Εντείνονται οι έλεγχοι για εμπρόθεσμη απόδοση ΦΠΑ

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 10:12

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ εξονυχιστικών ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κυρίως όσον αφορά στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ ζήτησε η ηγεσία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Eιδικότερα, έπειτα από τη σύγκριση των στοιχείων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2007 και τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη «πηγή» του Προϋπολογισμού, ο ειδικός γραμματέας της ΥΠΕΕ, Σπ. Κλαδάς, ζήτησε από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ όπως προχωρήσουν άμεσα στην εντατικοποίηση των ελέγχων, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα Εφοριών που παρουσιάζουν υστέρηση στην απόδοση του ΦΠΑ ή ακόμη και αύξηση έως 10%, καθώς το ποσοστό αυτό καλύπτει απλώς το στόχο που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προβληματίζονται για την ορθή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα μεγέθη πιστοποιούν ότι «ακροβατεί» σε τεντωμένο σχοινί («Ν», 11.12.2007, σελ. 1).

Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε νέα εντολή σε όλους τους προϊσταμένους των ΔΟΥ να επιταχυνθούν οι προληπτικοί και προσωρινοί έλεγχοι για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ.

Για τη διευκόλυνση μάλιστα του ελεγκτικού έργου, ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου, οι επιχειρήσεις που θα επιλέγονται για έλεγχο θα πρέπει να προέρχονται από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα πιστοποιούν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν προς καταβολή μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Επισημαίνεται ότι οι επιτηδευματίες που θα εντοπιστούν κατά τους ανωτέρω ελέγχους να μην έχουν αποδώσει το ΦΠΑ θα κληθούν να περάσουν από την αρμόδια ΔΟΥ για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους (υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική δήλωση με τις νόμιμες προσαυξήσεις), ενώ όσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίζουν προσωρινό έλεγχο, πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Μεγάλοι οφειλέτες

Από την άλλη πλευρά, όπως έχει επισημάνει η «Ν», το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί για την άμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια εκτεταμένων φορολογικών ελέγχων κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στο «στόχαστρο» μπαίνουν και οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και φυσικά όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία δεν έχουν ρυθμίσει.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι εκτός από τους ελέγχους που αφορούν στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ, ο ελεγκτικός μηχανισμός κλήθηκε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της βεβαίωσης εσόδων και συγκεκριμένα:

* Στην άμεση έκδοση εντολών τακτικού ελέγχου για τις εκκρεμείς υποθέσεις, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές με τα μεγαλύτερα εισοδήματα για τις οποίες επίκειται ο χρόνος παραγραφής, στις υποθέσεις με κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή με πλαστά - εικονικά φορολογικά στοιχεία ή με παραβάσεις ΚΒΣ, καθώς και στις υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει αποδοχή του ειδικού εκκαθαριστικού σημειώματος.

* Στις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα του ΚΒΣ, καθώς θα πρέπει να εκδοθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου.

* Στην έρευνα για εντοπισμό των συνυπόχρεων προσώπων προκειμένου μάλιστα να ληφθούν μέτρα είσπραξης και κατά των προσώπων αυτών, παρέχοντάς τους όμως ταυτόχρονα και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν τα χρέη τους εφάπαξ.

* Στην είσπραξη των προστίμων από υποθέσεις στις οποίες έχουν κατασχεθεί από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τα φορολογικά στοιχεία έπειτα από ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι οι ΔΟΥ αναμένεται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους και κατά την έναρξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς και σε συναλλαγές ύποπτες που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα του επαγγελματία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα