Η Κίνα, ο εμπορικός πόλεμος και η «βόμβα» του χρέους

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 09:31
UPD:09:32
EPA/ROMAN PILIPEY

Aπό τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις αγροτικές τράπεζες μέχρι την επικίνδυνη αύξηση στα χρέη των καταναλωτών και μια άνευ προηγουμένου ομολογιακή αναδιάρθρωση, τα σήματα κινδύνου για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Κίνα πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο, δοκιμάζοντας τις αντοχές των αξιωματούχων του Πεκίνου. Ο κινεζικός «δράκος» βάλλεται από πολλές πλευρές. Και η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ έχει ήδη «γονατίσει» τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία.

Η κυβέρνηση του προέδρου, Σι Τζινπίγκ, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις καθώς προσπαθεί να στηρίξει την κινεζική οικονομία, αποφεύγοντας όμως τους ηθικούς κινδύνους και τις αλόγιστες δαπάνες. Παρότι οι αρχές εμφανίζονται έως τώρα απρόθυμες για τη διάσωση δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να προβούν σε νέα δέσμη μέτρων οικονομικής στήριξης, η συγκεκριμένη στάση συνεπάγεται κόστος: Οι στάσεις πληρωμών αυξάνονται και βαθαίνει η επιβράδυνση της οικονομίας.

«Οι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης κάνουν τα απολύτως απαραίτητα για να κρατήσουν την οικονομία εντός τροχιάς», τονίζει στο Bloomberg ο Άντριου Τίλτον, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνιού στην Goldman Sachs.

Mια από τις πιο επιτακτικές ανάγκες της Κίνας είναι η οικονομική επιδείνωση των μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των περιφερειακών κρατικών επιχειρήσεων. Η πρόσφατη πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους της υπό κρατικό έλεγχο Tewoo Group φούντωσε τις ανησυχίες μήπως έπεται συνέχεια. 

Παρόμοια προβλήματα έχουν ανακύψει και σε άλλες περιοχές της χώρας τους τελευταίους μήνες, συχνά με επίκεντρο τις μικρότερες τράπεζες. Η εμπιστοσύνη προς ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει μειωθεί σημαντικά από τον Μάιο, όταν τράπεζα της Μογγολίας πέρασε στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών, επιβάλλοντας ζημίες σε ορισμένους πιστωτές. Έκτοτε οι κινεζικές αρχές έχουν παρέμβει τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις μαζικών αναλήψεων σε τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και στη διάσωση δύο ακόμη μικρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην ετήσια έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η κεντρική τράπεζα της Κίνας περιέγραψε ως «υψηλού ρίσκου» 586 σε σύνολο 4.400 τραπεζών, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του χρέους των κινεζικών νοικοκυριών,, που έχει εκτοξευθεί στο 99,9% του διαθέσιμου εισοδήματος το 2018 από 93,4% ένα χρόνο πριν. Σε ανησυχητικά επίπεδα είναι και το χρέος των κινεζικών επιχειρήσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα