Χρηματιστήρια: Ξεκίνημα εβδομάδας με το δεξί, νέα ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 20:14
UPD:20:17
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Οι αναπτερωμένες ελπίδες για την επίτευξη της σινο-αμερικανικής εμπορικής συμφωνίας πριν από την έλευση του 2020, επανέφεραν τους επενδυτές στις μετοχές, με τα χρηματιστήρια να εκκινούν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου με το δεξί και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού.

Αυτή τη φορά ήταν οι δηλώσεις του συμβούλου για θέματα ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπρέιεν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι η Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας θα έρθει πριν το τέλος του 2019 και οι αναφορές ότι το Πεκίνο εξετάζει την αύξηση των προστίμων σε περίπτωση παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας, οι λόγοι για τη χθεσινή χωρίς παρατράγουδα συνεδρίαση.

Στη Wall Street S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο Dow Jones.

Η περασμένη εβδομάδα έβαλε τέλος σε ένα σερί 5 εβδομάδων με κέρδη για τον Dow Jones, 6 εβδομάδων για τον Nasdaq και 7 εβδομάδων για τον Nasdaq.

Στην Ευρώπη πέραν των εξελίξεων του εμπορικού πολέμου, το μενού περιελάμβανε και 2 μεγάλες εξαγορές.

Η μία ήταν από τον όμιλο LVMH που απέκτησε την αμερικανική κοσμηματοποίιαTiffany αντί 16,2 δισ. δολαρίων και η άλλη από τη Novartis που εξαγόρασε τη The Medicines έναντι ποσού των 9,7 δισ. δολαρίων.   

Οι κλάδοι των ταξιδίων και αναψυχής και της υγείας διέπρεψαν καταγράφοντας κέρδη 1,95% και 1,57% αντίστοιχα, δίνοντας ώθηση έτσι στον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 που έκλεισε με άνοδο 1,02% και στις 408,09 μονάδες, πλησιάζοντας στο υψηλό ιστορικό ρεκόρ του των 416,06 μονάδων από τον Απρίλιο του 2015.

Στην Ασία τα αποτελέσματα από τις περιφερειακές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ, που ανέδειξαν νικήτριες με μεγάλη διαφορά τις μη κυβερνητικές παρατάξεις, ήταν η κινητήρια δύναμη για το θετικό ξεκίνημα της εβδομάδας για τις ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εξαιρουμένης της Ιαπωνίας να καταγράφει κέρδη 0,32%.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ευνοήθηκε περισσότερο από το εκλογικό αποτέλεσμα σημειώνοντας άνοδο 1,50%, ενώ Τόκιο και Σανγκάη δεν παρουσίασαν μεγάλη απόκλιση στην εικόνα τους, κλείνοντας υψηλότερα κατά 0,78% και 0,72% αντίστοιχα.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα