Κέρδη για τη στερλίνα θα φέρει μια νίκη των Συντηρητικών

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 13:00
UPD:13:01
REUTERS/DADO RUVIC

Μπορεί οικονομία και επιτόκια να αποτελούν δύο καθοριστικές παραμέτρους για την πορεία ενός νομίσματος, η μοίρα όμως της στερλίνας παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις γύρω από το Brexit. Το βρετανικό νόμισμα θα κινηθεί ανάλογα με τις πιθανότητες μιας νίκης του Συντηρητικού κόμματος του Μπορίς Τζόνσον στις εκλογές, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Μέχρι στιγμής, η στερλίνα αντιδρά θετικά στο προβάδισμα του Συντηρητικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Μια πλειοψηφική κυβέρνηση Συντηρητικών και ένα ελεγχόμενο Brexit στις αρχές του επόμενου έτους θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τη στερλίνα έως και το 1,35 έναντι του δολαρίου, προβλέπει στο CNBC ο Ντιν Τέρνερ, οικονομολόγος της UBS. «Παρ’ όλα αυτά, η προοπτική περαιτέρω κερδών εξαρτάται από την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων», εξηγεί ο ίδιος.

Ο κ. Τέρνερ προβλέπει ότι σε περίπτωση ισχνής πλειοψηφίας ή ενός μη-ξεκάθαρου εκλογικού αποτελέσματος, τότε το Άρθρο 50 –ο μηχανισμός που ενεργοποιεί τις διαπραγματεύσεις για τη βρετανική αποχώρηση από την Ε.Ε.- πιθανότατα θα πάρει κι άλλη παράταση, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο δημοψήφισμα. Η πολιτική αβεβαιότητα θα κρατήσει τη στερλίνα εντός στενών ορίων διακύμανσης, στο 1,25 με 1,30 έναντι του δολαρίου, όπως προβλέπει η UBS.

To βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε σήμερα κάτω από το 1,29 έναντι του δολαρίου, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών. Η στερλίνα εμφανίζει οριακές απώλειες τον Νοέμβριο, αν και σε επίπεδο τριμήνου, εμφανίζει κέρδη πάνω από 4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα