Ομόλογα: Ελαφρά αποκλιμάκωση των αποδόσεων, ηρεμία στην ΗΔΑΤ

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 22:20
UPD:22:31
REUTERS/LUCAS JACKSON

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Με μικρή υποχώρηση των αποδόσεων στη διαφαινόμενη πρόοδο αναφορικά με την Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας απάντησαν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Ανώτατοι αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνδιάλεξη το πρωί, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενώπιον δημοσιογράφων στο Οβάλ Γραφείο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική ευθεία για συμφωνία με την Κίνα.

«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος το τελευταίο διάστημα, όμως αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μία πραγματική συναίνεση, καθώς η Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο» τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της  DZ Bank, Σεμπαστιάν Φέλεχνερ.

Αν έρθει η συμφωνία, τότε οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν από το αρνητικό έδαφος, προβλέπει ο ίδιος, συμπληρώνοντας παράλληλα πως όλο αυτό το διάστημα «είχαμε πολλές δηλώσεις, τώρα χρειαζόμαστε δράσεις».

Οι περισσότερες αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους στην Ευρωζώνη παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές για άλλη μία συνεδρίαση προτίμησαν τις μετοχές από την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Το 10ετές γερμανικό bund υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης, κλείνοντας στο -037%, και παρέμεινε μακριά από το υψηλό 5 μηνών του -0,22%, που βρέθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου, όταν τα αισιόδοξα μηνύματα από τον εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας απομάκρυναν τους επενδυτές από τα κρατικά ομόλογα προς όφελος των μετοχών.

Στην ΗΔΑΤ στη δευτερογενή αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων επικράτησε το ίδιο κλίμα, καθώς καταγράφηκε μία ήσυχη συνεδρίαση, με τον όγκο συναλλαγών στα 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο το 1 εκατ. ευρώ αφορούσε εντολές αγοράς και τις αποδόσεις να παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά της Δευτέρας.

Η απόδοση της 10ετίας, που ήταν και ο τίτλος που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 4 εκατ. ευρώ, παρέμεινε στο 1,37%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 178 μονάδες βάσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα