Οι μονόκεροι «κουτσαίνουν»: Απώλειες 100 δισ. δολ. φέτος

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 20:31
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Κάποτε ήταν τα αγαπημένα παιδιά της Σίλικον Βάλεϊ και τα αστέρια της Wall Street. O λόγος για τους «μονόκερους», δηλαδή startups με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων. Φέτος ωστόσο έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, με τους επενδυτές να αμφισβητούν το μοντέλο διοίκησής τους, την στρατηγική τους, τη δυνατότητα επέκτασης και παραγωγής κερδών ή υπέρβασης νομικών και ρυθμιστικών εμποδίων. Από την WeWork έως την Uber Technologies έχουν χάσει αθροιστικά περίπου 100 δισ. δολάρια από την αξία τους σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal. 

Τις τελευταίες εβδομάδες μονόκεροι όπως η Fair και η UiPath έχουν βάλει μαχαίρι στις δραστηριότητές τους, ενώ η Lime προχωρεί σε αναδιάρθρωση προκειμένου να αποδείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να παράξει κέρδη. 

«Είμαστε σε ένα πάρτι, το οποίο συνεχιζόταν επί πέντε χρόνια και ξαφνικά κάποιος έκλεισε το διακόπτη» σχολιάζει ο Κρις Ντούβος, του οποίου η εταιρεία Ahoy Capital επενδύει σε startups. «Όλοι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στο σκοτάδι και κανείς δεν έχει ιδέα πώς θα εξελιχθεί η νύχτα. Έτσι αισθάνονται όλοι στη Σίλικον Βάλεϊ σήμερα» εξηγεί. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ο τομέας των startups εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλες ποσότητες ρευστού και με τα επιτόκια να είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δεν ανησυχεί για χρηματοδότηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι ήσυχος. Ο τελευταίος χρόνος έχει αποδείξει πως θα πρέπει να επεναξετάσουν τη στρατηγική τους να και να υιοθετήσουν πιο αυστηρούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. 

Έχει άλλωστε χτυπήσει το καμπανάκι. Λεφτά υπάρχουν για να χρηματοδοτήσουν deals, αλλά οι συμφωνίες χρηματοδότησης κλείνουν πιο δύσκολα. Πριν από έξι μήνες θα έκλειναν σε μία ή δύο εβδομάδες. Τώρα οι διαπραγματεύσεις διαρκούν έναν μήνα ή και περισσότερο και οι όροι είναι πιο αυστηροί. Έτσι startups που σχεδίαζαν να αντλήσουν 80 με 100 εκατ. δολάρια ρίχνουν τον πήχη κοντά στα 30 εκατ. δολάρια. 

Πηγή: Wall Street Journal 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα