junk). 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα