Αλματώδης αύξηση των εξαγωγών προς Σερβία-Μαυροβούνιο-Κόσοβο

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 11:22
UPD:13:45

Η Σερβία εξελίσσεται σε σπουδαίο εμπορικό εταίρο της χώρας. Είναι σήμερα η 15η αγορά για τα ελληνικά προϊόντα και ο 36ος προμηθευτής της ελληνικής αγοράς. Στο 1995 η Σερβία ήταν στην 51η και την 114η θέση, αντιστοίχως. Αυτό προκύπτει από λεπτομερή ανάλυση των εμπορικών συναλλαγών μας με τη σημαντικότερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Οι εξαγωγές προς τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο (εξετάζονται μαζί, γιατί μόνον από τα μέσα του 2005 καταγράφονται ξεχωριστά) εξαπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 1995-2000 και στη νέα δεκαετία ανέβηκαν από 182 εκ.$ στο 2001 σε 334 εκ.$ στο 2006 καλύπτοντας το 1,6% των ελληνικών εξαγωγών συνολικά από 0,2% στο 1995. Με βάση προσωρινά στοιχεία και εφ’ όσον οι πρόσφατες τάσεις συνεχιστούν, οι εξαγωγές στο 2007 υπολογίζεται να φτάσουν σε 450 εκ.$.

Οι εισαγωγές από τη γειτονική χώρα αυξήθηκαν σημαντικά και έφτασαν σε 241 εκ.$. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου το εμπορικό ισοζύγιο είναι πλεονασματικό προς όφελος της χώρας μας.

Στα εξαγόμενα προϊόντα η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφεται στα βιομηχανικά προϊόντα (56%) και ακολουθούν τα καύσιμα (27%) ενώ τα γεωργικά προϊόντα, όπως και οι πρώτες ύλες, έχουν σχετικά περιορισμένη συμμετοχή (13% και 4%, αντιστοίχως).

Τα 20 σημαντικότερα προϊόντα κάλυψαν στο 2006 το 57,3% της αξίας των εξαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές καλύπτουν μεγάλο αριθμό προϊόντων που κατά κανόνα αποτελεί θετικό παράγοντα για τη σταθερότητα της εξαγωγικής δραστηριότητας. Μεταξύ των κυριότερων προϊόντων περιλαμβάνονται διάφορα είδη πετρελαιοειδών, τα κράματα αλουμινίου, πετροχημικά προϊόντα, πορτοκάλια, καλλυντικά, μπαμπάκι, λαμαρίνες από ανοξείδωτο χάλυβα, τσιμέντα, κ.ά..

Η ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα έχει δύο καινοτομίες: πρώτον καταγράφονται αναλυτικά τα προϊόντα που σημειώνουν δυναμισμό που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ταυτίζονται πάντα με τα δυναμικά προϊόντα στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών και δεύτερο προηγείται σύντομη παρουσίαση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων ξεχωριστά στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα