Ερευνα για τυχόν ενισχύσεις στην Ολυμπιακή μετά το 2005

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 10:14

Βρυξέλλες

ΤΗΝ έναρξη επίσημης διαδικασίας έρευνας για ενδεχόμενες κρατικές βοήθειες που δόθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές από το 2005 και μετέπειτα, αναμένεται να αποφασίσει αύριο ή το αργότερο στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση μετά τις γιορτές (9 Ιανουαρίου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το θέμα συζητήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των διευθυντών των γραφείων των Επιτρόπων, οι οποίοι προετοιμάζουν τις συνεδριάσεις της Κομισιόν. Οπως ανέφεραν πηγές της Κομισιόν, ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος, Ζακ Μπαρό έχει πάρει την απόφασή του για έναρξη διαδικασίας, αλλά μέχρι χθες το βράδυ είχε ενδοιασμούς σχετικά με το αν θα το φέρει στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής ή στην επόμενη.

Αναφορικά με την ουσία, ο εκπρόσωπος του κ. Μπαρό διευκρίνισε χθες ότι η επίσημη έρευνα δεν σημαίνει απαραίτητα και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ομως, όπως είπε, πρέπει να γίνει διότι έχουν υποβληθεί καταγγελίες από ανταγωνιστές, τις οποίες οι κοινοτικές υπηρεσίες οφείλουν να εξετάσουν ενδελεχώς.

Ειδικότερα, θα εξεταστούν καταγγελίες για έμμεσες κρατικές ενισχύσεις προς τις Ολυμπιακές Αερογραμμές με διάφορες μορφές, όπως η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, του τέλους αεροδρομίου και του ΦΠΑ στα καύσιμα.

Θα εξεταστεί επίσης διεξοδικά ο νόμος που προστατεύει την εταιρεία από τις πιστωτές της. Τέλος θα γίνει σε βάθος εξέταση της απόφασης του Αρείου Πάγου ο οποίος επεδίκασε αποζημιώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ προς την Ολυμπιακή από το δημόσιο.

Στην ίδια συνεδρίαση, η εκπρόσωπος του Ελληνα Επίτροπου, Σταύρου Δήμα, υπογράμμισε ότι η λύση που θα επιδιωχθεί δεν μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση της εταιρείας, του ονόματος και του λογότυπου, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των ελληνικών νησιών.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα