ΔΕΗ: Συμβάσεις 4 δισ. € για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Προγραμματίζει να υπογράψει το 2008
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 09:49

ENA φιλόδοξο προγραμματισμό υπογραφής συμβάσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ, για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μέσα στο 2008, επεξεργάζεται η διοίκηση της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο επιχειρηματικός βραχίων της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ, προγραμματίζει επενδύσεις 1,95 δισ. ευρώ την περίοδο 2008-2014, προκειμένου να εξασφαλίσει περίπου το 22% της δυναμικά αναπτυσσόμενης αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό της ΔΕΗ, από τον Ιανουάριο του 2008, ξεκινά η δημοσίευση προκηρύξεων για τις νέες μονάδες, με τις οποίες έχει προγραμματίσει να υποκαταστήσει την ισχύ πεπαλαιωμένων μονάδων, οι οποίες θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία.

Επίσης, μέσα στους πρώτους μήνες του 2008, θα γίνει η προκήρυξη για το μεγάλο φωτοβολταϊκό που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη στην έκταση εγκαταλειμμένου λιγνιτωρυχείου. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ και ήδη η διοίκηση της εταιρείας βολιδοσκοπεί την αγορά για την εξασφάλιση διαθεσιμότητας φωτοβολταϊκών πάνελ, η ζήτηση των οποίων είναι πολύ μεγάλη παγκοσμίως.

Ειδικότερα, για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τάσο Γκαρή, μέχρι το 2014 σχεδιάζουν την ανάπτυξη 950 μεγαβάτ. Από την ισχύ αυτή έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα συνολικής ισχύος 537 μεγαβάτ, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2014.

Ανάπτυξη με ΑΠΕ

Σύμφωνα εξάλλου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Τάκη Αθανασόπουλο, στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι, εκτός από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, η επέκταση και στους άλλους τομείς των ΑΠΕ, όπως μικρά υδροηλεκτρικά έργα, αιολική ενέργεια και γεωθερμία.

Τέλος, αναφορικά με το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, η λειτουργία του προγραμματίζεται, στην πρώτη του φάση τουλάχιστον, για τον Ιούλιο του 2009. Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί το σύστημα της Πελοποννήσου με ισχύ από ανανεώσιμη πηγή, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ζήτησης, οι οποίες κατά τους θερινούς μήνες καλύπτονται με την ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Ο σχεδιασμός

Ο προγραμματισμός της επιχείρησης για τα νέα έργα ηλεκτροπαραγωγής έχει ως εξής:

* Ιανουάριος: Προκήρυξη για τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Μεγαλόπολης ισχύος 800 μεγαβάτ. Υπογραφή σύμβασης Νοέμβριος 2008.

* Φεβρουάριος: Προκηρύξεις για 2 λιθανθρακικές μονάδες 700-800 μεγαβάτ η μία σε Αλιβέρι και Λάρυμνα. Υπογραφή σύμβασης Δεκέμβριος 2008.

* Μάρτιος: Προκήρυξη λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη Φλώρινας ισχύος 450 μεγαβάτ. Υπογραφή σύμβασης Οκτώβριος 2008.

* Ιούλιος: Προκήρυξη λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδας ισχύος 450 μεγαβάτ. Υπογραφή σύμβασης Δεκέμβριος 2008.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα