Χαμηλό τριών εβδομάδων στην Ευρώπη

Διεύρυνση απωλειών στη Wall Street
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 00:01

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε χαμηλό τριών εβδομάδων, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς στην κρίση των subprimes ήρθε να προστεθεί ο εφιάλτης του πληθωρισμού, ο οποίος πλανάται πάνω από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στη Wall Street διευρύνθηκαν οι απώλειες του sell off της προηγούμενης εβδομάδας, με την πτώση να καθοδηγείται από τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Οι μετοχές δέχθηκαν πιέσεις, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για την οικονομική προοπτική, εν μέσω των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών χαμηλότερης ανάπτυξης.

Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, εκτιμάται ότι θα αποτρέψει τις δύο κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετική μείωση των βασικών τους επιτοκίων, προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία και τις αγορές.

Στο Λονδίνο, o FTSE 100 έκλεισε στις 6.277,80 μονάδες, με πτώση 1,86%, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 1,61% έκλεισε στις 5.514,88 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 1,55% στις 7.825,44 μονάδες.

Των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο ηγήθηκαν οι UBS και Deutsche Bank, στον απόηχο της είδησης ότι η η UBS θα προχωρήσει σε περαιτέρω απομειώσεις, εξαιτίας της έκθεσής της σε subprime δάνεια.

Ο κλάδος των εταιρειών εξόρυξης δέχτηκε έντονες πιέσεις, με τις BHP Billiton και Rio Tinto αρνητικές πρωταγωνίστριες, μετά την υποχώρηση των τιμών των βασικών μετάλλων.

Οσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρώπης, το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών παρουσίασε ο δείκτης υπηρεσιών και μεταποίησης στην Ευρώπη αυτό το μήνα, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα και στα τρόφιμα και του κόστους δανεισμού.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη μείωση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει τις αγορές να εξέλθουν από την πιστωτική στενότητα και να αποτρέψει εντέλει την οικονομική επιβράδυνση.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -1,71% στις 15.249,79 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα