Από την επόμενη δόση η αλλαγή χρήσης για τα κέρδη των ANFAs

Η απόφαση του Ιουνίου 2018 έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο, αλλά δεν προβλέπει το πώς θα γίνει
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 08:09
UPD:08:14
REUTERS/DADO RUVIC

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η Ελλάδα πήρε χθες το «πράσινο φως» των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης (EWG) για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία περιλαμβάνει και την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ (κέρδη ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα), ενώ η πολιτική επικύρωση αναμένεται να γίνει από το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕWG ήταν καλή, γιατί δεν υπήρχαν εκκρεμότητες, ενώ η εισήγηση της Κομισιόν τόσο για την τέταρτη αξιολόγηση όσο και για την εκταμίευση ήταν απολύτως ξεκάθαρη και θετική. Οι θεσμοί κατά πρώτο λόγο και στη συνέχεια η Κομισιόν εξέφρασαν ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ φρόντισαν αυτό να το αποτυπώσουν και γραπτώς στην εισήγηση προς τους εταίρους δανειστές.

Η εκταμίευση των χρημάτων

Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης από εθνικά Κοινοβούλια, τα οποία θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων. Η έλλειψη ενστάσεων από τους θεσμούς κάνει μεν τη διαδικασία τυπική, ωστόσο θα πάρει χρόνο, που σημαίνει ότι η εκταμίευση θα γίνει έπειτα από ορισμένες εβδομάδες, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση των χρημάτων ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες εξελίξεις, απλώς χθες επιβεβαιώθηκαν. Απομένουν, όμως, τα δύο επιμέρους αιτήματα της κυβέρνησης. Το ένα είναι η αλλαγή χρήσης των επιστροφών από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών μελών, ώστε αντί να διατίθενται για τη μείωση του χρέους να στραφούν σε δημόσιες αναπτυξιακές επενδύσεις και το άλλο η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021.

Αναφορικά με το θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών από τα ομόλογα, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, αυτό προβλέπεται από την απόφαση του Εurogrpoup του Ιουνίου 2018, όταν είχαν ληφθεί και τα μέτρα για τη ελάφρυνση του χρέους. Αυτό αναμένεται να το επιβεβαιώσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 4 Δεκεμβρίου, δηλαδή τη δυνατότητα της αλλαγής χρήσης.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η προετοιμασία της εφαρμογής του μέτρου χρειάζεται χρόνο, γιατί η απόφαση του Ιουνίου 2018 απλώς έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο, αλλά δεν προβλέπει το πώς θα γίνει. Με άλλα λόγια θα πρέπει τώρα να διαμορφωθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση, δηλαδή πού θα πάνε τα χρήματα.

Αυτό που διευκρίνιζαν χθες στις Βρυξέλλες είναι ότι η αλλαγή χρήσης θα γίνει μόνο για να εστιαστούν τα χρήματα σε αναπτυξιακές επενδύσεις και όχι για κοινωνικά μέτρα ή μειώσεις της φορολογίας. Δεν θα υποκαταστήσουν δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί τώρα είναι από πότε θα ισχύσει αυτή η αλλαγή χρήσης, δηλαδή αν θα γίνει από αυτήν την εκταμίευση των 763 εκατ. ευρώ ή από την επόμενη του 2020. Υπάρχει μια τάση να γίνει από την επόμενη δόση η αλλαγή χρήσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τον προϋπολογισμό του 2021, το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι καλό, και όπως τονίζουν κανένα κράτος-μέλος δεν έχει εκφράσει αντίθετη άποψη επί της αρχής, αναγνωρίζοντας ότι έχουν αλλάξει ευνοϊκά προς την Ελλάδα αρκετά πράγματα τους τελευταίους μήνες, με σημαντικότερο την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πολύ σημαντική για τη συνέχεια η πολιτική δήλωση του Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου για την αλλαγή χρήσης των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών και ενδεχομένως για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα