Αξιοποιώντας την έρευνα στην πράξη

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 17:34
UPD:17:46

Άρθρο 

Των Άγγελου Τσακανίκα, Γιάννη Καλογήρου και Βαγγέλη Σιώκα*

Την προηγούμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή η τελετή αποφοίτησης των 11 νεοφυών επιχειρηματικών εγχειρημάτων που ολοκλήρωσαν τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος INVENT ICT

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επώασης επιχειρηματικών ιδεών που υλοποιείται από τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ και τους Industry Disruptors (ID-GC) με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Στόχος του προγράμματος αποτελεί η υποστήριξη φοιτητών, ερευνητών και αποφοίτων του ΕΜΠ αλλά και μελών των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων (Πολυτεχνική Σχολή Θράκης, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Πειραιώς) στην οικονομική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και στην ανάδειξη πρωτότυπων ιδεών με έντονο τεχνολογικό περιεχόμενο (Deep-tech) στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τον τρόπο που αξιοποιούνται από άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος που ξεκίνησε στα τέλη του 2018 υποδέχθηκε περισσότερες από 50 αιτήσεις ομάδων, εκ των οποίων είκοσι τέσσερις (24) ομάδες επιλέχθηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του προγράμματος απαρτίζεται από τους καθηγητές του ΕΜΠ, Γιάννη Καλογήρου και Βασίλη Μάγκλαρη, και τον Επίκουρο Καθηγητή ΕΜΠ Άγγελο Τσακανίκα για να υποστηριχθούν με υπηρεσίες coaching και mentoring στην ανάπτυξη των ιδεών τους και στη διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων. Η διαδικασία αυτή την οποία και συντόνισε ο Δρ. Ευάγγελος Σιώκας, Project manager του προγράμματος, κράτησε σχεδόν 8 μήνες και ήταν εξαιρετικά δημιουργική.

Έντεκα (11) από αυτές τις ομάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα και είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν στην αγορά τεχνολογικές λύσεις υψηλού επιπέδου και ολοκλήρωσης στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης, των μεταφορών, των ασφαλειών συστημάτων κ.α. Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών που συμμετέχουν στις ομάδες είναι απόφοιτοι ΑΕΙ με μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ πάνω από το 25% διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα.

Για την υποστήριξη και εξέλιξη των επιχειρηματικών ομάδων, το πρόγραμμα προσέφερε πάνω από 180 ώρες συνεργασίας με εξειδικευμένους μέντορες & coaches, ενώ χρηματοδότησε τη συμμετοχή επιλεγμένων ομάδων σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις όπως το Mobile World Congress της Βαρκελώνης που αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας που πραγματοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στην Ευρώπη. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε 5 καινοτόμα σχήματα να βρεθούν στο επίκεντρο της διεθνούς τεχνολογικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αποστολές ομάδων σε πλήθος από events επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης τους.

Πλέον 11 ομάδες δυναμικών νέων επιχειρηματιών, μετά από μια μακρά συνεργατική διαδικασία ωρίμανσης και αφού αναδείχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν με τη βοήθεια μελών τόσο της ακαδημαϊκής όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας, είναι έτοιμες να συνεχίσουν το δικό τους ταξίδι προς την περαιτέρω δραστηριοποίησή τους στην αγορά, στην κλιμάκωση των ιδεών τους και την ανάπτυξη του εγχειρήματός τους.

Είμαστε πάντα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι όταν διαπιστώνουμε ότι μια διαδικασία εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνολογίας που στηρίζουμε στο ΕΜΠ, οδηγεί σε ορατές και απτές πρωτοβουλίες αξιοποίησης της έρευνας που διεξάγεται στα πανεπιστήμιά μας και τελικά σε ανάπτυξη καινοτομίας και εγχειρημάτων που ενσωματώνουν τη γνώση. Είναι αυτό το είδος των επιχειρήσεων που έχει ανάγκη η χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς αυτά τα εγχειρήματα συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και μεγέθυνσης. Ικανοποιείται έτσι μία βασική συνθήκη λειτουργίας του πανεπιστημίου που αφορά πέρα από την εκπαίδευση και την έρευνα, τη συμβολή στην κοινωνία και τη συνεισφορά του πανεπιστημίου σε μία βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα, με ποιοτικά χαρακτηριστικά και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Το ΕΜΠ είναι άλλωστε ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς παραγωγής έρευνας πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με διαχρονικά ισχυρή παρουσία σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, αλλά και συνεργασίες σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη με σημαντικά Ιδρύματα και φορείς έρευνας του εσωτερικού και του εξωτερικού. Πλήθος καθηγητών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών φοιτητών που απασχολούνται σε διάφορες μορφές ερευνητικής δραστηριότητας, σε ένα αρκετά ευρύ πεδίο επιστημών και τεχνολογικών περιοχών παράγουν γνώση, αναπτύσσουν καινοτομία η οποία πρέπει να στηριχτεί ώστε να βρει το δρόμο της στη συνέχεια για περαιτέρω αξιοποίηση.

Με την αποφοίτηση των ομάδων του 2ου κύκλου, ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων για τον 3ο κύκλο. Οι αιτήσεις, άνοιξαν στις 21 Νοεμβρίου (InventICT) και θα παραμείνουν ανοιχτές για 2 μήνες. Ειδικότερα, το πρόγραμμα στον κύκλο αυτόν εστιάζει σε θεματικές περιοχές, όπως το ΙοΤ, τις εφαρμογές του 5G, τα έξυπνα συστήματα και το Industry 4.0.

Αξίζει να σημειωθεί, οι ομάδες της θερμοκοιτίδας θα έχουν την ευκαιρία, στο πλαίσιο κλειστής εκδήλωσης, να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς επενδυτές και να παρουσιάσουν τις εταιρίες τους στα επενδυτικά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσω του EQUIFUND, καθώς και σε “angel investors” με στόχο την άντληση χρηματοδότησης αρχικού σταδίου, ακολουθώντας τα βήματα των επιτυχημένων επιχειρήσεων του Α’ κύκλου (Inaccel, Purposeful) που κατάφεραν να λάβουν συνολική χρηματοδότηση άνω των 700 χιλιάδων ευρώ.

*Ο Άγγελος Τσακανίκας είναι Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας. Ο Γιάννης Καλογήρου είναι Καθηγητής ΕΜΠ, Επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ. Ο Βαγγέλης Σιώκας είναι Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ, Project Manager της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ και του προγράμματος InventICT



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα