ΟΟΣΑ: Η Ευρώπη το μεγάλο «θύμα» του εμπορικού πολέμου

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 23:36

Ήταν κάτι που όλοι έβλεπαν στα μακροοικονομικά δεδομένα των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών και τις προβλέψεις των ειδικών. Τώρα έρχεται να το πιστοποιήσει και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μπορεί ο εμπορικός πόλεμος να μαίνεται κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά το μεγαλύτερο θύμα- ή παράπλευρη απώλεια θα έλεγε κανείς- δεν είναι άλλη από τη Γηραιά Ήπειρο. 

Η εμπορική αβεβαιότητα έχει πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερο από κάθε άλλη ανεπτυγμένη ή αναδυόμενη, ενώ άλλοι παράγοντες όπως το θολό τοπίο σχετικά με το πόσο και πώς θα βγει από την Ε.Ε. η Βρετανία έρχονται να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση. 

Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι αι οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,4%. Σε όλες τις μεγάλες οικονομίες η τάση είναι αρνητική. Στη Γερμανία όπου η βιομηχανία βρίσκεται σε βαθιά, πολύμηνη ύφεση, οι εξαγωγές μειώθηκαν 1,8%. Στη Γαλλία έκαναν βουτιά 3,6% και στην Ιταλία μειώθηκαν για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, κατά 1,2%. 

Συνολικά στην ομάδα του 20 κορυφαίων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη (G20) η πτώση των εξαγωγών το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο ήταν 0,9%. Σχεδόν στο 80% των χωρών και περιοχών, που εξετάζονται στη μελέτη του ΟΟΣΑ, είχαμε κάμψη των εμπορικών συναλλαγών. Πρόκεται για οικονομίες που καλύπτουν το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Σε ορισμένες περιοχές πάντως η συρρίκνωση των εξαγωγών αντανακλά πρωτίστως την πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά και την υποτίμηση νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα