Ομόλογα: Υποχώρηση των ελληνικών τίτλων κόντρα στην ανοδική τάση

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 19:36
UPD:19:38
REUTERS/LUCAS JACKSON

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Με ελαφρά διόρθωση των αποδόσεών τους μπήκαν στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις θετικές εξελίξεις από τον εμπορικό πόλεμο να υποσκελίζουν τις ανησυχίες από τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας.

Στη δημιουργία του θετικού κλίματος στις αγορές συνέβαλαν οι δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου για την εθνική ασφάλεια Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, με τις οποίες υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του έτους είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Περαιτέρω αισιόδοξα μηνύματα ήρθαν από τις αναφορές μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να αυξήσει αισθητά τα πρόστιμα που αφορούν την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Οι μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελούν καίριο ζήτημα στις σινο-αμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις, επειδή οι ΗΠΑ κατηγορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η Κίνα υποκλέπτει την πνευματική ιδιοκτησία των αμερικανικών εταιρειών», τονίζει ο Πίτερ Μακ Κάλουμ στρατηγός αναλυτής στη Mizuho.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν συντεταγμένα την Παρασκευή, όταν τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σχεδόν εξανεμίστηκε και ο τομέας των υπηρεσιών αυξήθηκε με ασθενέστερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν.

Την περασμένη Παρασκευή επίσης ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε ΒΒΒ με θετικές τις προοπτικές και της Αυστρίας σε AA+, με επίσης θετικές προοπτικές.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 1 μονάδας βάσης, ανακάμπτοντας μερικώς από το χαμηλό 2 ½ εβδομάδων της Παρασκευής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Στην ΗΔΑΤ οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων χρέους πήγαν κόντρα στο ρεύμα, σε μία συνεδρίαση με πολύ περιορισμένο όγκο συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 αφορούσαν εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που ήταν αυτό που κατέγραψε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 4 εκατ. ευρώ, έπεσε στο 1,37% από 1,39% την Παρασκευή με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να κλείνει από τις 184 μονάδες βάσης στις 173.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα