Στην τελική ευθεία φορολογικό νομοσχέδιο και κοινωνικό μέρισμα

Ποιες βελτιώσεις προβλέπονται στο κείμενο που θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 07:12
UPD:07:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

«Αποκαλυπτήρια» αυτή την εβδομάδα και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και για τους δικαιούχους του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με «προσθήκες, αλλά και τροποποιήσεις», όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, ενώ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τους δικαιούχους της νέας οικονομικής βοήθειας, το ύψος -και οι δικαιούχοι- της οποίας διατηρούνται ως «επτασφράγιστο μυστικό».

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε χθες για παροχή σε χρήμα, η οποία θα έχει εφάπαξ χαρακτήρα και θα δοθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Όσο για το ποσό, ο Χρήστος Σταϊκούρας απέφυγε και αυτήν τη φορά να ανοίξει τα χαρτιά του, αφήνοντας το προβάδισμα στον πρωθυπουργό.

Βελτιώσεις στο ν/σχ

Όσο για το φορολογικό νομοσχέδιο, δεν θα περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα όσα έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση.

Ωστόσο, θα υπάρξουν «διορθώσεις» ύστερα και από τα όσα ακούστηκαν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.
Έτσι, η διατροφή και οι δωρεές θα αφαιρούνται από το εισόδημα του φορολογουμένου όταν θα έρχεται η ώρα υπολογισμού των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Επίσης, θα γίνουν ακόμη ελκυστικότερες οι αλλαγές για τις παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους -ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, και τη δυνατότητα για χορήγηση μετοχών, stock options-, ενώ θα ενσωματωθούν οι διατάξεις για την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων, αλλά και την ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων.

Το κοινωνικό μέρισμα

Πηγή χρηματοδότησης του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος θα είναι τα 436 εκατ. ευρώ του υπερπλεονάσματος που προβλέπεται για φέτος, αλλά κι ένα ποσό που έχει απομείνει στο αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού (το ύψος του οποίου εκτιμάται περίπου στα 200-250 εκατ. ευρώ). 

Η κυβέρνηση -όπως εξήγησε χθες ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open- θέλει να κρατήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Κι αυτό διότι ο προϋπολογισμός κλείνει ουσιαστικά με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2020. Το ποιο πρέπει να είναι αυτό το μαξιλάρι, δεν έγινε γνωστό από τον υπουργό Οικονομικών. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι πρέπει να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από το πρωτογενές υπερπλεόνασμα της φετινής χρονιάς πρέπει να χρηματοδοτηθεί και η ΔΕΗ με περίπου 150-200 εκατ. ευρώ κι αυτό προκειμένου να μη μεταφερθεί το σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2020.

Κατά τον κ. Σταϊκούρα, ακόμη και με αυτές τις παραδοχές, θα περισσέψει ένα ποσό προς διάθεση, χωρίς όμως να είναι σαφές ποιες θα είναι οι «ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» που θα το εισπράξουν.

Η κυβέρνηση, πάντως, κρατά χαμηλά τον πήχη, τονίζοντας σε κάθε τόνο ότι έχουν ήδη δοθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ που δεν είχαν προϋπολογιστεί. 

Πρόκειται για τα 210 εκατ. ευρώ της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, τα 135 εκατ. ευρώ για την επιστροφή της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, τα 68 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης και τα 60 εκατ. ευρώ για ανάγκες του στρατού και του ΟΑΣΘ, συν περίπου 50 εκατ. ευρώ που είναι έκτακτες ανάγκες για το προσφυγικό.

e-πληρωμές και e-βιβλία

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την αλλαγή της διάταξης για τις υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές, τονίζοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές για το 30% του ποσού που καταβάλλουν για δωρεές ή για διατροφή. 

Επίσης, αναμένεται να δούμε ελκυστικότερες διατάξεις για τις παροχές σε είδος, ενώ θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων και την ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων. Ο στόχος είναι η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων να ξεκινήσει μέσα στο 2020.

Το επίδομα θέρμανσης

Μετά την αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το αν το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον πόροι, αφού προηγουμένως εξεταστούν τα δεδομένα από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν υποχρεωτικά μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου και στην πράξη θα φανεί αν θα αποδειχτεί αρκετό το ποσό των 68 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα