Προώθηση εξαγωγών γεωργικών προϊόντων με 200,9 εκατ. ευρώ

Η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει το 2020 οργανώσεις παραγωγών
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 23:42
REUTERS/Marcelo del Pozo

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Το ποσό των 200,9 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Ε.Ε. το 2020 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων οργανώσεων παραγωγών, με στόχο την προώθηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής εντός της κοινοτικής επικράτειας αλλά και σε τρίτες χώρες. Μεταξύ των προϊόντων που έχουν επιλεγεί είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα γαλακτοκομικά και το κρασί. Αυτό προβλέπεται στο πρόγραμμα εργασίας της Κομισιόν για την πολιτική προώθησης του 2020, το οποίο περιγράφει τις κύριες προτεραιότητες για την παροχή στήριξης.

Η κοινοτική πολιτική για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων διατροφής έχει στόχο να βοηθήσει τον κλάδο να επωφεληθεί από τη διευρυνόμενη και ολοένα πιο δυναμική παγκόσμια αγορά, να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα συστήματα ποιότητας, καθώς και με τη βιολογική παραγωγή, και να βοηθήσει τους παραγωγούς για την αντιμετώπιση διαταράξεων της αγοράς. Οι εκστρατείες θα αποσκοπούν επίσης στην ενημέρωση των καταναλωτών, τόσο στην Ε.Ε. όσο και παγκοσμίως, σχετικά με τα διάφορα συστήματα και σήματα ποιότητας της Ε.Ε., όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις ή τα βιολογικά. Τέλος, εντός της κοινοτικής επικράτειας, θα δοθεί έμφαση στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και στην αύξηση της κατανάλωσης νωπών φρούτων και λαχανικών.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τις εκστρατείες για το 2020 θα δημοσιευτούν τον προσεχή Ιανουάριο.

Τα προγράμματα

Τα αποκαλούμενα «απλά» προγράμματα μπορούν να υποβληθούν από μία ή περισσότερες οργανώσεις από την ίδια χώρα της Ε.Ε., ενώ τα λεγόμενα «πολυπρογράμματα» προέρχονται από τουλάχιστον δύο εθνικές οργανώσεις, από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, ή από μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές οργανώσεις. Για το 2020 προβλέπεται να δοθούν 100 εκατ. ευρώ σε απλά προγράμματα και 91,4 εκατ. ευρώ σε πολυπρογράμματα.

Συμπληρωματικό ποσό 9,5 εκατ. ευρώ προορίζεται για πρωτοβουλίες της Επιτροπής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε εκθέσεις και σε επικοινωνιακές εκστρατείες. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω με επιπλέον 17,2 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από τα πολυπρογράμματα προώθησης του 2019. Αυτό σημαίνει επιπλέον στήριξη για τα τυριά και το βούτυρο, το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές σε μια απαιτητική παγκόσμια αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα